Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
matem1.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
102.91 Кб
Скачать

33. Методика вивчення тем: «Частина» та «Дроби». Основні етапи.

Частини вивчаються у 3 класі, дроби- у 4. Пояснювати за допомогою наочності, виконання практичних вправ, пов’язаних з кресленням, вимірюванням, перетинанням, практичним поділом круга, прямокутника, смужки на рівні частини. Частини: учні усвідомлюють,що для знаходження половини числа (поділити на 2), для знаходження третини(на 3), чверті(на 4); записують за допомогою 2 цифр ½. Різні завдання на знаходження частини смужки, круга. Дроби: вправи: на скільки рівних частин поділено кожний квадрат, як називається незаштрихована частина. Число 6/7 – дріб, 5-чисельник, 6-знаменник. Число під рискою дробу – знаменник-показує на скільки рівних частин поділено ціле. Чисельник- скільки взято рівних частин цілого.

34. Алгебраїчна пропедевтика в початкових класах.

Це сприяє узагальненню зань про число, арифметичні дії і відношення. Формування і розвиток уявлень про числовий вираз: формуються у тісному зв’язку з вивченням арифметичних дій; перетворення(це заміна одного виразу іншим, без зміни його значення) і порівняння числових виразів; числові рівності і нерівності 10+3< 10+5; вирази зі змінною 8+а, якщо а=3 розв’язування задач складанням числових виразів; рівняння, нерівності зі змінною 25+8>25+ * . Формування уявлень про функціональну залежність:лінійна залежність 5*а+7 це знаходження значень функції для заданих значень аргументів, аргументом виступає змінна, а функцією- вираз зі змінною. Прямо пропорційна залежність- це задачі(кількість виробів і тривалість часу їх виготовлення). Обернено пропорційна залежність: ціна і кількість товару, час і швидкість руху, дільник і частка тощо. Буквене позначення копонентів і результатів арифметичних дій.

35. Методика вивчення геометричного матеріалу.

Розвиває просторові уявлення, образне мислення. Розвиток просторових уявлень молодших школярів: орієнтування в напрямах руху і в розміщенні предметів відносно самого себе( вперед, назад, вліво,вправо), орієнтування в розміщенні частин предмета, що розташований перед суб’єктом. Порядкове розміщення предметів. Визначення положення предметів відносно певної особи. Визначення горизонтального, вертикального і похилого положення(олівець). Формування уявлень про лінії і відрізки: крива і пряма лінії, відрізок, ламана лінія, креслення відрізків за масштабом (малюнки в підручнику). Ознайомлення з кругом і многокутником. Кути многокутника. Прямий кут. Прямокутник. Периметр многокутника. 1 клас знайомляться з трикутником, чотирикутником, п’ятикутником, шестикутником. 2- многокутник, круг,кути. 3- буквене позначення многокутників (ширина, висота). 4- спостереження геометричних тіл і введення їх назв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]