Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
matem1.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
102.91 Кб
Скачать

Методика математики

1.Нумерація чисел. Основні поняття, що формуються в початковій школі.

нумерацы- сукупність прийомів найменування ы позначення числе. спосіб іменування натурального числа за допомогою слыв назив усною нумерацыэю, а спосіб за допомогою письмового позначення знаками – письмовий. Осн. поняття що форм – число, розряд, клас.

2. Різні методичні підходи до формування поняття натурал. Числа 0. Нумерація чисел 1-го десятка.

н.ч. в матем розподіляють у 3 позицыъ: 1. теоретично-множин пыдхыд – натуральне число-кылькысна хар-ка множин. 2. аксіоматичний а)одиниця найменше нат число Б) для будь-якого нат числа крім одиниці існує наступне нат число, яке на один більше, ніж попереднє В)для будь-якого нат не менше за один (а=а-1) аксіоматичного підходу розкрив способи утворення нат числа, структуру нат ряду числе. 3)вимірюв величин нат число розгляд як відношення міри до мірки n=a/e. спираючись на теорем основи форм уявлення про число 1 порядку. на 1 етапі в дочисл період вчитель звертає увагу до навичок лічби у межах 10 в прямому і зворотньому порядку. розкрив сутність кількісної та порядкової лічби.лічити, перелічувати предмети можна у будь-чкому порядку. при цьому предмет можна перелічувати лише 1 раз. Всі предмети повинні бути перелічуванні. етапи ознайомлення з числом:

- формув уявлень про число

- введення цифри, яка позначає число та форм навичок числа цієї цифри.

-утворення нат числа

- структура нат ряду чисел 1,2,3…

- порівнювання чисе, 2=2, 2<3

-введення поняття сусіднього числа

- склад числа

3.Нумерація чисел 2-го десятка та сотні.

Можна розпочинати з утворення і назв розрядних чисел другого розряду (10,20,30,…100). Інший підхід: послідовно вводяться всі числа від 21 до 100, а потім з цієї множини виділяються круглі десятки. Числа 21-100 вводяться трьома групами: на 1-му уроці- утворення і назви чисел 21-39, на 2-му-числа 40-89, на 3-му- 90-100. 4-ий урок- для виділення круглих чисел (лічба десятками). Такий поділ полегшує засвоєння назв двоцифрових чисел: у 1-ій групі є тільки назви чисел виду 37, у другій-42 і 63, у третій-91 і 100. Наочність:пучки-десятки, палички, кубики. (21: нове число, на одиницю більше, ніж число 20. Воно називається за допомогою двох слів 20 і 1. Це два десятки і одна одиниця.)

4.Нумерація багатоцифрових чисел.

у ході вивчення нумерації багатоцифрового числа потрібно сформувати в учнів уявлення про тисячу, як нову лічильну одиницю, про групування розрядів у класи. важливо підвести учнів до розуміння того, що для безпомилкового читання чисел, більших за тисячу як нову лічильну одиницю, про групування розрядів у класи, більших за тисячу, треба добре вміти читати трицифрові числа і знати назви класів. розширення меж нат числа здійсн поступово, спочатку учні вчаться читати і знаходити 4 цифр числа, потім 5 цифр. нарешті 6 цифрові. така послідовність забезпечує краще усвідомлення учнів сутності групування розрядів у класи і створює умови формування міцних умінь читати і записувати багатоцифрові числа, оскільки метод підхід вивч нумерації в мехаж кожного розряду однаковий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]