Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

10.Міжнародне законодавство та міжнародне співробітництво в сфері інт. Власності.

Важливою віхою у становленні права інтелектуальної власності стало підписання у 1967 р. у Стокгольмі Конвенції, якою засновувалася Всесвітня організація інтелектуальної власності (далі — НОІ В). Відповідно на міжнародному рівні вводиться термін «інтелектуальна власність» та дається визначен­ий цього терміна — це права щодо конкретних результатів творчої діяльності у виробничій, науковій та художній сферах.

У Конвенції про заснування Всесвітньої організації інтелектуаль­ної власності, укладеній 14 липня 1967 р. у Стокгольмі, за­значається, що інтелектуальна власність містить права, які стосу­ються:

1) літ., художніх та наукових творів;

2) виступів виконавців, фонограм та програм ефірного мовлення;3) винаходів у всіх сферах людської діял.4) наукових відкриттів;5) промислових зразків;6) корисних моделей;7) товарних знаків, знаків обслуговування і торгових назв та по­значень, найменування місця походження;8) припинення недобросовісної конкуренції, а також всіх інших результатів інтелектуальної діяльності у промисловій, науковій, літературній або художній сферах.

Міжнародна конвенція про охорону промислової власності бу­ла прийнята дещо раніше від такої самої конвенції з авторського права.

За Паризькою конвенцією про охорону промислової власності всі результати творчої діяльності, що не охоплюються поняттям «ав­торське право і суміжні права», складають перелік об’єктів про­мислової власності. До переліку, за Конвенцією, включена також недобросовісна конкуренція та деякі інші об’єкти промислової власності.

Переліки результатів інтелектуальної, творчої діяльності в цілому, і результати науково-технічної діяльності, наведені в міжнародних угодах — Паризькій конвенції про охорону промис­лової власності і Конвенції, що засновує ВОІВ, — та чинному за­конодавстві України про інтелектуальну власність, не збігаються.

Інтернаціоналізація, безперечно, поширилася і на сферу літе­ратурно-мистецької діяльності. У 1886 р. було підписано Бернську конвенцію про охорону літературних і художніх творів, якою був за­снований Міжнародний союз про охорону літературних і худ. творів.

Бернська конвенція набула чинності на території України 25 жовтня 1995 р

В І952 р. у Женеві була підписана ще одна конвенція — Всесвітня конвенція про авторське право. У 1971 р. у Парижі на засіданні Міжнародної конференції держав — членів ЮНЕСКО була прийнята нова редакція цієї Конвенції, що набула чинності1974 р. Постановою Верховної Ради України від 23 грудня 1993 р. Україна підтвердила своє членство у Всесвітній конвенції про ав­торське право 1952 р.

Ефективній міжнародній охороні результатів творчої діяльності сприяють багато інших міжнародних угод. Для координації їх діяльності з метою посилення міжнародного співробітництва у сфері інтелектуальної, творчої діяльності в 1967 р. у Стокгольмі бу­ла підписана Конвенція про утворення Всесвітньої організації ін­телектуальної власності , яка набула чинності з 1970 р., а з 1974 р. одержала статус спеціалізованої установи Організації Об’єднаних Націй.