Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аптекар - Проектный анализ.doc
Скачиваний:
220
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
13.93 Mб
Скачать

Змістовний модуль 2. Особливості визначення і розрахунку вигод і витрат проекту

Тема 4. Концепція витрат і вигод в проектному аналізі.

4.1 Визначення цінності проекту.

4.2 Визначення вигод і витрат в проектному аналізі.

Понятійний апарат.Цінність проекту, явні вигоди, явні витрати, неявні вигоди, неявні витрати, альтернативна вартість, екстерналії.

Список рекомендованої літератури [20], [32], [35].

4.1 Визначення цінності проекту.

Визначення цінності проекту безпосередньо пов'язане з принципами проектного аналізу, особливо з такими як обумовленість, маржинальність, принцип зіставлення ситуацій «з проектом» і «без проекту».

Визначення цінності проекту проводиться в наступній послідовності:

      1. Проводиться кількісна оцінка вигод які будуть отримані після реалізації проекту.

      2. Проводиться кількісна оцінка витрат, які необхідно здійснити для реалізації проекту.

      3. Визначається різниця між сумою вигод і сумою витрат.

      4. Від отриманої різниці віднімається «точка відліку», тобто, залежно від особливостей проекту, вартість підприємства, сума отримуваного до початку проекту прибутку, грошовий потік, який отримувався до початку проекту і так далі. Набуте значення і визначає цінність проекту.

Можна визначати цінність проекту і в дещо іншій послідовності.

  1. Оцінюється зміна вигод в результаті проекту.

  2. Оцінюється зміна витрат в результаті проекту.

  3. Визначається цінність проекту як різниця між зміною вигод в результаті проекту і зміною витрат як результат проекту.

Аналіз вигод і витрат є основою для прийняття рішення щодо проекту.

Однією з особливостей проектного аналізу є те, що необхідно врахувати всі наслідки проекту. З визначенням і кількісним виразом деяких вигод і витрат, як правило не виникає ніяких складнощів. Мова йде про явні вигоди та витрати.

Явні вигоди і витрати– це вигоди і витрати, що документально підтверджуються. Прибуток, розрахований на основі явних вигод і витрат, називають бухгалтерським прибутком.

Але наслідки проекту можуть бути не прямими, як наприклад, виручка від реалізації і витрати на виробництво і реалізацію, а непрямими, опосередкованими – тобто неявними. Наприклад, якщо в місті будується металургійне підприємство, серед неявних вигод можна виділити зниження витрат на транспортування метала машинобудівного підприємства цього міста, а серед неявних витрат – погіршення здоров'я людей, що проживають в районі заводу.

Неявні вигоди і витрати– вигоди і витрати, які не є прямим наслідком проекту. Часто неявні вигоди і витрати важко виразити в кількісній формі. До неявних витрат також відносяться вигоди, які міг би отримати підприємець від використання окремих чинників виробництв, - альтернативні витрати. Наприклад, комерційний директор підприємства йде з роботи для того, щоб зайнятися підприємництвом. В цьому випадку альтернативні витрати – упущена вигода, тобто заробітна плата, яку він міг отримувати.

Альтернативна вартість– це вигоди, що упущені, від використання ресурсів якнайкращим способом з інших можливих.

Упущені вигоди часто називають економічними витратами, а прибуток, розрахований з урахуванням економічних витрат, – економічним прибутком. Якщо вигоди від проекту не перевищують економічні витрати, доцільніше використовувати ресурси іншим способом – здавати майно в оренду, найнятися на роботу в інше підприємство, продати майно і покласти гроші на депозит в банк і так далі.