Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПЗС.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

20. Историческое развитие прав и свобод. Поколения прав человека. Классификация прав и свобод.

Історична еволюція прав і свобод

Сучасна концепція прав і свобод - плід тривалого історичного розвитку. У цьому розвитку можна виділити три основні етапи.

Перший з них був обумовлений перемогою антифеодальних ре волюції XVII-XVIII ст. і становленням демократичного кон ституционного держави, яке відкинуло абсолютизм і про-вигуки свободу особистості. На цьому етапі конституції і дру талі правові акти закріпили недоторканість особи, свободу слова, право обирати і бути обраним і ін Концепція прав і свобод була розроблена в працях великих філософів Д. Локка (Великобританія), Т. Джефферсона і Т. Пейна ( США), Ф. М. Вольтера, Д. Дідро, Ж. Ж. Руссо (Франція) та ін

Головним у навчаннях цих філософів було обгрунтування вис дової пріоритету свободи і необхідності її закріплення в кон ної-правовому порядку. Так, у Декларації незалежності США 1776 р. говорилося: "Ми вважаємо очевидними такі істини: всі люди створені рівними і всі вони обдаровані своїм Творцем деякими невідчужуваними правами, до числа кото рих належить: життя, свобода і прагнення до щастя. Для забезпечення цих прав засновані серед людей уряди, що запозичують свою справедливу владу за згодою управляє мих ". У Декларації прав людини і громадянина 1789 р. (Франція) сказано: "Люди народжуються і залишаються вільними і рівними ми в правах. Мета кожного державного союзу становить забезпечення природних і невід'ємних прав людини. Такі свобода, власність, безпека і опір гнобленню ". У цих документах були сформульовані сенс і мета демократичного правової держави. У тих країнах, де утвердилася вільне громадянське суспільство, були досягнуті великі при Пехи у розвитку демократії та прав людини, а також еконо ки, культури, науки і техніки.

Велике історичне значення набув закон, прийнятий англійським парламентом в 1679 р. Його точна назва "Акт про краще забезпечення свободи підданого і про запобігання ув'язнення за морями" ("ІаЬеаз Согрш АОГ). Законом вводився наказ" Хабеас корпус ", який означав вказівку суду шерифові та іншим тюремникам у разі, якщо немає підстави для перебуван ня під вартою, звільнити заарештованого чи відпустити його під заставу до розгляду його справи судом; при цьому встановлювалося, що будь-який заарештований людина вправі зажадати при свій арешт постати перед судом, а суд зобов'язаний вирішити питання про його відправлення до в'язниці або про звільнення протягом двох днів.

Зазначені гарантії, що отримали узагальнене найменування "Хабеас корпус", справили величезний вплив на світову практику. Заборона довільного арешту і судовий контроль за неприкосновение особистості отримали широке поширення, стали неодмінним атрибутом правової держави. Всі демократичні конституції і понині закріплюють цю гарантію в тому чи іншому вигляді.

Однак початкова концепція прав і свобод страждала відомої обмеженістю. Виходячи з індивідуалістичного розуміеея свободи, політична філософія того часу не наголоси кивала, що суспільство вільних людей не потребує відбувається на ющей ролі держави (якому в XIX ст. Тому відводили роль не більш ніж "нічного сторожа"), не вимагає створення будь -яких соціальних інститутів, бо в змозі забезпечити про гресс і життєзабезпечення для всіх на основі індивідуально-сво вільною діяльності членів суспільства. Подібна ліберальна кон додаток вона була розроблена в XIX ст. в працях А. Сміта, І. Бентама і Дж. С. Мілля.

Таке антисоціальна розуміння свободи додало їй фор мальний характер, байдужий до долі простих людей. У ті чення XIX ст. в країнах Заходу наростала класова боротьба, в ході якої трудящі маси вимагали визнання соціально-економічних прав та затвердження соціальних функцій державного ства. У результаті цього, але вже у XX ст. розвиток капіталізму вніс істотні корективи у відверто антисоціальну розуміння свободи, бо супроводжувалося посиленням державного ного втручання у соціально-економічне життя та ограни ють підприємницького свавілля по відношенню до наймання вим працівникам.

Другий етап був пов'язаний з появою в XX ст. тоталітарної держави, яка, відкинувши індивідуальну свободу, полі тичні та економічні права, проголосило соціалістічес ні цінності, а з ними широкий спектр соціальних прав і свобод (право на працю, відпочинок, соціальне забезпечення, освіти ня, охорону здоров'я та ін.) Виникла в світі обстановка боротьби двох систем, особливо після другої світової війни, змусила країни Заходу також конституційно закріпити ці права і сво боди.

У той же час з 60-х рр.. в Радянському Союзі та ряді інших країн Східної Європи стало складатися демократичне об ня криз думку, формуватися дисидентський рух, тре-бовать реальних особистих і політичних прав, відмови від мето дів тоталітаризму. Цьому сприяла і розгорнулася в світі боротьба за права людини, що призвела до прийняття Генеральною Асамблеєю ООН міжнародних пактів про громадянські, політи чних, культурних, соціально-економічні права людини.

Рух за свободу і права людини підточив тоталітарії ні підвалини соціалізму в його марксистсько-ленінської інтерпрета ції і в підсумку призвело до його краху в більшості країн.

На цьому ж етапі до числа незалежних держав включи лись багато колоніальні країни Азії та Африки, народи кото рих (окремі з них не уникли встановлення авторитаризму з його порушенням громадянських прав) в кінцевому рахунку сприйнятий ли демократичну концепцію прав і свобод людини у всіх областях.

Третій етап характеризується крахом тоталітарної системи в Радянському Союзі і країнах Східної Європи та відродженням в цих країнах демократичної державності. Права і сво боди в їх повному обсязі визнаються найвищою цінністю, а їх захист оголошується обов'язком держави. З метою захисту прав і свобод у нових демократичних державах створюються конституційні суди і впроваджуються судові гарантії. Майже всі держави світу визнають міжнародно-правовий захист прав людини, що веде до уніфікації національних правових інститутів. Під тиском світової громадської думки з практики багатьох країн поступово зникають апартеїд, расова дискримінація, виборчі цензи, обмеження свободи пе чати. Каталог прав і свобод розширюється за рахунок включення до нього прав національних меншин, права на інформацію, права на сприятливе навколишнє середовище і ін

Але разом з тим набувають поширення нові форми загрози правам і свободам - ​​тероризм, організована переступив ність і т. п., що вимагає розширення правоохоронної діяль ності держав і її міжнародної коордінацііченіі цей термін виконує роль основоположного філософ ського принципу, який реалізується через весь комплекс констатує ційно-правових норм. У більш вузькому сенсі свобода означає суб'єктивну можливість людини і громадянина робити або не робити конкретні дії, засновані на його конститу ційних правах і свободах. Свобода в суб'єктивному сенсі явля ється юридичною формою свободи народу і окремої людини.

Вчення про свободу як природній стан людини роз ється ще філософами давнини, але конституційно-правові теорії свободи почали розвиватися з XVII-XVIII ст. Сучасне конституційно-правове вчення про свободу може бути коротко виражено в наступних основних положеннях:

• всі люди вільні від народження і ніхто не має права отчуж дати їх природні права. Забезпечення і охорона цих прав - головне призначення держави. Рівність можливостей для всіх - основа свободи;

• свобода полягає у можливості робити все, що не завдає шкоди іншому і загальному благу. Свобода людини, таким чи тельно, не може бути абсолютною, вона обмежена правами і свободами інших людей, принципами моралі і моральності ності, інтересами загального добробуту. Демократич дещо суспільство засноване на розумному балансі між свободою і соціальною справедливістю, свободою та державним інтересом;

• межі свободи можуть бути визначені лише законом, ко торий є міра свободи. Свобода і правопорядок не антаго ність, якщо закон демократичний. Отже, все, що не заборонено, то дозволено;

• частина дозволеного визначається через права людини. Зак репленія прав необхідно для того, щоб допомогти людині усвідомити свої можливості, але жоден набір прав не ісчер пивает змісту свободи. Обмеження прав є можливим толь ко на підставі закону, що сприяє загальному благосос-дянського в демократичному суспільстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]