Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аптекар - Проектный анализ.doc
Скачиваний:
220
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
13.93 Mб
Скачать

6.4. Визначення приросту чистого робочого капіталу.

Приріст чистого робочого капіталуNWC (Net Working Capital) — це різниця між коштами, які спрямовано на збільшення матеріальних оборотних активів і коштами, на які зменшено матеріальні оборотні активи.

Методика розрахунку приросту чистого робочого капіталу така ж, як і методика розрахунку чистих капітальних витрат – від відтоків віднімаються притоки. Якщо приріст чистого оборотного капіталу позитивний, то це означає, що цього року за проектом планується збільшення оборотних активів і відтік грошових коштів на це збільшення. І навпаки.

Серед притоків можна виділити повернення оборотних активів наприкінці проекту, зменшення оборотного капіталу унаслідок реалізації проекту.

До відтоків відносяться вкладення коштів у збільшення оборотного капіталу, наприклад, запасів.

Повернення оборотних активів наприкінці проекту планується, як правило, у тому обсязі, на який оборотні активи були збільшені в кінці проекту. Методику повернення грошових коштів можна представити на наступному прикладі.

Приклад 6.6.

До початку проекту вартість запасів на підприємстві складала в середньому 200 000 грн. Для реалізації проекту буде потрібно збільшення вартості запасів на 50 000 грн. Термін реалізації проекту 3 року. Визначте приріст чистого робочого капіталу за кожен рік.

Рішення.

До початку проекту, в нульовому році, на збільшення оборотних активів було спрямовано 50 000 грн. Від зменшення оборотних активів коштів отримано не було. Тому приріст чистого оборотного капіталу у нульовому році розраховується таким чином.

NWC0 = 50000 – 0 = 50000 (грн.)

Протягом року запаси були перероблені, вироблену з їх допомогою продукцію реалізовано і в той же час були придбані запаси на ту ж суму для нового виробництва. Тобто, наступного року, в перший рік реалізації проекту від зменшення оборотних активів було отримано 50 000 грн., але і на придбання оборотних активів було спрямовано 50 000 грн. Приріст чистого оборотного капіталу розраховується таким чином.

NWC1 = 50000 – 50000 = 0 (грн.)

Аналогічно розраховується приріст чистого оборотного капіталу у другому році проекту.

NWC2 = 50000 – 50000 = 0 (грн.)

За останній рік проекту запаси будуть перероблені, проте кошти на придбання нових запасів спрямовані не будуть. Приріст чистого оборотного капіталу за третій рік проекту розраховується так.

NWC3 = 0 – 50000 = - 50000 (грн.)

Надалі проміжні обчислення можна опустити і записати NWC0 = 50000 (грн.), NWC3 = - 50000 (грн.).

Дебіторська і кредиторська заборгованість враховуються тільки в тому окремому випадку, коли спочатку складається прогноз балансу, а потім розраховується грошовий потік за проектом. У цьому випадку дебіторська заборгованість виступатиме як відтоки, а кредиторська – як притоки. Якщо грошовий потік розраховується прямим методом, то дебіторська і кредиторська заборгованість враховуються автоматично – якщо плануються відстрочення платежів покупців або постачальникам за проектом, то виручка від реалізації або витрати враховуються у момент надходження або, відповідно, витрачання коштів.

Якщо за проектом невідомо, на скільки повинні збільшуватися або зменшуватися оборотні активи, а відома вартість оборотних активів на початок і кінець періоду, то розрахувати приріст можна таким чином. Від різниці між вартістю матеріальних оборотних активів на кінець і початок періоду відняти різницю між сумою кредиторської заборгованості на кінець і початок року і додати різницю між сумою дебіторської заборгованості на кінець і початок року.

Приклад 6.7.

На кінець року вартість матеріальних оборотних активів складала 200 000грн., дебіторська заборгованість - 20 000 грн., кредиторська – 15 000грн. На початку року дебіторська заборгованість складала 25 000 грн., кредиторська – 5 000 грн., а вартість матеріальних оборотних активів – 300 000 грн. Визначте приріст чистого робочого капіталу за рік.

Рішення.

У цьому випадку рішення можна умовно розділити на три дії. Спочатку визначимо чистий робочий капітал на кінець року:

300000+25000-5000= 320 000 (грн.).

Потім визначимо чистий робочий капітал на початок року:

200000+20000-15000=205000 (грн.).

Приріст чистого робочого капіталу складе

NWC = 320 – 205 =115 (тис. грн.)

Тобто на збільшення оборотних активів було спрямовано 115 тис. грн.

Ще одна проблема при розрахунку приросту чистого оборотного капіталу полягає в тому, чи враховувати вкладення позикового капіталу і повернення позикових коштів чи ні. На наш погляд, вирішення проблеми залежить від того, як було розраховано ставку дисконтування.

Якщо ставка дисконтування ґрунтується на вартості використання фінансових ресурсів, то ні надходження позикового капіталу, ні його повернення, ні процентні платежі враховуватися не повинні.

Якщо ж розрахунок ставки дисконтування засновано на альтернативних можливостях використання капіталу, то у якості грошових притоків необхідно врахувати надходження позикових і/або привернутих фінансових коштів, а як відтоки – повернення суми кредиту, відсотків, дивідендів.

Облік надходження ресурсів для фінансування проекту і їх повернення обов'язково повинні враховуватися якщо повернення коштів носить неоднорідний характер. Наприклад, якщо передбачається відстрочення погашення кредитних ресурсів.