Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
189
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
23.64 Mб
Скачать

9

М а л . 78. З в ' я з к и І суглоби таза (серединни й роз­

пи л ) :

/— for. intervertébrale; 2 — lig. interspinale; '} — lig. supraspinale; 4 — canalis sacral is; 5 — lig. sacrospinalc; 6 — lig. sacrotubcrale: 7 — for. ischiadicum majus; S — for.

ischiadicum minus; 9 — membrana obturatoria; 10 — disais interpubicus; // — articulatio sacroiПаса; 12 — Promonto­ rium; Ii — discus intervertcbralis.

М а л . 79. К у л ь ш о в и й

суглоб

п р а в и й

(articulatio

сохае dextra)

( в и д с

п е р е д у ) :

 

/ — spina iliaca anterior superior; 2 — capsula articularis; J — membrana obtúratona; 4 — lig. iliofemoralc.

Сполучення кісток

101

та зовнішніми краями крижової і купри­ кової кісток, друга — між сідничою остю і зовнішнім краєм крижової кістки, спере­ ду від попередньої зв'язки. Обидві зв'яз­ ки обмежують великий і малий сідничі отвори (forr. ischiadicum majus et minus).

Сполучення ВІЛЬНО Ї нижньої кінцівки

Сполучення вільної нижньої кінцівки

(junctrae membri inferioris liberi): вели- ко-малогомілковий синдесмоз, міжкістко­ ва перетинка гомілки і суглоби.

Суглоби вільної нижньої кінцівки — це головним чином суглоби, які дають змогу використовувати основні ланки вільної кінцівки як важелі. Суглоби стопи мають також велике амортизаційне значення.

Кульшовий суглоб (articulatio сохае)

(мал. 79, 80) утворений головкою стегно­ вої кістки і півмісяцевою поверхнею куль­ шової западини, кулястою за формою. Кон­ груентність суглоба досягається хрящовою губою кульшової западини (labrum acetabuli), яка над кульшовою вирізкою допов­ нюється поперечною зв'язкою кульшової западини (lig. transversum acetabuli). Під цією зв'язкою міститься невеликий простір, заповнений пухкою колагеновою сполуч­ ною тканиною, в якій проходять судини. У ділянці кульшової западини хрящовою гіаліновою тканиною (гіаліновим хрящем) вкрита тільки півмісяцева поверхня, решта площі, у тому числі й вирізка кульшової за­ падини, вистелена синовіальною мембраною. Капсула кульшового суглоба прикріплена на тазовій кістці вздовж зовнішнього краю кульшової губи і поперечної зв'язки, а на стегновій: кістці — уздовж міжвертлюгової лінії спереду і лінії, що не доходить до міжвертлюгового гребеня, ззаду.

Таким чином, головка і майже вся ший­ ка стегнової кістки містяться в порожнині суглоба. Головка стегнової кістки вкрита гіаліновим хрящем до її оптимальної ок­ ружності, решта її разом з шийкою — си­ новіальною мембраною.

Зв'язки кульшового суглоба поділяють на внутрішньота позасуглобові. До пер-

1 0 2 АПАРАТ РУХУ ТА ОПОРИ

М а л . 80 . К у л ь ш о в и й

суглоб

(articulatio coxae)

(лобови й

р о з п и

л ) :

/ — cart і I ago articularis; 2 — os coxae; З — ligcapitis femoris; 4 — lig. transversum acetabuli; 5 — capsula arti­ cularis; в — tuber ischiaclicum; 7 — zona orbicularis; cS' — labium acetabuli.

ших належать поперечна зв'язка кульшо­ вої западини і зв'язка головки стегнової кістки.

Зв'язка головки стегнової кістки (lig. capitis femoris) (див. мал. 80) фіксується уздовж країв вирізки і на поперечній зв'язці кульшової западини, а на головці стегнової кістки — в ділянці її ямки. Ця зв'язка у людини не бере участі в зміц­ ненні суглоба, а є еластичною подушкою для головки стегнової кістки й містить кровоносні судини, які живлять прокси­ мальний епіфіз стегнової кістки.

До позасуглобових зв'язок належать: клубово-стегнова, сідничо-стегнова і лоб­ ково-стегнова зв'язки, а також коловий пояс.

Клубово-стегнова зв'язка (lig. iliofe­ moral) (див. мал. 79) — найпотужніша в тілі людини (витримує навантаження на розтягнення близько 300 кг). її походжен­ ня і розвиток тісно пов'язані з функцією прямоходіння. Вона простягується від нижньої передньої клубової ості до між-

вертлюгової лінії, міцно зростаючись з суглобовою капсулою. Основна функція зв'язки — запобігання падінню тіла на­ зад під час стояння на випрямлених ниж­ ніх кінцівках.

Сідничо-стегнова зв'язка (lig. ischio­ femoral) фіксується на передній поверхні тіла сідничої кістки, звідки проходить косо вперед і вплітається в задній відділ сум­ ки кульшового суглоба.

Лобково-стегнова зв'язка (lig. pubofe­ moral) відносно слабка, натягнута між предньою поверхнею верхньої гілки лоб­ кової кістки і нижнім відділом міжвертлюгової лінії. Міцно зрощена з суглобо­ вою капсулою.

Коловий пояс (zona orbicularis) — це досить потужні циркулярно розташовані волокнисті пучки, міцно спаяні з капсу­ лою та іншими позасуглобовими зв'язка­ ми, особливо з клубово-стегновою.

У кульшовому суглобі, як багатоосьовому (чашоподібному за формою), можли­ ві такі рухи: згинання (105 — 110°) і роз­ гинання (до 15° і більше) навколо лобо­ вої осі, приведення (за серединну площи­ ну — до 30 — 35°) і відведення (до 70 — 75°) навколо стрілової осі, обертання все­ редину (пронація) й назовні (супінація) в межах 90° навколо вертикальної осі, а також колові рухи.

Таким чином, діапазон рухів у кульшо­ вому суглобі менший, ніж у плечовому, що можна пояснити великою глибиною сугло­ бової ямки, дуже розвинутим зв'язковим апаратом і потужними м'язами, які оточу­ ють суглоб. Вивихи в цьому суглобі трап­ ляються рідко.

Колінний суглоб (articulatio genus)

(мал. 81) — найбільший і найскладніший суглоб у людини. Утворений суглобови­ ми поверхнями обох виростків стегнової кістки, двома верхніми суглобовими повер­ хнями виростків великогомілкової кістки

ісуглобовою поверхнею наколінка. Сугло­ бова сумка в цілому тонка, вільна спереду

істовщена ззаду. На дистальному епіфізі стегнової кістки вона фіксується спереду вздовж лінії, що проходить на 1,5 — 2 см вище від краю суглобового хряща; з боків виростки залишаються в порожнині су-

глоба, а надвиростки — поза нею; ззаду — вздовж краю суглобової поверхні ви­ ростків. На проксимальному епіфізі ве­ ликогомілкової кістки капсула фіксуєть­ ся нижче від суглобового хряща, але вище від її епіфізарної лінії. Наколінок своєю суглобовою поверхнею ніби вставлений в отвір передньої стінки суглобової капсу­ ли, на зразок скла годинника. Капсула прикріплюється тут уздовж краю сугло­ бового хряща. Така особливість фіксації капсули зумовлена утворенням кількох синовіальних сумок, які набагато збільшу­ ють порожнину суглоба (с. 104).

Волокниста мембрана капсули колінно­ го суглоба вкриває сусідній міжгомілковий суглоб, проте їхні порожнини не спо­ лучаються.

У колінному суглобі є багато внутріш­ ньота позасуглобових утворів. До внутрішньосуглобових утворів належать ме­ ніски, внутрішньосуглобові зв'язки, сино­ віальні складки, синовіальні ворсинки.

Присередній і бічний меніски (menisci medialis et lateralis) мають вигляд три­ гранних зігнутих пластинок із волокнис­ того хряща. Відповідно до конфігурації виростків великогомілкової кістки бічний меніск більше зігнутий і має форму незамкнутого кільця. Присередній меніск має форму півмісяця.

Кожен меніск має: два кінці (передній і задній), якими він прикріплений до відпо­ відного горбка міжвиросткового підвищен­ ня*, два краї — тупий (стовщений), яким він зростається з суглобовою сумкою, і го­ стрий, що вільно обернений до порожнини суглоба; дві поверхні — верхню, яка кон­ тактує з виростком стегнової кістки, і ниж­ ню, що прилягає до великогомілкової кістки. Передні кінці менісків з'єднані поперечною зв'язкою коліна. Таке при­ кріплення менісків зумовлює кращу ру­ хомість у суглобі, що разом з синовіаль­ ними складками забезпечує підігнаність суглобових поверхонь кісток у будь-яких фазах руху. Одночасно меніски мають велике буферне значення.

* М е н і с к и п р и к р і п л ю ю т ь с я до горбків міжви­ росткового п і д в и щ е н н я з а д о п о м о г о ю з в ' я з о к .

С п о л у ч е н н я кісто к

1 0 3

М а л .

8 1 .

К о л і н н и й суглоб п р а в и й (articulatio

genus

dextra)

( с у г л о б о в а к а п с у л а в и д а л е н а ) :

/ — faciès patcllaris; 2 — lig. cruciatum posterius; З — lig. cruciatuni anterius; 4 — meniscus medialis; 5 — ligcollatcralc tibiale; б — lig. patellae; 7 — patella; S — tendo m. quadrici pitis femoris; 9 — membrana interossca; 10 — caput fibulae; // — capsula articularis; 12 — meniscus la­

teralis; 13 — lig. collatérale fibulare.

Передня і задня схрещені зв'язки (lig. cruciatum anterius et posterius) мають ви­ гляд двох товстих косих пучків. Передня зв'язка натягнута між присередньою по­ верхнею бічного виростка стегнової кістки

ішорсткістю переднього міжвиростково­ го поля, задня — між бічною поверхнею присереднього виростка стегнової кістки

ішорсткістю заднього міжвиросткового поля. Схрещені зв'язки значно зміцню­ ють суглоб. При випростаній нозі вони натягуються і гальмують перерозгинання, при зігнутій — розслаблюються і не пере­ шкоджають згинанню та обертанню гоміл­ ки навколо поздовжньої осі, а також рухи по колу.

Синовіальна перетинка суглоба з боків і дещо нижче наколінка утворює дві склад­ ки, виповнені жировою тканиною. Крім

1 0 4 АПАРАТ РУХУ ТА ОПОРИ

внутрішньої поверхні капсули синовіаль­ на перетинка вкриває внутрішньосуглобові зв'язки, а спереду утворює ве­ ликий заворот — наколінкову сумку, що тягнеться між передньою поверхнею стег­ нової кістки і задньою поверхнею чотири­ голового м'яза стегна догори. Верхня межа сумки в дорослої людини міститься на 5 — 6 см (іноді більше) вище від основи наколінка. У дітей сумка менш чітка.

Синовіальна перетинка в порожнині суглоба має багато синовіальних ворси­ нок, які збільшують площу виділення си­ новіальної рідини.

Позасуглобові утвори колінного сугло­ ба такі (див. мал. 81 ). Малогомілкова по­ бічна зв'язка (lig. collatérale fibulare) —

тонкий, але компактний волокнистий тяж, що йде від бічного надвиростка стегнової кістки до головки малогомілкової кістки. З капсулою суглоба зв'язка щільно не зростається. Великогомілкова побічна зв'язка (lig. collatérale tibiale) починає­ ться від присереднього надвиростка стег­ нової кістки і фіксується на верхньому кінці великогомілкової кістки. Ця зв'яз­ ка, на відміну від попередньої, міцно зрос­ тається з капсулою суглоба і медіальним меніском. Зв'язка наколінка {lig. pate­ llae) — потужний сухожилковий тяж, що йде від нижнього краю наколінка до горбистості великогомілкової кістки. Про по­ ходження і функції цієї зв'язки див. ниж­ че (с. 153). Коса підколінна зв'язка (lig. popliteum obliquum) розташована на зад­ ній поверхні колінного суглоба і прохо­ дить навкіс від присереднього виростка великогомілкової кістки до бічного виро­ стка стегнової.

Крім наколінкової синовіальної сумки, що, як правило, широко сполучається з порожниною суглоба, в ділянці колінного суглоба є ще кілька синовіальних сумок,

більшість з яких ізольовані від порожни­ ни суглоба. До них належать: переднаколінкові сумки (підшкірна, підфасціальна й підсухожилкова; сумки, розташовані біля місця прикріплення зв'язки наколінка до горбистості великогомілкової кістки, — піднаколінкові (підшкірна, глибока — між великогомілковою кісткою та задньою

поверхнею зв'язки наколінка) і сумки, розташовані біля місць прикріплення су­ хожилків більшості м'язів, які оточують суглоб. Медіальна підсухожилкова сум­ ка литкового м'яза часто сполучається з порожниною суглоба.

За формою колінний суглоб є двовиростковим (articulatio bicondilaris). Його функція ускладнюється наявністю вели­ кої кількості внутрішньосуглобових утво­ рів. У суглобі можливе згинання великої амплітуди, розгинання — тільки-до ви­ прямленого положення. Крім того, під час згинання можливе обертання навколо по­ здовжньої осі. Під час розгинання в суглобі встановлюється стійке -положен­ ня (що особливо виявляється під час сто­ яння на одній нозі) за рахунок натягу­ вання позасуглобових і внутрішньосугло­ бових зв'язок та вилучення функції пев­ них м'язів.

Велико-малогомілковий суглоб (arti­ culatio tibiofibularis) утворений плоскими суглобовими поверхнями бічного вирост­ ка великогомілкової та головки малогоміл­ кової кісток. Капсула добре натягнута й зміцнена щільними передньою і задньою зв'язками головки малогомілкової кістки

(lig. capitis fibulae anterius et posterius).

Міжкісткова перетинка гомілки (mem­ brana interossae cruris) (див. мал. 82) — щільна волокниста пластинка, яка з'єднує кістки гомілки між собою. Прикріплює­ ться вздовж міжкісткових країв велико­ гомілкової і малогомілкової кісток. Згори й знизу міжкісткова перетинка має отво­ ри для проходження судин.

Велико-малогомілковий синдесмоз (syn­ desmosis tibiofibularis) — зрощення дис­ тальних кінців кісток гомілки. Укріпле­ ний передньою і задньою великогомілко­ вими зв'язками. Іноді тут є суглоб, сино­ віальна щілина якого з'єднується з по­ рожниною надп'ятково-гомілкового сугло­ ба. Функціональне значення — збіль­ шення стійкості надп'ятково-гомілкового суглоба.

Суглоби стопи (мал. 82, 83, 84) мож­ на розподілити на чотири групи: надп'ят­ ково-гомілковий суглоб, міжзаплесиові та заплесно-шіеснові, міжплеснові, суглоби

Сполучення кісток 105

М а л . 82. Суглоби стопи (artiadationes pedis): 1 — fibula; 2 — tibia; З — malleolus medial is; 4 — articulatio talocruralis;5 — I ig. col laterale mediale (dcltoidcum); 6 — ligg. tarsi dorsalia; 7 — articulatio mctatarsophalangea hallucis; 8 — articulatio mctatarsophalangea digit. IV; 9 — ligg. tarsomctatarsea dorsalia; III — malleolus lateralis; // — membrana interossea cruris.

М а л . 83 . Суглоби стопи (articidationes pedis) (ло­ бовий р о з п и л ) :

/ — fíbula;.? — tibia; 3 — articulatio talocruralis;-/ — lig.

collateralc mediale (dcltoidcum); 5 — articulatio tarsi transversa; в — articulatio talocalcanconavicularis; 7 — os navicularc; <S — os cuneiforme mediale, intermedium et la-

terale; 9 — articu latiónos tarsometatarseae; II) — articuláronos intcrphalangeac digiti III; // — articulatio mctatarsophalangea digiti V; 12 — os cuboideum; 13 — articulatio calcancocuboidca; 14 — articulatio subtalaris.

пальців стопи (плесново-фалангові, міжфаланговї).

Надп'ятково-гомілковий суглоб (arti­ culatio talocruralis) утворений суглобови­ ми поверхнями дистальних кінців кісток гомілки зверху і блоком надп'яткової кістки знизу. Суглобова сумка прикріпле­ на до країв суглобових поверхонь. Кра­ ще натягнута з боків. Форма суглоба блокоподібна. Зв'язки натягнуті між дисталь­ ними кінцями кісточок і бічними поверх­ нями кісток заплесна, 3 присереднього боку суглоба розташована присередня побічна (дельтоподібна) зв'язка (lig. colla­

térale mediale. s. deltoideum), яка почи­

нається на присередній кісточці, прикріп­ люється пучками на човноподібній, п'ят­ ковій і надп'ятковій кістках. Збоку суглоба

є три зв'язки: передня і задня надп'ятко­ во-малогомілкові (ligg. talofibulare anterius et posterius) і п'ятково-малогомілко­ ва (lig. calcaneofibulare).

Основні р у х и в надп'ятково-гоміл­ ковому суглобі — згинання і розгинання (60 — 70°). Крім того, у стані крайнього згинання (стояння на пальцях) можливі деякі бічні відхилення і навіть незначний коловий рух, що комбінується з відповід­ ними рухами в інших суглобах стопи.

Міжзаплеснові суглоби: під надп'ятко­ вий, надп'ятково-п'ятково-човноподібний, п'ятково-кубоподібний і клино-човнопо- дібний та ін.

Піднадп'ятковий суглоб (articulatio subtalaris) (див. мал. 83) утворений зад­ німи суглобовими поверхнями п'яткової

V

106 АПАРАТ РУХУ ТА ОПОРИ

М а л . 84. С у г л о б и і з в ' я з к и правої стопи ( п і д о ш -

вова д і л я н к а ) :

/ — art.culationcs metatarsophalangeae digiti II, III; 2 — articulado tarsometatarsca І (порожнина розкрита); 3. 12 — tendo ni. регопсі longi; 4 — ligg. cunconavicularia plantaría;

5 — tendo m. tibialis anterioris; 6 — lig. cubonaviculare plantare; 7 — tendo m. tibialis posterioris; <S' — lig. calcaneonavicularc plantare; 9 — tendo ni. flexoris digitorum longi; 10 — tendo m. flexoris hallucis longi; // — lig. plantare longum; 13 — tendo m. peronei brevis; 14 — ligg. tarsometatarsca plantaría; 15 — ligg. col lateral.a; 10 -

articulado metatarsophalangea dígiti IV (порожнина роз­ крита); 17 — artieulationes intcrphalangcac digiti IV; 18 — capsula articularis digiti III.

і надп'яткової кісток. Суглобова сумка фіксується вздовж краю суглобового хря­ ща. Суглоб циліндричний, укріплений бічною і присередньою надп'ятково-п'ят­ ковими зв'язками.

Надп'ятково-п'' ятково-човноподібний суглоб (articulado talocalcaneonavicularis)

(див. мал. 83) утворюється сполученням головки надп'яткової, западини човнопо­ дібної та суглобових поверхонь (передньої і середньої) п'яткової й надп'яткової кіс­ ток. Капсула суглоба фіксується уздовж країв суглобових поверхонь і укріплена

надп'ятково-човноподібною та підошвовою п'ятково-човноподібиою зв'язками. Фор­ ма суглоба наближена до кулястої.

Обидва суглоби функціонально об'єд­ нуються в один комбінований суглоб, який укріплений потужними міжкістковими зв'язками заплесна. У піднадп'ятковому

йгіадп'ятково-п'ятково-човноподібному

суглобах можливі невеликі ковзні р у х и за типом пронації (в межах 12 — 13°) та супінації (в межах 13°).

П'ятково-кубоподібний суглоб (articu­ latio calcaneocuboidea) утворений спло­ щеними суглобовими поверхнями п'ятко­ вої та кубоподібної кісток. Щільна сугло­ бова капсула добре натягнута уздовж країв суглобових поверхонь, укріплена тильними і підошвовими зв'язками. Се­ ред них найбільш розвинута підошвова п'ятково-кубоподібна. Форма п'ятково-ку­ боподібного суглоба наближена до сідло­ подібної. Р у х и обмежені міцно натяг­ нутими зв'язками і виконуються синхрон­ но з рухами інших суглобів заплесна.

П'ятково-кубоподібний суглоб разом з надп'ятково-човноподібним відділом по­ переднього суглоба дістав назву попереч­ ного (шопарова) суглоба заплесна (arti­ culatio tarsi transversa), укріпленого роз­ двоєною зв'язкою (lig. bifurcatum). По­ чавшись біля передньотильного краю п'ят­ кової кістки, зв'язка розділяється на дві ніжки: п'ятково-човноподібну та п'ятко­ во-кубоподібну зв'язки, що фіксуються на однойменних кістках.

Клиио-човноподібний суглоб (articu­ latio cuneonavicularis) сформований про­ ксимальними суглобовими поверхнями трьох клиноподібних, дистально суглобо­ вою поверхнею човноподібної і частково медіальною суглобовою поверхнею кубо­ подібної кісток. Капсула суглоба туго натягнута, прикріплюється уздовж країв суглобових поверхонь, укріплена тильни­ ми, підошвовими та міжкістковими (кли- но-кубоподібною і міжклиноподібними) зв'язками. Суглоб плоский. Незначні ковзні зміщення в ньому пов'язані голов­ ним чином з ресорною функцією.

Крім зв'язок, про які зазначено під час розгляду окремих суглобів заплесна, цей

відділ стопи об'єднаний у єдине ціле ве­ ликою кількістю міжкісткових, тильних і підошвових зв'язок. Серед них найбіль­ ше значення мають шдошвові зв'язки за­ плесна, особливо довга підошвова зв'язка

(ligplantare longum), натягнута між ниж­ ньою поверхнею п'яткової, горбистістю кубоподібної та основами І — V плеснових кісток (див. мал. 84).

Заплесно-плеснові суглоби (articulationes tarsometatarsales) (суглоб Лісфраика) утворені основами плеснових кісток і дистальними суглобовими поверхнями трьох клиноподібних і кубоподібної кіс­ ток. Суглобова капсула щільна, добре на­ тягнута. Суглобова щілина заходить між бічними поверхнями суміжних плес­ нових кісток, де утворюються міжплеснові суглоби (articulationes intermetatarsales).

Спільна порожнина цих суглобів розді­ лена на три ізольовані один від одного

відділи: внутрішній (сполученням І плес­ нової кістки з присередньою клиноподіб­ ною кісткою); середній (сполучення II плеснової кістки з проміжною і бічною клиноподібною кістками) та зовнішній (сполучення IV і V плеснових кісток з кубоподібною кісткою). Суглоби укріплені короткими тильними, підошвовими та міжкістковими плесновими зв'язками. Це типові плоскі суглоби, незначні зміщення в яких збільшують еластичність стопи.

Суглоби пальців стопи об'єднують плесново-фалангові та міжфалангові су­ глоби стопи.

Плесново-фалангові суглоби (articula­ tiones metatarsophalangeae) утворені го­ ловками всіх плеснових кісток і суглобо­ вими ямками основ проксимальних фаланг пальців. Капсули укріплені побічними і підошвовими зв'язками. Крім того, головки всіх плеснових кісток, у тому числі І плес­ нової, з підошвового боку скріплені між собою глибокою поперечною зв'язкою плесна. У товщі підошвового відділу Кап­ сули плесново-фалангового суглоба І паль­ ця містяться дві сесамоподібні кістки, що зумовлено одноосьовим (згинання й роз­ гинання) та силовим характером р у х і в у цьому суглобі. В окремих плесново-фа­ лангових суглобах крім згинання й роз­

Сполучення кісток 107

гинання часто спостерігається незначне розведення пальців. За формою ці сугло­ би належать до кулястих.

Міжфалангові суглоби стопи (articula­ tiones interphalangeae pedis) за своєю будовою досить схожі на однойменні су­ глоби кисті. Але р у х и в міжфалангових суглобах стопи порівняно з рухами в однойменних суглобах кисті різко обме­ жені, що спричинено меншими розмірами поверхонь сполучення та більшою масою сполучнотканинної і жирової основи паль­ цьових і підошвових подушечок. Форма суглобів блокоподібна.

Стопа в цілому

Пристосування до опорно-локомоторної функції відбилося на своєрідності форми стопи людини. Це забезпечило більшу її міцність і високі буферні властивості, що необхідні під час прямоходіння.

У положенні стоячи основними опорни­ ми точками стопи є п'ятковий горб і голов­ ки плеснових кісток. При різних позиціях тіла та в окремі фази руху ці точки зміню­ ються. При цьому всі пальці стопи, особ­ ливо II —V, перебувають у дещо розігнуто­ му положенні щодо плеснових кісток і ледь торкаються грунту подушечками дисталь­ них фаланг. Вони виконують роль тимча­ сових підпорок під час балансування тіла.

Головною особливістю стопи людини є її дугова конструкція (склепінність), виз­ начена формою та взаєморозташуванням кісток заплесна. Розрізняють поздовжню і поперечні дуги (склепіння) стопи. Утво­ рення поздовжньої дуги стопи зумовлене похилим положенням (щодо опорної по­ верхні) п'яткової кістки (мал. 85) та висо­ кою позицією головки надп'яткової кістки. У цій дузі умовно розрізняють присередню частину, найвища точка якої (над підло­ гою 5 — 7 см) міститься на нижній поверхні головки надп'яткової кістки, і бічну, най­ вища точка якої (над підлогою 2 — 3 см) відповідає нижньому рівню щілини п'ят­ ково-кубоподібного суглоба.

Утворення поперечних дуг стопи (про­ ксимальної і дистальної) пов'язане з фор­ мою клиноподібних кісток. Вищий відділ

1 0 8 АПАРАТ РУХУ ТА ОПОРИ

М а л . 85 .

У т в о р е н н я п о з д о в ж н ь о ї дуг и (склепін­

М а л . 86.

Підошвові

відбитки стоп

( з а М. Г. П р и -

н я )

стопи л ю д и н и ( з а А . К а д ь я н о м )

в е с о м ) .

Л і в и й к р а

й н і й відбиток

плоскої стопи

цієї дуги збігається з рівнем заплесноплеснових суглобів.

Зміни форми поздовжньої дуги стопи наочно можна вивчати за допомогою плантографії — підошвових відбитків стопи (мал. 86).

В укріпленні дуг стопи велику роль відіграють довга підошвова та міжкістко­ ва зв'язки плесна, підошвовий апоневроз (пасивні затяжки), а також м'язи (активні затяжки), які не тільки зміщують кістки, а її напружують зв'язки, до яких вони част­ ково прикріплюються.

Форма і розміри дуг стопи у людини можуть змінюватися навіть протягом од­ ного дня під впливом різних чинників, що залежить від здатності її кісток зміщува­ тись одна відносно одної. Під час стоян­ ня внаслідок деякого розтягнення зв'язок стопа може дещо сплощуватися, про що свідчить видовження (на кілька мілі­ метрів) та розширення її.

Склепінність стопи збільшується аж до настання статевої зрілості. Часто трап­ ляється зменшення її дуг, що пов'язано з перевантаженням нижніх кінцівок (три­ вале стояння, швидке збільшення маси тіла, посилені заняття деякими видами спорту тощо). У разі значного послаблення зв'яз­ кового апарату та хронічної перевтоми м'язів нижніх кінцівок іноді може виро­ битись стійке сплощення дуг стопи —

плоскостопість (pes planum).

Чималий вплив на форму стопи має також взуття. Особливо шкідливим може бути нераціональне взуття для дитячої стопи, де ще не закінчилось скостеніння і не сформувались основні апофізи. Зокре­ ма, до 10 років, тобто поки не скостеніє п'ятковий горб, п'ятка потребує міцної фіксації. Якщо цього немає (носіння босоножок), п'яткова кістка може втрачати нормальне розташування, внаслідок чого виникає стійка плоскостопість.

М'ЯЗИ (М'ЯЗОВА СИСТЕМА) MUSCULI (SYSTEMA MUSCULARE)

ЗАГАЛЬНА МІОЛОГІЯ

Одним з найважливіших чинників про­ гресивного розвитку тварин є активні рухи. їх можна поділити на рухи, здійсню­ вані в межах самого організму, та рухи, які забезпечують активне пересування організму в просторі.

У процесі еволюції виникли три види активних рухів: амебоїдний, виконуваний всім тілом за допомогою псевдоподій; джгутиковий — за допомогою особливих, здатних скорочуватись клітинних виростів (війок, джгутиків тощо); м'язовий — за рахунок рухової функції м'язової тка­ нини.

За структурою, функцією і походжен­ ням розрізняють такі види м'язової тканини: гладку м'язову тканину, що розвивається з мезенхіми, складається з гладких міоцитів і входить до складу внутрішніх органів і судин; посмуговану (скелетну) м'язову тканину мезодермального (міотомного) походження, що складається з посмугованих міоцитів (м'я­ зових волокон) і утворює скелетну мус­ кулатуру; посмуговану серцеву м'язову тканину (міокард), що розвивається з ме­ зодерми целомічного покриву. До цієї гру­ пи також належить спеціалізована м'язо­ ва тканина: епітеліально-м'язова (ектодермального походження), що входить до складу потових, сальних і молочних за­ лоз, і иейроглія райдужки (м'яз — звужувач зіниці і м'яз — розширювач зіниці).

Посмуговані м'язи* становлять знач­ ну частину маси тіла людини (у дорослої близько 40 %). Це окремі м'язи, що розта­ шовані в певному порядку і виконують певну функцію. Макроскопічне вивчення цих м'язів є змістом курсу міології (деякі довільні м'язи язика, зіва, промежини, ста­ тевих органів та інші розглядаються в розділі спланхнології).

Основною функцією кожного посмуго­ ваного (довільного) м'яза (musculus), який складається з посмугованих міоцитів (по­ смугованих м'язових волокон), є скоро­ чу ваність. У більшості м'язів розрізняють черевце (venter), головку (caput) і два кінці. Кінець, який під час скорочення м'яза залишається нерухомим (відносно), називається точкою фіксації (punctum fixum), або початком (origo), інший кінець, який переміщується під час роботи м'я­ за, — прикріпленням (insertio, або pun­ ctum mobile). Проте залежно від положен­ ня тіла точки фіксації і прикріплення мо­ жуть взаємно змінюватись.

М'язи починаються і прикріплюються найчастіше на кістках, значно рідше — на хрящах, фасціях, сухожилках. Кінці м'я­ за, як правило, складаються з волокнис-

* Н а з и в а є т ь с я

т а к о ж довільною

мускулатурою,

тобто

т а к о ю , що

с к о р о ч у є т ь с я за

б а ж а н н я м . —

Прим.

ред.

 

 

М'язи (м'язов а с и с т е м а )

1 0 9

тих сполучнотканинних пучків і лише іноді бувають м'язовими. Якщо один або обидва сполучнотканинних кінці м'яза мають вигляд тяжа з поперечним пере­ різом у формі овалу або кола, говорять про сухожилок (tendo), якщо ж кінець м'яза є волокнистим сполучнотканинним розширенням, або пластинкою, його нази­ вають сухожилковим розтягненням, або апоневрозом (aponeurosis).

В організмі нараховується близько 600 довільних посмугованих м'язів, різнома­ нітних за формою, будовою, розвитком і функцією.

Розрізняють м'язи плоскі, довгі, три­ кутні, квадратні, веретено-, трапеціє­ подібні, одно-, двоперисті тощо. Біль­ шість довгих м'язів мають одне черевце, але є двочеревцеві м'язи (з поздовжньою сухожилковою перемичкою), двоголові, триголові й чотириголові.

Напрямок м'язових пучків різний. У м'я­ зах, які зберегли своє ембріональне поло­ ження, м'язові пучки спрямовані або чітко поздовжньо, або косо. У м'язах, які змісти­ лись, розрізняють поперечний, косий, по­ здовжній, однота двоперистий напрямки пучків (мал. 87).

Крім основних елементів (черевце, сухо­ жилки) м'язи мають допоміжні структури: фасції, піхви сухожилків, синовіальні сумки.

Фасція (fascia) — це сполучнотканин­ ний покрив різної щільності, що як фут­ ляр вкриває все тіло людини (пристінко­ ва, позасерозна, нутряна (вісцеральна), обгортаюча і власна фасція м'язів), окремі м'язи, групи м'язів, порожнини тулуба зсе­ редини, внутрішні органи, судини тощо. Фасція переходить з одного органа на інший без чіткої межі, іноді формуючи щільні перегородки та мїжфасціальні про­ міжки, заповнені пухкою колагеновою спо­ лучною тканиною.

Фасції перешкодлсають поширенню за­ пальних процесів, а також захищають по­ верхневі судини і нерви від зовнішніх ме­ ханічних ушкоджень. Шляхами поширен­ ня запальних процесів, напливних абсцесів є міжфасціальні простори. У дітей і під­ літків фасції, як правило, розвинуті недо­ статньо. Найбільшого розвитку фасції до-

110 АПАРАТ РУХУ ТА ОПОРИ

Мал. 87. Форми м'язів:

а — ііаііівпсристнй (одпопсристий); б — іісрмстиіі (двоперіістніі); а — двоголовий; г — три толовий; д — двочсрсвцсиий; с — колоннії; ж — прямий; з — поперечний.

Мал. 88. Піхва сухожилка (vag. tendinis) м'яза: a — поперечини розріз; / — мезотсидипій; 2 — волокнис­ тий шар; З — синовіальний шар; 4 — неритендиній; 5 —

сухожилок;

б — поздовжній розріз; / - волокнистий шар; 2, 4 -

синовіальний шар; '3 — сухожилок; 5 — синовіальна по­ рожнина; в — иерптепдинііі.

сягають у людей, які виконують важку фі­ зичну роботу.

На поверхні м'яза утворюється ніжна сполучнотканинна оболонка — епімізій (epimysium), від якої відходять всередину відростки до її частин або до м'язових пучків, що утворюють перимізій (peri­ mysium), який добре видно неозброєним оком. Всередину м'язових пучків відходять ще ніжніші сполучнотканинні прошарки, що утворюють оболонку для окремих сму­ гастих міоцитів (м'язових волокон) або груп їх, — ендомізій (endomysium).

Піхво сухожилка (vag. tendinis) (мал. 88) формується за рахунок обмежених стовщень фасції, яка утворює волокнисті канали для довгих сухожилків м'язів (го­ ловним чином у дистальних відділах кін­ цівок). Стінка піхви має два шари: зов­ нішній волокнистий і синовіальний, який вистеляє кістково-волокнисті канали зсе­ редини і часто продовжується за їхні межі. Синовіальний шар складається з двох листків — внутрішнього вісцерального, який обгортає сухожилок, і зовнішнього парієтального, який вистеляє піхву зсере­ дини і зростається з розташованим зовні волокнистим шаром. Ці два листки безпо­ середньо переходять один в одного, утво­ рюючи брижу сухожилка (мезотендиній). Між листками міститься щілиноподібна порожнина, заповнена синовіальною ріди­ ною, яка полегшує ковзання сухожилка.

Скорочення м'язів приводить у рух час­ тини скелета — важелі з точками опори в ділянці суглобів. Іншою силою, яка діє на ці важелі, є сила ваги або якийсь інший опір. У тілі людини, як і в механіці, розріз­ няють важелі першого і важелі другого роду. У першому випадку точки прикла­ дання сил розташовані з двох боків від точки опори (нерухомої) важеля і їхня дія спрямована в один бік. Такий важіль на­ зивають також важелем рівноваги. Наоч­ ним прикладом такого важеля може бути голова, яку утримують у стані рівноваги, з одного боку, сила ваги, а з другого — сила скорочення м'язів і еластичність зв'язок.

У другому випадку сили дії розташо­ вані з одного боку відносно точки опори важеля й спрямовані в різні боки. Залеж-

Соседние файлы в папке Анатомия