Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
matem1.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
102.91 Кб
Скачать

30. Типові задачі на знаходження чисел за двома різницями.

В перший день купил 5 коробок кольорових олівців. А другого дня 7 таких самих коробок кольорових олівців і заплатили на 4 гривні більше.

Скільки коштує одна коробка кольорових олівців?

Розглянемо методику роботи над цією задачею.

5 кор.

1день

Пдень

4 грн

  • Порівняйте цю задачу з попередньою. Чим вони відрізняються? В попередній задачі було дано і різницю вартості і різницю кількості, а в цій задачі – лише різницю вартості. Потрібно дізнатися про різницю кількостей.

  • Чому у другий день заплатили на 4 гривні більше? Тому що купили більше коробок.

  • На скільки більше купили коробок? 7 – 5 = 2 ( кор..) , на 2 коробки купили більше, тобто в другий день купили стільки ж, скільки й в перший та ще 2 коробки.

  • Що означають ці „ 2 коробки”? Це різниця кількостей коробок, які купили першого та другого дня. Ця різниця за умовою задачі не дана, але її завжди можна знайти.

  • Що означають „4 гривні”? Це різниця вартості кольорових олівців, що купили першого та другого дня. Ця різниця дана за умовою задачі, і повідомляє, що другого дня за олівці заплатили стільки, скільки й першого, та ще 4 гривні. Отже, ці 4 гривні заплатили за 2 коробки. Тому, одна коробка коштує 4 : 2 = 2 (грн..)

Розв’язання

  1. 7 – 5 = 2 (кор..) різниця кількості коробок олівців

  2. 4 : 2 = 2 (грн..) – ціна коробки.

Відповідь: 2 гривні коштує одна коробка олівців.

В цій задачі сталою величиною є ціна. Щоб знайти ціну треба різницю вартостей поділити на різницю кількостей. Такого типу задачі називають задачами на знаходження невідомої величини за двома різницями.

Розв’язуючи такі задачі слід поступово відлучатися від наочної ілюстрації різниць і добиватися того, щоб учні автоматично знаходили співвідношення різниць двох величин і визначали, що за ними можна знайти значення однакової величини. Розв’язки цих задач можна узагальнити, зробивши висновок:“ Однакову величину можна знайти за значеннями різниць інших величин, стосовно двох випадків.”

31. Прості та складні задачі на рух.

ТИПИ: на зустрічний рух, на рух в різних напрямках, на рух навздогін. Етапи:1.Ознайомлення з величинами (швидкість, час, відстань). Спочатку вводяться задачі, сюжет яких відображає рух, але використовується лише 1 величина.(До зупинки пішохід пройшов 25 км, після зупинки 8 км.Скільки км пройшов пішохід?) 2. Задачі з 3 залежними величинами.(Турист рухався зі швидкістю 5 км/год до привалу 4 години, після привалу зі швидкістю 4 км/год рухався 2 години. Знайти відстань.) 3. Задачі на зустрічний рух (дати характеристику, швидкість наближення- на яку відстань наближуються об’єкти один до одного за 1 годину.) 4. На знаходження швидкості одного з тіл. 5. На знаходження часу. Швидкість віддалення –це та швидкість, на яку віддаляються 2 обєкти за 1 годину.

32. Типові задачі на спільну працю.

Продуктивність праці, час роботи, обсяг виконаної роботи. Це задачі з 3-ма залежними величинами, в яких відомо значення 2-х величин для 1-го і 2-го об’єкта і одна величина для 3-го, і 3-й об’єкт характеризується спільною продуктивністю праці. На етапі введення слід з’ясувати продуктивність праці – обсяг роботи, що виконується за одиницю праці і залежність між величинами - обсяг виконаної роботи. Одна бригада може виконати певну роботу за 10 днів, друга — за 15 днів. За скільки днів обидві бригади, працюючи разом, виконають цю роботу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]