Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аптекар - Проектный анализ.doc
Скачиваний:
220
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
13.93 Mб
Скачать

6.2. Визначення операційного грошового потоку.

Операційний грошовий потікOCF (Operating Cash Flows)- це грошовий потік, який є результатом щоденної роботи підприємства по виробництву і реалізації продукції, робіт або послуг.

Для розрахунку операційного грошового потоку необхідно визначити різницю між притоками від операційної діяльності і відтоками від операційної діяльності.

До притоків від операційної діяльності OCIF (Operating Cash In-flows)відносяться:

  • виручка від реалізації продукції (робіт, послуг);

  • отримувана орендна плата;

  • отримувані ліцензійні платежі;

  • збільшення вигод (доходів) унаслідок реалізації проекту;

  • зменшення витрат унаслідок реалізації проекту.

До відтоків від операційної діяльності OCOF (Operating Cash Out-flows)відносяться:

  • витрати на виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг);

  • податкові платежі;

  • зменшення доходів унаслідок реалізації проекту;

  • збільшення витрат унаслідок реалізації проекту.

Не дивлячись на схожість в методиці розрахунку операційного грошового потоку і методиці розрахунку прибутку від операційної діяльності, між ними існують і значні відмінності.

Так, значення має момент виникнення вигод і витрат. За правилами бухгалтерського обліку витрати і вигоди відбиваються у момент здійснення операції. Так, якщо було проведено відвантаження реалізованої продукції - дохід нараховується незалежно від того, було проведено оплату чи ні. При розрахунку операційного грошового потоку порядок обліку зворотний – незалежно від того, коли було здійснено операцію, вигоди і витрати враховуються у момент надходження грошових коштів.

Іноді ця відмінність не має значення, оскільки, як правило, грошовий потік розраховується за рік і станом на кінець року. Але іноді вибирається менший період розрахунку, або кошти так і не були перераховані, і тоді значення операційного грошового потоку змінюється.

Важливим моментом при розрахунку операційного грошового потоку є облік амортизації. Амортизація – це грошовий вираз зносу основних активів. Амортизаційні відрахування включаються в собівартість, а, отже, на суму нарахованої амортизації зменшується прибуток, що оподатковується і сума податку на прибуток підприємства.

Проте, не дивлячись на те, що амортизація відноситься до витрат, ніякого реального руху грошових коштів не відбувається. Рух відбивається лише в бухгалтерських документах, тобто це «віртуальний» рух. Тобто, амортизація не є грошовим відтоком за проектом, не включається до складу витрат проекту. Амортизація використовується тільки для того, щоб правильно розрахувати суму податку на прибуток підприємства.

Формування амортизаційного фонду на підприємстві можна вважати за застарілу традицію і на практиці реалізується рідко. Формування амортизаційного фонду було пов'язане з тим, що в одержавленій системі економіки СРСР, коли і підприємства і банки перебували в державній власності, створення амортизаційного фонду і зарахування його на особливий рахунок (як це передбачалося законодавством) справді давало змогу з певною підставою розглядати амортизаційні відрахування підприємства як джерело інвестицій. В умовах транзитивної або ринкової економіки, подібне перерахування коштів на особливий рахунок означало би для власників підприємств відволікання оборотних коштів. Таким чином, на даний час необхідності в створенні амортизаційного фонду немає.

Для результатів проекту також має значення те, який метод нарахування амортизації використовується для проекту – рівномірної або прискореної амортизації. Використання методу прискореної амортизації, як правило, є доцільнішим. Це обумовлено тим, що вартість грошей на початку проекту більше, ніж наприкінці, а, отже, зменшення суми податків на початку проекту вагоміше, ніж наприкінці.

Якщо за проектом передбачається заміна основних активів, які не були до кінця амортизовані, то як відтоки має бути враховано різницю між сумою податку з урахуванням амортизації старого устаткування і без амортизації старого устаткування.

Приклад 6.1.

П'ять років тому підприємство придбало комп'ютер. Термін експлуатації комп'ютера сім років. Розглядається проект заміни комп'ютера на новий, термін експлуатації якого теж сім років. Ціна старого комп'ютер 5600 грн., нового – 15 000 грн. Амортизація нараховується рівномірно. Прибуток підприємства оподатковується за ставкою у 25 %. Старий комп'ютер планується реалізувати.

Рішення.

У даному прикладі поки абстрагуємося від додаткових вигод від заміни комп'ютера і методики розрахунку грошового потоку, а зупинимося тільки на питанні амортизації.

Амортизація нараховується рівномірним способом, тому для розрахунку амортизації використовуємо наступну формулу.

,

де ПС – повна вартість актива;

ЛС – ліквідаційна вартість актива;

n – термін експлуатації актива.

Розрахуємо амортизацію старого устаткування.

Розрахуємо амортизацію нового устаткування.

Амортизаційні відрахування повинні були відноситися на собівартість підприємства ще в перебігу двох років. Отже, впродовж перших двох років проекту з EBITDA (дохід до відрахування податків і амортизації) повинна відніматися сума 2142,86-800=1342,86 (грн.), а не 2142,86 грн. Таким чином, ми враховуємо яку суму податку на прибуток підприємство могло заощадити, але не заощадило. Ця сума складає 800×2×0,25=400 грн.

Ще одна відмінність при розрахунку операційного грошового потоку від розрахунку прибутку полягає в методиці обліку процентних платежів. При розрахунку прибутку нараховані відсотки (наприклад, по кредитах) включаються в собівартість. А при розрахунку грошового потоку, вони враховуються не як відтоки від операційної діяльності, а як відтоки від фінансової діяльності – до складу компоненту грошового потоку NWC (приріст чистого оборотного капіталу).

Оскільки, операційний грошовий потік в конкретному році t розраховується як різниця між притоками від операційної діяльності в році t і відтоками від операційної діяльності в році t, то його розрахунок можна представити таким чином.

OCFt=OCIFt - OCOFt - tax×(OCIFt-OCOFt-Dept), (6.5)

де OCFt– операційний грошовий потік в рік t;

OCIFt- притоки від операційної діяльності в році t;

OCOFt- відтоки від операційної діяльності в рік t, окрім податку на прибуток підприємства;

tax - ставка податку на прибуток в коефіцієнтній формі:

Dept- розмір амортизаційних відрахувань в рік t.

Для зручності розрахунків податок на прибуток підприємства виділяється окремо від інших відтоків від операційної діяльності. При цьому різниця (OCIFt-OCOFt) представляєдохід від операційної діяльності EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation Amortization).

EBITDAt= OCIFt-OCOFt,(6.6)

де EBITDAt- дохід від операційної діяльності в рік t;

OCIFt- притоки від операційної діяльності в році t;

OCOFt- відтоки від операційної діяльності в рік t, окрім податку на прибуток підприємства.

Якщо від доходу від операційної діяльності відняти амортизаційні відрахування, можна визначити прибуток, що оподатковується EBIT (Earnings Before Interest Taxes).

EBITt=OCIFt-OCOFt-Dept = EBITDAt- Dept (6.7)

де EBITt= прибуток, до оподаткування в рік t;

EBITDAt- дохід від операційної діяльності в рік t;

OCIFt- притоки від операційної діяльності в році t;

OCOFt- відтоки від операційної діяльності в рік t, окрім податку на прибуток підприємства.

Тобто можна розраховувати операційний грошовий потік як суму чистого прибутку (при розрахунку якої не враховуються процентні платежі) і амортизаційних відрахувань.

OCFt=(1-tax)×( EBITDAt -Dept)+Dept= (1-tax)× EBITt+Dept, (6.8)

де OCFt– операційний грошовий потік в рік t;

tax - ставка податку на прибуток в коефіцієнтній формі:

EBITDAt- дохід від операційної діяльності в рік t;

Dept- розмір амортизаційних відрахувань в рік t;

EBITt= прибуток, до оподаткування в рік t.

Можливий ще один метод розрахунку операційного грошового потоку:

OCFt=(1-tax)×(OCIFt -OCOFt -Dept)+Dept , (6.9)

де OCFt– операційний грошовий потік в рік t;

tax - ставка податку на прибуток в коефіцієнтній формі;

OCIFt- притоки від операційної діяльності в році t;

OCOFt- відтоки від операційної діяльності в рік t, крім податку на прибуток підприємства;

Dept- розмір амортизаційних відрахувань в рік t.

Тобто, спочатку розраховується прибуток оподаткування EBIT. При множенні його на (1-tax), з прибутку до оподаткування віднімається сума податку. А потім до набутого значення знову додається амортизація. Ми відняли амортизацію для того, щоб правильно розрахувати прибуток до оподаткування. А зараз повертаємо її, тому що амортизація не є відтоком і її не можна відняти від суми операційного грошового потоку.

Ще один варіант розрахунку операційного грошового потоку наведено у наступній формулі.

OCFt=(1-tax)×(OCIFt -OCOFt)+Dept × tax, (6.10)

де OCFt– операційний грошовий потік в рік t;

tax - ставка податку на прибуток в коефіцієнтній формі;

OCIFt- притоки від операційної діяльності в році t;

OCOFt- відтоки від операційної діяльності в рік t, окрім податку на прибуток підприємства;

Dept- розмір амортизаційних відрахувань в рік t.

У такому виразі більш прозорим є те, що сума амортизації є лише базою для розрахунку зменшення податку на прибуток і відповідно збільшення на цю суму операційного грошового потоку.

Приклад 6.2.

Розглядається проект придбання устаткування для виробництва пиріжків. Ціна устаткування – 15 000 грн., термін його експлуатації 3 роки. Ціна одного пиріжка – 1,5 грн. Витрати на виробництво і реалізацію одного пиріжка– 1 грн. Продукція реалізовуватиметься в обсязі 150 од. в день в перший рік, 200 од. – в другій і 350 од. – в третій. Розрахуйте операційний грошовий потік кожного року, якщо амортизація нараховується рівномірно, а прибуток оподатковується за ставкою у 25 %.

Рішення.

Насамперед, розраховуємо суму щорічних амортизаційних відрахувань.

Притоками від операційної діяльності у даному прикладі є виручка від реалізації, яка розраховується за допомогою помноження ціни одиниці продукції на обсяг її щоденної реалізації і на кількість днів у році.

Відтоками від операційної діяльності у даному випадку є витрати на виробництво і реалізацію продукції, які розраховуються за допомогою множення витрат на виробництво і реалізацію одиниці продукції на обсяг її щоденної реалізації і на кількість днів у році.

На підставі даних про притоки і відтоки від операційної діяльності, розрахуємо операційні грошові потоки за кожен рік.

OCFt=(1-tax)×(OCIFt -OCOFt -Dept)+Dept

OCF1=(1-0,25)×( 82 125 - 54 750 - 5000)+5000 = 21 781,25 (грн.)

OCF2=(1-0,25)×( 109 500 -73 000 - 5000)+5000 = 28 625 (грн.)

OCF3=(1-0,25)×( 191 625 - 127 750 - 5000)+5000 = 49156,25 (грн.)

Тобто, операційний грошовий потік в першому році складе 21 781,25 грн., в другому - 28 625 грн., в третьому - 49156,25 грн.