Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
189
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
23.64 Mб
Скачать

Травна система 171

каудальному напрямку, переміщення її для якомога більшого контакту з травними соками і регулює перехід харчових мас з одного відділу травної системи до іншого.

Серозна оболонка (з підсерозною ос­ новою) — тонка, волога, блискуча; вкри­ ває не тільки велику частину травного каналу (починаючи з нижнього кінця стра­ воходу до середньої третини прямої киш­ ки), а й більшість прилеглих до неї органів (печінку, селезінку тощо), також вистеляє стінки черевної порожнини, що полегшує ковзання шлунка та кишкових петель. Там, де серозної оболонки немає, стінка трав­ ного каналу вкрита сполучнотканинною

адвентиційною оболонкою.

В ембріогенезі травний апарат розвиває­ ться з передньої, середньої і задньої кишок.

ПОРОЖНИНА РОТА

mssmmiSJSmaScamtas oris) (мал. Ш ) ,

де відбувається прийом їжі та механічна і почасти хімічна її обробка; міститься в ннлсиій частині вісцерального (лицево­ го) черепа. Спереду порожнина рота обмежена губами, з боків — щоками, зверху — піднебінням, знизу — діафрагмою рота, утвореного м'язами, які розташовані вище під'язикової кістки. Через широкий отвір — зів (fauces) — поролснина рота сполу­ чається з ротовою частиною глотки.

Поролснина рота альвеолярними від­ ростками щелеп ділиться на присінок рота й власне порожнину рота. Обидва відділи рота при опущеній нижній щелепі широ­ ко сполучаються мілс собою; при зімкну­ тих зубах вони з'єднуються тільки міжзуб­ ними проміжками й простором позаду тре­ тього великого кутнього зуба (цей простір утворений вгорі та знизу яснами, спереду зубами, ззаду крилоиижньощелепною складкою слизової оболонки і ramus mandibulae, вкритою слизовою оболонкою).

Епітелій слизової оболонки, який вкри­ ває порожнину рота, хоч і належить до ба­ гатошарового плоского епітелію, що не ро­ говіє, проте він має свої особливості.. На відміну від п'ятишарового епітелію шкіри, епітелій слизової оболонки порожнини

М а л . 133. П о р о ж н и н а рота (cavitas oris):

1 — arcus dentalLs superior; 2 — arcus palatopharyngeus; 3 — arcus palatoglossus; 4 — tonsilla palatina; 5 — lingua; 6 — arcus dental is inferior; 7 — labium inferius; <S' — isthmus faucium; 9 — uvula palatina; 10 — velum palatinum; // — pa­ latum durum; 12 — labium supcrius.

рота складається з двох шарів: шипува­ того і базального (основного). У ділянці твердого піднебіння, ясен, ниткоподібних сосочків язика та червоної облямівки губ епітелій має ознаки зроговіння (особливо епітелій переднього відділу твердого підне­ біння, що пов'язують з великим наванта­ женням, яке він витримує під час жуван­ ня). У слизовій оболонці порожнини рота багато кровоносних і лімфатичних судин. Вона виконує важливі функції, насампе­ ред захисну, всмоктувальну і регенератив­ ну. Швидке загоєння ран у порожнині рота пояснюють високою мітотичною ак­ тивністю епітеліальних клітин слизової оболонки, великою кількістю малодиференційованих клітин, значним рівнем про­ цесів обміну і постійною наявністю слини, що має антибактеріальні властивості.

Присінок рота

Присінок рота (vestibulum oris) — це вертикальна дугоподібна щілина, обмеже­ на ззовні губами та щоками, зсередини —

172 ВЧЕННЯ ПРО ВНУТРІШНІ ОРГАНИ (СПЛАНХНОЛОГІЯ)

М а л . 134. П р и г і н о к

рота (vestibulum oris) і

влас­

не п о р о ж н и н а рота

(cavilas oris propria).

Сли­

зова о б о л о н к а н и ж н ь о ї поверхні я з и к а і дна по­ р о ж н и н и рота р о з к р и т а :

/ — vestibulum oris; 2 — fren u І uní labü superioris; 3 — gingiva; 4 — gil. linguales; 5 — n. lingualis; в — frenulum linguae; 7 — gl. sublingualis; <S' — cluctus submandibularis;

9 — fren ul uní labü inferioris; 10 — carúncula sublingualis; // — plica sublingualis (вкриває велику під'язикову про­ току); 12 — facics inferior linguae.

верхнім і нижнім рядами зубів і яснами (мал. 134, 138).

Верхня і нижня губи (labium superius et labium inferius), які обмежують ротову щілину (rima oris), є складками, в основі яких залягає м'язовий шар — перевалено коловий м'яз рота, волокна якого розта­ шовані циркулярно, і м'язи з радіальним розташуванням волокон. Спереду губи вкриті шкірою, ззаду — слизовою оболон­ кою. Між шкірою і слизовою оболонкою уздовж вільного краю проходить про­ міжна червона облямівка.

У червоній облямівці губ розрізняють дві зони: зовнішню (гладеньку) і внутріш­ ню (ворсисту). У зовнішній зоні роговий шар епітелію зберігається, проте стає тон­ шим і прозорішим, зникають потові зало­ зи, менше сальних (їх більше на верхній губі, головним чином у кутах рота). Черво­ на облямівка губ містить багато нервових

закінчень, тому край облямівки дул<е чут­ ливий. Внутрішня зона облямівки в ново­ народженого вкрита сосочками, або вор­ синками, які сприяють щільному присмок­ туванню до соска молочної залози в перші дні життя. Поступово ворсинки згладжу­ ються й стають майже непомітними.

Підшкірної клітковини в ділянці губ небагато (шар її дещо більший біля їх основи і в кутах рота), внаслідок чого фор­ ма губ навіть у огрядних людей змінюється мало.

У правому та лівому кутах рота, у місці переходу однієї губи в другу, утворюється

спайка губ (commisura labiorum). На шкі­ рі верхньої губи по серединній лінії міститься поздовжній верхньогубний жо­ лобок (philtrum), на нижньому кінці яко­ го на червоній облямівці є невеликий гор­ бок ( tuberculum).

Щоки (bucea dextra et bucea sinistra).

Передня межа щоки проходить уздовж носогубної борозни, верхня — уздовж ниж­ нього краю очної ямки виличної кістки, нижня — нижнього краю нижньої щеле­ пи, задня — переднього краю жувального м'яза.

Як і губи, щоки ззовні вкриті шкірою, а зсередини — слизовою оболонкою. Шкі­ ра щік тонка, рухлива, легко збирається в складки. Підшкірна клітковина звичай­ но добре розвинена.

Основу щік угворює щічний м'яз та інші м'язи лиця, до яких збоку прилягає жиро­ ве тіло щоки, добре розвинене у дітей пер­ ших років життя.

Жирове тіло щоки (corpus adiposum buccae) — це лсирове скупчення округлої форми, яке має тенденцію до відособлен­ ня від решти підшкірної клітковини щоки. У грудних дітей жирове тіло щоки сприяє ссанню, запобігаючи западанню щік під час рефлекторного відсмоктування повітря з порожнини рота через ніс. У жінок жирове тіло щоки більше, ніж у чоловіків. У разі різкого схуднення жирове тіло зникає останнім.

Посередині щоки з боку присінка рота розташована так звана проміжна части­ на — смулека слизової оболонки завширш­ ки близько 1 см, яка тягнеться від кута

рота до гілки нижньої щелепи. В ембріо­ нальному періоді та протягом першого року життя дитини ця ділянка містить мікроворсинчасті епїтеліоцити, такі самі, як і проміжна частина губи; слинних за­ лоз не має. Проміжна частина щоки є зо­ ною контакту шкіри із слизовою оболон­ кою порожнини рота, що виникла внаслі­ док зростання ембріональних закладок під час формування рота. У товщі щоки, на 1 см нижче виличної дуги, по проекційній лінії, що опускається від мочки вуха до кута рота, проходить привушна протока

(ductus parotideus), яка відкривається в слизовій оболонці щоки в сосочку при­ вушної залози на рівні другого верхнього великого кутнього зуба.

Губи відмежовані від щік носогубними та підборідно-губними борознами, які ледь помітні у дітей, а з віком стають глибшими.

За формою розрізняють випнуті губи

(procheilia), помірно випнуті (ortocheilia)

Слизова оболонка ясен не має м'язової пластинки і слинних залоз, міцно зрос­ тається з окістям. Вона блідіша, ніж сли­ зова оболонка губ і щік. Ясна вкриті ба­ гатошаровим плоским епітелієм, який част­ ково роговіє. Частина слизової оболонки ясен у проміжку між сусідніми зубами на­ зивається ясенним (міжзубним) сосочком (papilla gingivalis), а та частина, що захо­ дить у зубну альвеолу, прикріплюючись до зуба, утворює ясенну борозну (sulcus gingivalis). Ясеина борозна має вигляд щілини завглибшки 0,2 — 2 мм між поверх­ нею зуба і прилеглим до нього вільним краєм ясна. Дно ясенної борозни розта­ шоване на рівні шийки зуба. Епітелій бо­ розни переходить на поверхню зуба і щільно фіксується до неї, запобігаючи проникненню інфекції в розташовані ниж­ че періодонтальні тканиіга.

Зміна зовнішнього вигляду (форми, за­ барвлення, розпушування тощо) ясенних

ізапалі (opistho cheilia), які спостері­ сосочків свідчить про місцеві або загальні

гаються в похилому віці внаслідок випа­ діння зубів. Дуже збільшені губи назива­ ються macrocheilia, а зменшені — тісгосі/cilia.

Шкіра губ і щік містить потові й сальні залози, у чоловіків шкіра щік звичайно вкрита жорстким волоссям. Шкіра пере­ ходить у слизову оболонку поступово. Слизова оболонка губ (і щік) не має м'я­ зової пластинки, тому власна пластинка без різких меж переходить у підслизовий прошарок, який безпосередньо прилягає до посмугованих м'язів. У підслизовій основі містяться секреторні відділи слинних за­ лоз (вивідні протоки яких відкриваються на поверхні губ), артерії і добре розвине­ не венозне сплетення.

Слизова оболонка губ і щік — тонка, прозора, рухома. Переходячи на альвео­ лярні відростки, слизова оболонка разом з підслизовим прошарком стає товстою, щільною і нерухомою; тут вона дістала назву ясен (gingivae). Від передньої по­ верхні ясен до губ по серединній площині йдуть складки слизової оболонки у вигляді

вуздечок верхньої та нижньої губ (frenu­ lum labii superioris et frenulum labii infe­ riors) (див. мал. 134).

патологічні порушення (стоматит, пародон­ тоз, хронічна ііггоксикація, авітаміноз тощо).

У яснах розрізняють ясенний край (margo gingivalis), що прилягає до шийки зуба, та альвеолярну частину, яка доходить до пере­ хідних складок присінка рота й слизової оболонки твердого піднебіння або дна по­ рожнини рота. У товщі ясен розташована загальна циркулярна зв'язка зубів (lig. dentales circulares communes), яка з'єднує всі зуби між собою. Основою зв'язки є цир­ кулярні волокна (fibrae circulares) — ко­ лагенові пучки, які обхоплюють зуб з усіх боків і укріплюють ясна на шийці зуба.

Крім циркулярних волокон у яснах є пучки колагенових волокон, що утворю­ ють волокнисті зв'язки: 1) альвеолярноясенні (fibrae alveolo gingivales), які йдуть від окістя альвеолярних відростків до ясен і зумовлюють їх нерухомість; 2) мілссосочкові (fibrae interpapillares) — з'єдну­ ють присінковий і ротовий ясенні сосоч­ ки; 3) перехресні міжзубні пучки (fibrae interdentales decussatae), розташовані між краями сусідніх міжальвеолярних пере­ городок, які фіксують ясенні сосочки до кістки; 4) присередньодистальні міжзубні

(fibrae interdentales mediodistales) — від

174 ВЧЕННЯ ПРО ВНУТРІШНІ ОРГАНИ (СПЛАНХНОПОПЯ)

ясна до окістя міжальвеолярних перего­ родок; 5) колово-верхівкові (fibrae circuloapicales) — з'єднують краї ясна з вер­ хівкою альвеолярних відростків.

До прорізування зубів у дітей і після випадіння зубів у людей похилого віку ясенний край, який виконує жувальну функцію, грубшає.

Зуби

Зуби (dentés) — це важлива частина жувально-мовного апарату, що є комплек­ сом анатомічно й функціонально пов'яза­ них органів, які беруть участь у жуванні, голосоутворенні та артикуляції. До цього комплексу належать: 1) тверда опора — лицевий скелет і скронево-нижньощелеп­ ний суглоб; 2) жувальні м'язи; 3) органи захоплювання, перемішування та пересу­ вання їжі, формування харчової грудки для ковтання, а також забезпечення функ­ цій звуко-мовного апарату (губи, щоки, піднебіння, зуби, язик); 4) органи по­ дрібнення їжі — зуби; 5) залози, секрет яких розріджує їжу та ферментативно її обробляє.

Р о з в и т о к з у б і в у ряду хребетних спричинився

д у ж е в а ж л и в и м и ж и т т є в и м и ф у н к ц і я м и

організ­

му — з а х о п л ю в а н н я м ,

у т р и м у в а н н я м

і

грубим

механічни м о б р о б л е н н я м їжі, а часто

т а к о ж за­

хистом і н а п а д о м .

 

 

 

Е в о л ю ц і й н о зуби є

похідним и ектодермаль -

ного епітелію, утвореного з л у с к и . Л у с к а давні х

риб, що р о с л а з

країв щелеп, поступово залуча­

л а с ь д о механічного

о б р о б л е н н я їжі, набуваюч и

нови х ф у н к ц і й -

В н а с л і д о к

з н о ш у в а н н я

л у с к а

з а м і н ю в а л а с ь на

нову, звідси

зміна

зубів,

я к а у

н и ж ч и х хребетни х

п о в т о р ю є т ь с я

багаторазов о

протяго м ж и т т я ,

а в л ю д и н и

— двічі .

 

С п е ц і а л і з о в а н і з у б и л ю д и н и р о з в и в а ю т ь с я з епітелію ротової я м к и й розташовано ї нижч е ме­ зенхіми . З епітелію ф о р м у є т ь с я емалеви й орган, а з мезенхіми — дентин , пульпа, цемент, тверді та м'як і т к а н и н и , які оточують зуб ( п а р о д о н т ) .

Ф о р м у в а н н я зубів починається з б —7-го тиж­ ня ембріогенезу. Умовно в розвитку зубів розріз­ н я ю т ь три періоди , або стадії: з а к л а д а н н я й ут­

воренн я

зачаткі в

зубів; д и ф е р е н ц і а ц і я

зубних

зачатків ;

процес и

одонтогенезу, а т а к о ж

розви­

ток т к а н и н , які оточують зуби .

 

У першом у періоді ембріогенезу на поверхн і щеле п стовщуєтьс я епітелій — утворюєтьс я зуб­ н а п л а с т и н к а ( l a m . d e n t a l i s ) , я к а д о 8-го т и ж н я

починає

вростати в мезенхіму на всьому протязі

щ е л е п и .

Н е з а б а р о м ц я п л а с т и н к а д і л и т ь с я н а

я з и к о в у та присінкову . З присіиково ї пластин­ ки внаслідок її р о з щ е п л е н н я ф о р м у є т ь с я бороз­

на,

що

в і д о к р е м л ю є

губи та

щ о к и

від

я с е н і з

я к о ї утворюєтьс я

присіно к

рота .

Н а

я з и к о в і й

зубній

пластинц і

н е з а б а р о м

з ' я в л я ю т ь с я зачат­

ки

зубів (germen

dentis), я к и м

переду є

колбопо -

дібне вогнищеве

р о з р о с т а н н я епітелію, щ о д а є

початок

емалевим

органам

(огдапит

епатеїеит).

У подальшому на н и ж н і й

поверхні

кожног о орга­

на ф о р м у є т ь с я з а г л и б л е н н я , в я к е в п и н а є т ь с я

мезенхіма, утворююч и сосочок

зуба (papilla den­

tis). Н а в к о л о

емалевого орган а

внаслідок ущіль­

н е н н я н а в к о л и ш н ь о ї мезенхім и

з ' я в л я є т ь с я зуб­

н и й мішечок . Е м а л е в и й

орга н

н а б у в а є ф о р м и

двостінного

к е л и х а аб о

к о в п а ч к а ; з ' є д н у ю ч и с ь

із сосочком

зуба, він у т в о р ю є

з у б н и й зачаток .

Під кінець 3-го місяця ембріогенезу емалеві орга­

ни в і д о к р е м л ю ю т ь с я від

зубної п л а с т и н к и вузь­

к и м епітеліальним т я ж е м

— ш и й к о ю емалевог о

органа .

 

П е р ш и м и в и н и к а ю т ь зачатк и молочни х зубів . Скупченн я клітин, які утворюють зачатки постій­

н и х зубів, з а к л а д а ю т ь с я

р а з о м із

з а ч а т к а м и мо­

л о ч н и х

зубів .

 

 

 

 

 

 

Протяго м другого періоду одонтогенезу відбу­

вається

д и ф е р е н ц і а ц і я о д н о р і д н и х

клітин

ема­

левого

органа

на

окремі

ш а р и .

В

центрі

утво­

р ю є т ь с я емалева

пульпа

( з і р ч а с т а с і т о ч к а ) ,

а по

її п е р и ф е р і ї

внутрішні й е м а л е в и й епітелій,

к л і т и н и я к о г о д и ф е р е н ц і ю ю т ь в а м е л о б л а с т и (енамелобласти), що починають виробляти емаль, н а б у в а ю т ь ц и л і н д р и ч н о ї ф о р м и . Н а з о в н і від амелобластів утворюється ш а р клітин . Зовнішні й ш а р е м а л е в о г о о р г а н а с к л а д а є т ь с я і з щ і л ь н о

притиснути х о д н а д о одної клітин ,

я к і форму­

ють

зовнішні й е м а л е в и й епітелій .

 

Емалев а

ба­

з а л ь н а

п л а с т и н к а ( б а з а л ь н а м е м б р а н а )

емале­

вого

о р г а н а

в і д о к р е м л ю є

е м а л е в у

сіточку

від

р е ш т и мезенхіми .

 

 

 

 

 

О д н о ч а с н о

відбувається д и ф е р е н ц і а ц і я

сосоч­

ка зуба:

амелобласт и з ' я в л я ю т ь с я

 

поблизу

со­

сочка, а потім п о ш и р ю ю т ь с я далі

к р а я м и в

на­

п р я м к у

до

основи к о р о н к и

зуба .

У

цей

же

час

мезенхімні

клітин и сосочка, я к і п р и л я г а ю т ь без­

посередньо до шар у амелобластів, перетворюють­ ся на високі ц и л і н д р и ч н і одонтобласти , що по­

чинают ь

в и р о б л я т и д е н т и н щ е д о того,

я к почи­

нається

п р о д у к у в а н н я а м е л о б л а с т а м и

емалі . І з

зубного сосочк а внаслідок диференціації мезенхімних клітин утворюється д е н т и н і пульп а зуба. Клітин и зубного мішечка перетворюються на це­ мент, періодонт і кісткову зубну альвеолу .

О т ж е ,

зачато к

зуба

с к л а д а є т ь с я з

т р ь о х ос­

новни х елементів:

е м а л е в о г о орган а

(ектодер -

мального

п о х о д ж е н н я ) ,

сосочка зуба

і зубног о

мішечка (мезенхімного п о х о д ж е н н я ) . З 4-го міся-

ця ембріогенезу, у третьому періоді одонтогенезу в и н и к а ю т ь зубні т к а н и н и — д е н т и н , е м а л ь

іпульпа зуба .

П і с л я

в і д о к р е м л е н н я з а ч а т к і в зубів від зуб­

ної п л а с т и н к и та епітелію п о р о ж н и н и рота віль­

ний к р а й

і задні відділи зубної пластинки

про­

д о в ж у ю т ь

р о з в и в а т и с я , п е р е т в о р ю ю ч и с ь

у по­

д а л ь ш о м у

н а

емалеві

о р г а н и постійних

зубів .

П р о т я г о м

5-го

місяця

ембріогенезу за з а ч а т к а м и

м о л о ч н и х з у б і в у т в о р ю ю т ь с я

е м а л е в і о р г а н и

різців, ікол і малих кутніх зубів

. Одночасно зубні

п л а с т и н к и ростуть н а з а д і на

їх к р а я х

заклада­

ються емалеві о р г а н и в е л и к и х

кутніх

зубів .

 

За хімічним складом і ф і з и ч н и м и властивостя­

ми зуби

н а б л и ж а ю т ь с я до

кісток, а л е

будовою

т к а н и н

вони в і д р і з н я ю т ь с я

від н и х .

М і ц н і с т ь

і

стійкість зубних т к а н и н забезпечують т р и в а л е

їх

з б е р е ж е н н я у з о в н і ш н ь о м у

с е р е д о в и щ і після

смерті т в а р и н и чи л ю д и н и , що д а є змог}' палеон­ тологам о т р и м у в а т и цінні відомості про будову тіла вимерлих попередників і його удосконалення в л ю д и н и .

Е м а л ь і д е н т и н Є о р г а н і ч н о ю ( т в е р д о ю ) осно­ вою зуба, серед елементів я к о ї пізніше відклада­ ються неорганічні к о м п о н е н т и . У кістках скеле­ та, в дентині та емалі органічні елементи, пере­ плітаючись у с к л а д н і конструкції, надають тка­ нинам пружності й міцності при розтягненні, неор­

ганічні

компоненти ф о р м у ю т ь і роблять їх

твер­

д и м и .

 

 

К і с т к а , д е н т и н і е м а л ь подібні між собою на­

я в н і с т ю

в н и х о р г а н і ч н и х і неорганічних

(міне­

ральних солей) компонентів, але значно відрізня­ ються їх с п і в в і д н о ш е н н я м , а т а к о ж мікроскопіч­

н о ю с т р у к т у р о ю . К і с т к а містить

б л и з ь к о

45

%

органічних р е ч о в и н , д е н т и н

б л и з ь к о

ЗО

%,

а е м а л ь д о р о с л о ї л ю д и н и —

м е н ш е 5 %. Кістка,

д е н т и н

і е м а л ь

в і д р і з н я ю т ь с я гістологічною

бу­

д о в о ю :

к л і т и н и

кістки містяться

в о к р е м и х

ла­

кунах; у дентині клітин немає, в о н и розташовані по п е р и ф е р і ї п у л ь п и , а сам д е н т и н п р о н и з а н и й в е л и к о ю к і л ь к і с т ю к а н а л ь ц і в . у я к и х п р о х о д я т ь в і д р о с т к и о д о н т о б л а с т і в . Е м а л ь с к л а д а є т ь с я з п р и з м а т и ч н и х с т р у к т у р — е м а л е в и х п р и з м ,

а клітини, я к і

її ф о р м у ю т ь ,

після

п р о р і з у в а н н я

зубів повністю

р у й н у ю т ь с я . Е м а л ь

є найтверді­

ш о ю т к а н и н о ю тіла,

міцність її зумовлена

висо­

ким ( б л и з ь к о 97 %)

вмістом

м і н е р а л ь н и х солей .

О д о н т о б л а с т и , ж и в л е н н я я к и х з д і й с н ю є т ь с я

д р і б н и м и к р о в о н о с н и м и

с у д и н а м и

п у л ь п и

зуба,

в и р о б л я ю т ь свій секрет

у

н а п р я м к у е м а л е в о г о

органа . В н а с л і д о к

цього п е р ш и й

дентин

(demi

піїт) в і д к л а д а є т ь с я

в з д о в ж в н у т р і ш н ь о г о

ема­

левого епітелію емалевого органа . С е к р е ц і я про­ д о в ж у є т ь с я , ш а р д е н т и н у з б і л ь ш у є т ь с я , внаслі­

д о к чого

о д о н т о б л а с т и все д а л і

відступають

від

р а н і ш е відкладеного д е н т и н у .

Відростки одон­

тобластів

спочатку з а к і н ч у ю т ь с я в основній

ре­

Травна система

175

човині, а потім, у міру з б і л ь ш е н н я ш а р у дентину,

в и т я г у ю т ь с я , у т в о р ю ю ч и д е н т и н о в і в о л о к н а . Н а в і т ь у з у б а х д о р о с л о ї л ю д и н и , в я к и х ш а р д е н т и н у становить п о н а д 3 мм, д е н т и н о в і волок­ на т я г н у т ь с я від одонтобластів, що в и с т е л я ю т ь к а м е р у п у л ь п и , д о з о в н і ш н ь о ї ч а с т и н и д е н т и н у . Відомо, що після в и д а л е н н я пульпи зуба, р а з о м з я к о ю в и д а л я ю т ь с я й о д о н т о б л а с т и , у д е н т и н і

відбуваються д е г е н е р а т и в н і зміни

він

темніє

і стає к р и х к і ш и м . Цей п р о ц е с , о ч е в и д н о ,

зумов­

л е н и й відсутністю

одонтобластів,

я к і

відповіда­

ють

за

п р о ц е с и

обміну

в д е н т и н і . Т о н к і

денти­

нові

в о л о к н а одонтобластів м о ж у т ь брати участь

як п о с е р е д н и к и

в п е р е д а в а н н і б о л ь о в и х подраз­

нень

н е р в о в и м

в о л о к н а м , я к і

з а к і н ч у ю т ь с я в

пульпі

зуба б і л я

основи

о д о н т о б л а с т і в .

 

 

Емаль

 

(епатсіит)

у т в о р ю є т ь с я

 

як

р е з у л ь т а т

діяльності амелобластів

емалевого о р г а н а . П і с л я

того

як

 

одонтобласти с ф о р м у в а л и п е р ш и й

тон­

к и й

ш а р

д е н т и н у ,

а м е л о б л а с т и

п о ч и н а ю т ь

про­

д у к у в а т и

е м а л ь .

У

процесі у т в о р е н н я

емалі на

н и ж н і й

поверхні

к о ж н о г о а м е л о б л а с т а з'являє ­

ться м а л е н ь к и й п о л і г о н а л ь н и й с т е р ж е н ь

-

ема­

лева

п р и з м а . Д о в г а вісь

е м а л е в о ї

п р и з м и

розта­

ш о в а н а

 

п р и б л и з н о

під

п р я м и м

кутом

д о

м і с ц я

с п о л у ч е н н я д е н т и н у та емалі . К і л ь к і с т ь органіч­

ної речовини, що є к а р к а с о м емалі, набагато мен­ ша, ніж у кістці чи дентині .

З р і л а емаль не містить к л і т и н , о с к і л ь к и після

її у т в о р е н н я

і

п р о р і з у в а н н я

зубів а м е л о б л а с т и

д е г е н е р у ю т ь .

 

Т о м у е м а л ь

н е

з д а т н а

д о регене­

рації

в разі

у ш к о д ж е н н я .

 

 

 

 

М і н е р а л ь н і

р е ч о в и н и

зуба

д о с и т ь

л е г к о

мо­

ж у т ь

р о з ч и н я т и с я к и с л о т а м и

їжі та

д е я к и х

на­

поїв,

що м о ж е п р и з в о д и т и до у т в о р е н н я тріщин і

я м о к

на п о в е р х н і емалі .

У цих д і л я н к а х затри­

муються частинки їжі, в я к и х осідають і розмно­

ж у ю т ь с я бактерії,

що продукують кислоти . Внас­

л і д о к р у й н у в а н н я

в емалі з ' я в л я ю т ь с я порож­

н и н и . Ц е й п р о ц е с в і д б у в а є т ь с я б е з б о л ь о в и х

відчуттів.

Б і л ь

в и н и к а є тоді,

к о л и п о р о ж н и н а

д о с я г а є

дентину . Д а л і

д о

п р о ц е с у з а л у ч а є т ь с я

п у л ь п а .

У

ній

р о з в і ш а є т ь с я з а п а л е н н я , що при­

з в о д и т ь

до

ЇЇ

загибелі .

 

 

 

 

П р о ц е с у т в о р е н н я емалі

й д е н т и н у починаєть­

ся на верхівці

к о р о н к и зуба й п о ш и р ю є т ь с я далі

д о

його

к о р е н я .

Ч е р е з

ц е

к о р і н ь в и д о в ж у є т ь с я ,

що

є в а ж л и в и м

ч и н н и к о м

у п р о р і з у в а н н і зубів .

 

Цемент

(сетепґит)

т а к о ж

т в е р д а речови­

на зуба,

що ф о р м у є

його кісткову о б о л о н к у .

Це­

мент не

у т в о р ю є т ь с я до т и х пір, п о к и зуб не

за­

кінчить ріст і не з а й м е остаточного п о л о ж е н н я в щ е л е п і . П р о т е т к а н и н а , з я к о ї потім утворюєть­ с я цемент, з а к л а д а є т ь с я н а б а г а т о р а н і ш е . М і ж

зубом,

я к и й р о з в и в а є т ь с я ,

і к і с т к о ю щ е л е п и ви­

н и к а є

с к у п ч е н н я м е з е й х ї м н и х клітин ( с п о ч а т к у

біля основи сосочка

зуба,

а потім н а в к о л о з у б а ) ,

я к е з

часом в к р и в а

є його

повністю, у т в о р и в ш и

176 ВЧЕННЯ ПРО ВНУТРІШНІ ОРГАНИ (СПЛАНХНОЛОГІЯ)

з у б н ий мішечок . П і д час п р о р і з у в а н н я

зуба час­

тин а зубного м і ш е ч к а н а в к о л о

к о р о н к и

руйнує­

ться, а та, що оточує корінь ,

зберігається . М е -

зенхімні клітини,

розташован і

п о р я д з коренем ,

р о з м н о ж у ю т ь с я о

д н о ч а с н о з його ростом . Д е я к і

мезенхімні клітини д и ф е р е н ц і ю ю т ь с я , утворюю­ ч и цементобластичну пластинку н а в к о л о к о р е н я , цемент, я к и й не має судин .

Основн а ф у н к ц і я цементу полягає в тому, щоб замуруват и й міцно утримуват и волокн а періо - донтично ї п л а с т и н к и , р о з т а ш о в а н о ї між цемен­ том і кістковою стінкою зубної альвеоли, фіксую­ чи корін ь зуба в альвеолі . У верхній частині к о р е н я цемент безклітинний, у нижні й (біл я вер­ х і в к и зуба ) у н е в е л и к и х л а к у н а х серед звапно­ ваної міжклітинно ї речовин и містяться клітини

цементобласти ,

я к і сполучаютьс я

з д ж е р е л а м и

ж и в л е н н я за

д о п о м о г о ю своїх відростків .

Періодонт.

У

міру ф о р м у в а н н я

к о р е н я зуба

та в і д к л а д а н н я

цементу з н а в к о л и ш н ь о ї мезен­

х і м и р о з в и в а є т ь с я п е р і о д о н т и ч н а п л а с т и н к а . Вона складається з великої кількості колагенових волокон , одні кінці я к и х закінчуютьс я в цементі зуба, а інші — в кістці щелепи . Кінці в о л о к о н , занурені в кісткову тканину, називаються цемент­

ними п р о р и в н и м и ( ш а р п е є в и м и ) в о л о к н а м и

( з а

типом проривни х волокон с у х о ж и л к і в м'язів,

які

у к р і п л ю ю т ь с у х о ж и л к и в кістковій т к а н и н і ) .

Ці

в о л о к н а не т і л ь к и п р и к р і п л ю ю т ь зуб до щ е л е п и ,

а й

внаслідок своєрідного

р о з т а ш у в а н н я не да­

ють

йому в д а в л ю в а т и с я в

альвеолу .

Із зубного сосочка поступово формується пуль­ па зуба (pulpa dentis) — пухка сполучна ткани­ на, що походить з мезенхіми зубного сосочка, має багато кровоносних судин, нервів і клітин.

Зуби у людини, як і у вищих хребетних, розташовані на межі між присінком і влас­ не порожниною рота і закріплені в зуб­ них альвеолах альвеолярних відростків щелеп. Вони утворюють верхньощелепну

та нижньощелепну зубні дуги (arcus dentalis superior et arcus dentalis inferior)

(див. мал. 133). На відміну від інших приматів у людини ряд зубів рівний (ікла не випинають).

Кількість зубів у дорослої людини, як і у всіх приматів Старого Світу, звичайно становить 32 (часто зменшується до 28). Вони називаються постійними зубами

(dentés permanentes). Діти мають молочні зуби (dentés decidui), максимальна кіль­ кість яких 20.

Загальна анатомія. Частини зуба

(мал. 135). Зуб (dens) складається з та­ ких частин: коронки (corona dentis); ший­

ки (cervix dentis); кореня (radix dentis).

Різні у функціональному відношенні зу­ би мають неоднакову кількість коренів ( 1 - 3 ) .

Основна маса зуба (коронка, корінь) складається з дентину, який визначає фор­ му зуба. Дентин коронки вкритий емал­ лю, а дентин кореня (коренів) — цемен­ том. Місце з'єднання емалі коронки й цементу кореня розташоване в ділянці шийки зуба. Є чотири види з'єднання емалі з цементом: у стик (щільно приля­ гаючи); наповзання емалі на цемент; пе­ рекривання емалі цементом; незакривання ділянки дентину внаслідок того, що емаль не доходить до краю цементу.

Розрізняють анатомічну коронку зуба, вкриту емаллю, і клінічну коронку — час­ тину зуба, що виступає над яснами. Клі­ нічна коронка внаслідок атрофії тканин з віком збільшується. На коронках усіх зу­ бів розрізняють кілька поверхонь: жуваль­ ну, або змикальну, поверхню (faciès occlusalis), — поверхню доторкування верх­ нього і нижнього зубних рядів під час їх сходження; присінкову, або щічну (faciès

vestibularis buccalis); язикову (faciès lingualis), або піднебінну (faciès palatinalis); контактну (faciès contactus), яка

має присередню (faciès mesialis) і дисталь­ ну (faciès distalis) поверхні. На жувальній поверхні малих і великих кутніх зубів є горбки зуба.

Всередині зуба міститься невелика по­ рожнина (cavitas dentis, s. pulparis), фор­ ма якої залежить від форми зуба. Порож­ нина коронки (cavitas coronae) тією чи іншою мірою повторює форму коронки. Вона продовжується у вигляді каналу ко­ реня зуба (canalis radiéis dentis), який за­ кінчується на верхівці кореня отвором

(for. apicis dentis). Просвіти каналів мо­ жуть розгалужуватись, роздвоюватись і знову з'єднуватися в один.

Корінь зуба закінчується верхівкою ко­ реня зуба (apex radicis dentis), отвором верхівки зуба, через який всередину зуба входять артерії та нерви до пульпи, а ви­ ходять вени.

Корінь зуба прикріплюється до зубної альвеоли за допомогою великої кількості

Травна система

177

М а л . 135. В е л и к и й кутній зуб (dens molaris)

( в е р т и к а л ь н и й р о з п и л ) :

/ — cnamclum; 2 — dcntinum; і — cavitas dentis; 4 — ccmcntuni: 5 — cana)is radieis dentis; 6 — for. apicis dentis;

7 — apex radiéis dentis; <S' — radix dentis; 9 — cervix dentis; 10 — corona dentis.

М а л . 136. Постійні зуби (dentes permanentes) ( п р а в і ) :

а — зуби верхньої щелепи; 6 — зуби нижньої щелепи; /, 2 — dentes incisivi; ? — dentcscanini; 4.5 — dentes premolares; в, 7, S — dentes molares.

пучків сполучнотканинних волокон, ЩО разом з пухкою волокнистою сполучною тканиною та клітинами формують сполуч­ нотканинну оболонку зуба між альвеолою і цементом, яка називається кореневою оболонкою, або періодонтом (periodon­ tium). Таке прикріплення є одним з видів синдесмозу — вклиненням (gomphosis) (термін неправильний, адже зуб не вкли­ нюється, а виростає зсередини). Сукуп­ ність утворів, які оточують корінь зуба (альвеола, відповідна ділянка альвеоляр­ ного відростка та ясна, що вкривають його), називають пародоіггом (parodontiurn).

Під час дослідження і описування зубів користуються такими термінами: присіикова (вестибулярна) норма, жувальна норма, лінгвальна норма тощо. Нормою називають по­ ложення зуба, визначене під час досліджен­ ня. Наприклад, присінковою нормою нази­ вають таке положення, коли зуб поверну­ тий присінковою поверхнею до дослідника.

Коронку і корінь зуба поділяють .на третини. Так, поділяючи зуб уздовж вер­ тикальної осі, в коронці виділяють змикальну, середню і шийкову третини; у ко­ рені — шийкову, середню і верхівкову тре­ тини. Уздовлс лобової осі коронку по­ діляють на присередню, середню й дисталь-

ну третини; сагітальної — на присінкову, середню, язикову третини.

Заміна зубів у людини відбувається один раз (рідко двічі як відлуння філогенетич­ них особливостей). Перша генерація зубів (20) — це тимчасові (випадні), або молочні (dentes decidui), які починають прорізува­ тись на 6 — 7-му місяці життя і закінчують у 2 роки (ембріональний розвиток зубів — див. с. 174). Друга генерація зубів (32 постійних зуби) (dentes permanentes), по­ чинають прорізуватись у 5—6 років життя і закінчують у 16—18 років.

Коронки зубів утворюють зубні дуги: верхню (агcus dentalis superior) і нижню (arcus dentalis inferior). Кожна зубна дуга містить у дорослої людини по 16 зубів (мал. 136): чотири різці, два ікла, чотири малих кутніх зуби і шість великих кутніх (молочних зубів лише 20, оскільки немає премолярів і третіх молярів).

Порядок розташування зубів реєст­ рується у вигляді зубної формули, в якій окремі зуби позначаються цифрами або літерами. Отже, анатомічну формулу мо­ лочних зубів можна записати так: 2, 1, 2, тобто на кожному боці як верхньої, так і НИЖНЬОЇ щелеп є два різці, ікло і два ве­ ликих кутніх. Анатомічна формула постій-

178

 

ВЧЕННЯ ПРО ВНУТРІШНІ ОРГАНИ (СПЛАНХНОЛОГІЯ)

 

 

 

 

 

 

них зубів: 2,1,2,3 (два різці, ікло, два ма­

ної системи відіграє порядок розташуван­

лих кутніх і три великих кутніх. Третій

ня зубів (напрямок їх коренів і коронок).

великий кутній, або зуб мудрості (dens se­

Міжзубні контакти передніх зубів розта­

rotinus,

s.

dens molaris tertius),

мінливий

шовані поблизу різального краю, а біч­

як за формою і розмірами, так і за термі­

них — поблизу поверхні змикання (жу­

ном прорізування.

 

 

вальної). Під міжзубними контактами міс­

Зуби верхніх і нижніх дуг під час зми­

титься трикутний простір з основою в бік

кання щелеп перебувають у певному спів­

альвеолярного відростка. Цей простір за­

відношенні. Так, горбки малих і великих

повнений ясенним (міжзубним) сосочком,

кутніх зубів однієї щелепи відповідають

який таким чином захищається від ушкод­

заглибинам на однойменних зубах іншої.

ження їжею під час жування. З віком кон­

У певному порядку доторкуються проти­

тактні точки внаслідок стирання емалі збіль­

лежні різці та ікла. Під час змикання

шуються і замість них утворюються кон­

щелеп таке співвідношення зубів у зуб­

тактні

площини.

 

 

 

 

них дугах

називається оклюзією.

Стійкість зубів нижнього зубного ряду

Розрізняють чотири види оклюзії: цен­

збільшується

щічною

випуклістю

зубної

тральну, передню і дві бічні. Центральна

дуги, нахилом коронок кутніх зубів при-

оклюзія

наявність

під час

змикання

середньо і вперед, а коренів назовні, фор­

зубів

максимальної кількості контактую­

мою коронок, яка з боку жувальної по­

чих точок, причому серединна лінія ли­

верхні має вигляд трапеції. Тому кон­

ця проходить між центральними різця­

тактні поверхні нижніх зубів не паралель­

ми.

Передня

оклюзія

— серединне сход­

ні, а конвертують до язика, внаслідок чого

ження зубних рядів, але із зміщеною до-

зуби під час жування зазнають здавлю­

переду нижньою дугою. Бічна оклюзія —

вання. Стійкість зубів верхнього зубного

зміщення

нижньої

щелепи

праворуч

ряду досягається

збільшенням кількості

( п р а в а

о к л ю з і я) чи ліворуч ( л і в а

коренів.

 

 

 

 

 

 

о к л ю з і я).

 

 

Під час розжовування їжі розвиваєть­

Положення зубних дуг у центральній

ся такий тиск, який має руйнівну силу, що

оклюзії називається прикусом. Розрізня­

вбиває зуб у альвеолу. Проте цього не

ють фізіологічні (нормальні) і патологічні

трапляється

завдяки

морфологічним

прикуси. До фізіологічних прикусів на­

структурам періодоита, який виконує зв'я­

лежать ортогнатичний, прямий, деякі сту­

зувальну

та амортизаційну функції. Ре­

пені прогнатичного й опістогнатичний; до

зервні сили його можна збільшувати тре­

патологічних — прогнатичний, прогеніч-

нуванням

жувального

апарату.

 

ний, глибокий, відкритий і перехресний.

Належність зуба до верхньої чи ниж­

Усі види прикусів вивчають у курсі орто­

ньої щелепи, правого чи лівого боку зуб­

педичної стоматології.

 

ної дуги можна визначити за особливос­

Зуби верхніх та нижньої щелеп, які до­

тями його будови. Для цього використо­

торкуються один до одного, називають

вують ознаки зубів: ознаку кута корон­

зубами-антагоністами. Як правило, ко­

ки; ознаку кривини емалі коронки; озна­

жен зуб має по два антагоністи — голов­

ку положення кореня.

 

 

 

ний і додатковий. Винятком є присередній

Ознака кута коронки

у присінковій

нижній різець і третій верхній великий

нормі кут, утворений контактною (жуваль­

кутній зуб, що мають по одному антагоніс­

ною) і мезіальною поверхнями, гостріший,

ту. Однойменні зуби правої і лівої сторін

ніж кут між жувальною та дистальною

називаються

антимерами.

 

поверхнями (цей кут дещо заокруглений).

Єдність зубних дуг морфологічно і

Ознаку

кривини

емалі

коронки

наба­

функціонально забезпечується

міжзубни­

гато краще визначати з боку жувальної

ми контактами, альвеолярним відрост­

поверхні за допомогою пальпації'. Мезі-

ком і пародонтом. Провідну роль у стій­

альний край емалі на присінковій поверх­

кості

зубних дуг як однієї функціональ­

ні коронки опукліший, ніж бічний, внас-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Травна система

 

 

 

179

лідок стовщення емалі в мезіальному на­

 

7

6

 

5

4

3

2

1

 

 

1

2

3

 

4

5

 

6

7

 

прямку.

 

 

 

 

 

 

 

 

8

7

6

 

5

4

 

3

2

1

 

 

1

2

3

 

4

5

 

6

7

 

Ознаку положення кореня можна ви­

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

значити тільки на видаленому зубі у при-

 

 

Всесвітня організація охорони здоров'я

сінковій нормі: корені всіх зубів дещо

(ВООЗ) для запису постійних зубів за­

відхилені дистально. Якщо провести поз­

пропонувала

формулу

позначення

зубів,

довжні осі коронки й кореня, то вісь зуба

а також половин щелеп за ходом годинни­

відхилиться дистально і напрямок відхи­

кової стрілки:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

лення поздовжньої осі зуба покаже бік до

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

якого належить зуб.

 

 

 

 

 

 

 

'8

7 6

5

4

3

2

1

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8'

 

Прорізування зубів молочних звичай­

 

 

8

7 6

5

4

3

2

1

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8,

 

но починається в середині першого року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

життя. Першими на б —8-му місяці про­

 

 

Під час записування формули зубів цим

різуються присередні, на 7 —10-му — бічні

 

 

способом треба ставити не значок відпо­

різці, на 12 —16-му — перші великі кутні,

відної половини щелепи, а її порядковий

на 16 —20-му — ікла, на 20—24-му — другі

номер. Так, число 2

8 означає третій ве­

великі кутні

зуби.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ликий кутній зуб лівої половини верхньої

Спочатку

прорізуються

зуби

нижньої

щелепи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

щелепи, потім верхньої, за винятком пер­

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За формулою

ВООЗ запис молочних

ших

молочних великих кутніх

зубів. Як

 

 

зубів

роблять

аналогічно

арабськи­

для

молочних, так і для постійних зубів

ми порядковими числами, а половин ще­

характерною є парність прорізування. Від

леп — за ходом годинникової стрілки від

початку 3-го року до 6-го року функціо­

5 до 8:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

нують тільки молочні зуби. Формування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

коренів

 

 

зубів

 

 

закін­

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОЛОЧНИХ

 

ПОВНІСТЮ

 

 

 

 

' 5 4 3 2 1

 

1 2 3 4 5

 

 

 

 

чується для присередніх і бічних латераль­

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

них різців під кінець 2-го року, для вели­

 

 

 

 

<

5

4

3

2

1

1

 

1

2

3

4

5

 

 

 

 

ких кутніх зубів — до 4 років, для ікол —

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

до 5 років.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З постійних зубів першими прорізують­

Молочні зуби

позначають римськими

ся перші великі нижні кутні, потім присе­

цифрами. Повна формула зубного ряду

редні різці та перші великі верхні кутні

молочних зубів верхньої і нижньої щелеп

зуби, після них — бічні різці. Далі настає

має такий вигляд:

 

 

 

 

 

черга перших малих кутніх зубів, ікол,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

других малих кутніх зубів, других вели­

V

IV

III

II

І

І

II

III

IV

V

ких кутніх і в останню чергу — третіх

V

IV

III

II

І

І

II

III

IV

V

великих

 

кутніх

зубів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прорізування всіх молочних чи всіх

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Після розсмоктування коренів і випа­

ПОСТІЙНИХ

зубів

закінчується

утворенням

діння молочних зубів починають прорізу­

зубних рядів. Верхній ряд постійних зубів

ватись постійні зуби: присередні різці —

має форму напівеліпса, нижній — парабо­

7 — 8 років; бічні

різці

8 — 9; ікла —

ли. Верхній зубний ряд ширший за нижній,

10 — 13; перші малі кутні — 9 — 10; другі

тому верхні передні зуби перекривають

малі кутні

— 11 — 12; перші великі кут­

однойменні нижні, а щічні горбки верхніх

ні -

6 — 7; другі великі кутні 12 — 13; треті

кутніх зубів розташовані назовні від од­

великі кутні — у 20 — 25 років і пізніше.

нойменних нижніх. Таке співвідношення

Постійні зуби

позначають арабськими

зубних рядів збільшує жувальну екскур­

цифрами і при написанні клінічної фор­

сію нижньої щелепи й розширює площу

мули слід пам'ятати,

що кожен зуб верх­

для подрібнення і розтирання їжі.

 

 

 

ньої і нижньої щелеп праворуч і ліворуч

 

Спеціальна

 

 

анатомія

 

 

 

 

 

 

 

має свій порядковий номер від середин­

 

Постійних зубів у людини 32: різців —

ної лінії:

 

 

 

 

 

 

 

 

8; іклів

 

4; малих кутніх

8; великих

180 ВЧЕННЯ ПРО ВНУТРІШНІ ОРГАНИ (СПЛАНХНОЛОГІЯ)

кутніх — 12. Різці мають по одному ко­ реню. Коронка схожа на лопатку, рівний різальний край якої утворює вістря зуба (cuspis dentis). Ікла звичайно також однокореневі, а різальний край клином зву­ жується й утворює верхівку вістря (apex cuspidis). У малих кутніх зубів один-два, рідко три корені, на поверхні змикання коронки ВИДНО горбки, відокремлені один від одного борознами. Нижні великі кутні зуби звичайно мають два, рідко три ко­ рені, верхні великі кутні зуби, як правило, трикореневі. На поверхні змикання коро­ нок різної форми горбки.

Різці (dentés incisivi) — по чотири на кожній щелепі, розташовані спереду, посе­ редині зубних дуг, через що їх називають передніми зубами. Розрізняють верхні, нижні, присередні й бічні різціНими від­ кушують їжу, тому їх коронки розташо­ вані майже у лобовій площині, закінчують­ ся різальним краєм. Коронки присередніх різців більші, ніж бічних.

Верхні різці. Присередній різець є най­ більшим серед різців. Має широку, опук­ лу коронку, що звужується до шийки зуба. Емаль коронки утворює в ділянці шийки закруглений виступ у вигляді напливу. Коронка може бути різної форми: прямо­ кутної, трапецієподібної, овоїдної. Мезіаль­ ний і різальний краї сходяться під прямим кутом, кут між різальним краєм і дисталь­ ним найчастіше тупий і трохи закруглений. На різальному краї присередніх різців у молодих людей є три горбки, які продов­ жуються у вигляді валків на присінковій поверхні зубів; між валками проходять малопомітні борозни.

Корінь верхнього присереднього різця дещо сплющений у мезіодистальному на­ прямку. Верхівка кореня заокруглена, згин між коронкою і коренем на мезіальному крій більший, ніж на дистальному. Озна­ ка кривини емалі коронки разом з озна­ ками кута коронки і положення кореня дає можливість досить легко визначити належність зуба до правої чи лівої поло­ вини зубної дуги.

Язикова поверхня коронки верхнього присереднього різця часто має мезіальний і дистальний крайові гребені (crista mar­

ginales mesialis et distalis), спрямовані від основи коронки до її різального краю. Ступінь розвитку крайових гребенів у різних людей неоднаковий: їх може зовсім не бути, якщо вся язикова поверхня рівно­ мірно увігнута, а можуть бути настільки розвинуті, що язикова поверхня має ви­ гляд жолоба (лопаткоподібиа). У випад­ ках великої жолобуватості крайові гребені сходяться в пришийковій частині на­ стільки, що формується шийковий пояс

(cingulum cervicale). У шийковій третині коронки добре помітний горбок зуба

(tuberculum dentis), форма й ступінь роз­ витку якого різні. Поверхня дуже розви­ нутого горбка спрямована в бік різально­ го краю коронки, може бути зубчастою. Найчастіше є два горбки — мезіальний і дистальний, іноді між ними може бути третій — центральний горбок, а ще рідше 4 — 5 горбків.

Горбки також мають різну довжину: тонкі горбки довгі, добре розвинуті — ко­ роткі; у рідкісних випадках горбки можуть досягти різального краю.

Коронка верхнього присереднього різця з мезіального боку має (на медіальній нормі) клиноподібну форму, присіиковий контур її опуклий, язиковий — увігнутий. На присінковій поверхні контур кореня опуклий, на язиковій — прямий, опуклий або увігнутий.

Порожнина коронки верхнього присе­ реднього різця подібна до її зовнішньої форми, має щілиноподібну форму вздовж різального краю і сплощену в присінко- во-язиковому напрямку. Ближче до коре­ ня порожнина коронки звужується й пе­ реходить без різкої межі в канал кореня. Біля верхівки кореня канал може поділя­ тися на кілька канальців, що відкривають­ ся самостійними отворами.

Висота коронки верхніх присередніх різців по присінковій поверхні становить 9 — 12 мм, ширина різального краю — 8 — 9, довжина кореня — 12 —15, мезіодистальний діаметр шийки — 6,3 — 6,9, присінко- во-язиковий — 7,1—7,5 мм.

Бічний різець подібний до присередньо­ го, але менший за нього. Проте є суттєві відмінності між різцями.

Соседние файлы в папке Анатомия