Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_idpzka.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
637.44 Кб
Скачать

Тема 1.4. Античне право.

Полісне право Греції. Джерела права: звичаї, Закони Драконта і Лікурга. Позитивне право і законодавство. Право власності, його ознаки, об’єкти, види, форми, способи регулювання. Розвиток зобов’язального права і види договорів. Способи забезпечення договорів. Види зобов’язань. Шлюбно-сімейне право. Кримінальне право: поняття, ознаки злочину. Види злочинів і покарань. Судочинство.

Римське право. Проблема періодизації. Перехід від сакрального до позитвного права, його багатоджерельність. Право і закон. Закони ХІІ таблиць, законодавство. Сенатус-консульти. Едикти магістратів. Право квіритське, преторське (зародження прецедентного права), „право народів”, право юристів. Конституції імператорів (едикти, декрети, рескрипти, мандати). Проблема систематизації законів та права. Кодифікація римського права. Кодекс Юстиніана.

Публічне і приватне право. Суб’єкти права: поняття і види. Право приватної власності: поняття і захист (манципація, віндикація). Класифікація об’єктів. Інститути сервітуту, суперфіції, емфітевзису. Види договорів (контрактів) і зобов’язань. Шлюбно-сімейне право. Кримінальне право: склад злочину, види злочинів і покарань в їх історичному розвитку. Судочинство: легісакційний, формулярний і екстраординарний процеси. Поява слідства та інквізиції.

Змістовий модуль 2. Держави і право Середніх віків Тема 2.1. Виникнення та становлення ранньофеодальних християнських держав в Європі (vі-хіі ст.Ст.)

Поняття середньовіччя і феодалізму. Загальне і особливе у виникненні феодальних держав.

Ранньофеодальна Візантія. Суспільний лад. Сільська община: стратіоти та їх розшарування на георгів (вільних), апорів (бідних, безземельних) і містій (наймитів). Землеволодіння християнської церкви. Розвиток озброєнь і поява рицарства та великого феодального землеволодіння (дінатів), залежних від них селян (париків). Договори дінатів з імператором та формуванів сеньйоріально-васальних відносин. Форма і механізм Візантійської держави. Династії василевсів, їх статус. Монархічний бюрократичний апарат і місце в ньому церкви. Десяткова система управління (феми і стратиги). Режим „візантизму”.

Формування держави у франків. Общини (марки) і формування феодалів (власників аллодів). Комендація і прекарій. Розшарування селян. Король і васали. Імунітет і домени. Відносини сюзеренітету-васалітету. Бенефіціарна реформа Карла Мартелла. Перехід від десяткової системи управління (марки, сотні, округи) до двірцево-вотчинної. Король і його двір (майордом, референдарій, палацовий граф, камерарій, маршал, канцлер). Місцеве управління, герцоги і графи. Двори феодалів (домени). Феодальна роздробленість. Верденський договір 843р.

Ранньофеодальна Франція Каролінгів і Капетінгів. Король, з’їзди феодалів, рада феодалів при королі (курія). Легісти і їх роль у централізації Франції ХІ-ХІІ ст.ст. Розширення королівського домену, об’єднання округів у бальяжі з бальями і прево.

Ранньофеодальна Німеччина у боротьбі з вікінгами, угорцями, слов’янами. Державна церква, інвестура і церковні домени. Об’єднання феодалів з церквою і „Диктат Папи” 1077 року та Вормський конкордат 1122 року. Доктрина двох мечів. Король і його гофтаг, з’їзди феодалів, князівства, курфюрства.

Ранньофеодальна Англія V-Х ст.ст. та її об’єднання Уессексом Екбертом. Король і його рада, елдормени у графствах (барони). Норманське завоювання. Король і його двір. Десяткова система управління: констеблі, сотенні збори, шерифи графств. Раформи Генріха ІІ: суд королівської курії і колегія присяжних, регулярна армія.

Ранньофеодальні держави слов’ян. Князівство Само. Чеське і Великоморавське князівства. Польське королівство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]