Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аптекар - Проектный анализ.doc
Скачиваний:
220
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
13.93 Mб
Скачать

Тема 16. Економічний аналіз.

16.1 Мета та завдання економічного аналізу.

16.2 Визначення економічної привабливості та ефективності проекту.

Понятійний апарат.Мета економічного аналізу, завдання економічного аналізу, економічні вигоди, економічні витрати, економічний ефект, економічна експертиза.

Список рекомендованої літератури [5], [20], [27], [32], [38], [54], [63], [78].

16.1 Мета та завдання економічного аналізу.

Економічний аналіз має багато спільного з екологічним та соціальним аналізом. Його теж спрямовано не на оцінку того, що результати проекту можуть надати для замовника, інвестора, а того, як вони можуть вплинути для інших. Так, економічний аналіз спрямовано на оцінку впливу проекту та його результатів на певний регіон, галузь, державу, світову спільноту. Можна умовно сказати, що економічний аналіз дозволяє визначити ефективність проекту для певного його учасника – держави.

Метою економічного аналізу є проведення кількісної та якісної оцінки впливу проекту на суспільство з урахуванням його альтернативної вартості.

Назву економічного аналізу зумовлено дещо специфічним трактуванням таких економічних категорій як економічні витрати, економічні вигоди, економічний ефект, які, однак, все частіше застосовують саме в цьому трактуванні. Основним принципом економічного аналізу є саме співставлення економічних вигод та витрат від проекту.

В контексті економічного аналізу інвестиційного проекту під економічними вигодамипонімається приріст прямих та непрямих вигод, тобто позитивних результатів, для добробуту країни (галузі, регіону).

Економічні витрати інвестиційного проекту– це приріст явних та неявних витрат, тобто негативних впливів, внаслідок реалізації проекту для держави (галузі, регіону).

Економічний ефект (економічна цінність) – це різниця між економічними вигодами від проекту та його економічними витратами. Економічна цінність проекту показує ступінь збільшення добробуту спільноти внаслідок реалізації проекту.

Проведення економічного аналізу засновано на урахуванні альтернативної вартості ресурсів, але не для проекту, а для суспільства. Тобто за результатами економічного аналізу інвестиційного проекту треба визначити, чи буде вигідним для суспільства використання його ресурсів на роботах проекту або краще їх використати іншим, альтернативним способом.

Безмовно, провести вартісну оцінку альтернативної вартості ресурсів нелегко і для цього переважно використовують непрямі методи. Ще більш ускладнює проведення економічного аналізу інвестиційного проекту багатоаспектність наслідків. Наприклад, на одну й ту ж земельну ділянку претендують два забудовника. Для порівняння економічного ефекту проектів кожного з забудовників необхідно порівняти запропоновану плату за використання ділянки, запланований прибуток, а отже і суми податків на прибутки, екологічні наслідки кожного з проектів, перспективність галузі кожного з проектів для держави, збільшення кількості робочих місць, негативний чи позитивний вплив на економічну діяльність регіону та таке інше.

Економічний аналіз інвестиційного проекту проводиться не завжди. Як правило, його здійснюють, якщо держава виступає у якості замовника чи інвестора проекту, або якщо проект претендує на дефіцитні державні ресурси, для яких можливе альтернативне використання.

Так, якщо за проектом використовувались дефіцитні ресурси, які підприємство залучило за пільговими цінами, або якщо замовник чи менеджер проекту мають якісь зв’язки з розпорядником ресурсів, то ціну використання ресурсів за проектом має бути скореговано. Як варіант, можливо прийняти ціну ресурсів рівною світовим цінам. Або якщо при використанні за проектом імпортної продукції, на яку було встановлено імпортне мито, або, навпаки, якщо за проектом передбачається експорт продукції, на яку надається експортна субсидія, то обмінний курс національної валюти теж треба коригувати.

Можна виділити наступні завдання економічного аналізу.

  1. Розрахувати економічні вигоди від проекту, тобто визначити якого позитивного впливу надає проект на суспільство та кількісно оцінити їх за допомогою прямих та непрямих методів.

  2. Визначити економічні витрати від проекту, тобто розрахувати які негативні наслідки для добробуту країни матиме проект.

  3. Оцінити економічну цінність проекту як різницю між економічними вигодами від реалізації проекту та економічними витратами.

  4. Зробити висновок про більш економічно привабливий проект використання альтернативних ресурсів.