Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
matem1.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
102.91 Кб
Скачать

5.Методика вивчення основних величин (маси).

уявлення про масу можна розкрити спираючись на дії з предметами. Учні встановл, що 1 предмет важчий ніж другий(маса одного більше ніж другого). відповідні ситуації можна створити на уроці під час ознайомл учнів з терезами та їх будовою і один вимірювання маси 1 кг. учитель пропонує порівняти учням будь – які 2 предмети, що мають відрізн за масою. думки – учнів різні. школяри доходять висновку, що необхідно використ терези. Вчите ознайомлює учнів із терезами, розповідає про їх будову, зображ у вигляд ісхеми, де монстр різні терези. після цього потрібно підвести учнів до того, що необхідно ви корит один вимір маси (п. 1 кг) становл, що необхідно порівнюв масу одного предмета, а потім другого з масою гірі. вчитель вводить одинию маси 1 кг. із кг учні знайомляться з новою одиницею – грам. щоб створити конкретне уявлення про центнер і тонну треба ввести приклад маси різних предметів наприклад: маса 100 л води=1 ц)

6.Поняття довжини та її вимірювання. Метрична система мір.

під час вимір довжини виділ 3 етапи. – вимірювання довжинивидрізка за допомогою набору моделей сантиметра, та й лінійки без цифрової шкали та з цифровою шкалою. на 1 етапі слід зясувати практичне значення вимірювання та його процес. учні достають уявлення про см і вимір довжину відрізка за допомогою см. викор лінійки з без цифровою шкалою запобігає виникн пошмр помилки серед учнів, коли вимір відрізок вони почин не від нульової позначки, а від лівого зрізу масштаб лінійкми.відсутність цифр позначок на шкалі спонукає учнів точно суміщати початок, позначку цієї шкали одним кінцям відрізка, послідовно відмічати кожну мірку й називати здобуте число. спочатку учні знайомл з лінійкою, потім навч виконув окремі операції розміст аркуш паперу так, щоб руки і лінійка не закривали відрізок, який вимірюється на 3 етапі головн увагу слід приділяти відпрацюванню операцій і суміщення початкового відліку на лінійці з початком відрізка, який вимірюється, правильне спрямування погляду на шкалу лінійки. Ознайомлення з дм та вимір довжин предметів і відрізків у дм та см проводиться під час вичення чисел 2 десятка.(відрізок 50 см вимір см незручно, показ смужка дм, де 1 дм=10 см.)Ознайомлення з метром (нумерація числе 21-100) 1м=100 см, 1м=10 дм, у 3 кл вводиться нові один мм, км, 1м=1000 см, 1 дм=10 см, 1 см = 10 мм

7.Поняття площі та її вимірювання. Система мір площі.

з поняттям площі діти зустрічаються постійно. у 4 класі учні ознайомлюються з поняттям площі. Порівнюючи площі фігур, встановлених на набірному полотні (круг, трикутник, квадрат), учні встановлюють, що квадрат займає більше місця ніж коло або трикутник значить площа квадрата більша, ніж площа кожної фігури. ПЛОЩА- величина яку можна не тільки порівняти. а й виміряти. необхідно введення кВ. см., як одиниці вимірювання площі, можна розкрити на основі знаходь. кількості квадрата, що містить одна й та сама фігура. одна й та сама фігура має різну кількість квадратиків. Для вимірювання площі корисні не тільки кВ.см.. а й інші одиниці. 1 кв мм=площа квадрата, сторона якого 1 кв мм, 1 кв см, 1 кв. дм, 1 кв м, ар. га, 1 кв км. приклад для вимірюваня площі невеликі фігури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]