Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

43.Право доступу та право слідування.

При передачі твору образотворчого мистецтва чи матеріального об'єкта, в якому втілено цей твір, у власність іншій особі автор має право вимагати доступу до цього твору з метою його використання для відтворення (виготовлення примірників, слайдів, карток, переробок тощо) за умови, що це не порушує законні права та інтереси власника твору образотворчого мистецтва. Власник не може відмовити автору в доступі до твору без достатніх підстав. При цьому від власника твору не можна вимагати доставки твору авторові. Автор твору образотворчого мистецтва, а у разі його смерті - спадкоємці впродовж встановленого статтею 28 цього Закону строку користуються щодо проданих автором оригіналів творів образотворчого мистецтва невідчужуваним правом на одержання п'яти відсотків від ціни кожного наступного продажу твору через аукціон, галерею, салон, крамницю тощо, що йде за першим його продажем, здійсненим автором твору (право слідування). Виплата винагороди у цьому випадку здійснюється зазначеними аукціонами, галереями, салонами, крамницями тощо.

Збір і виплата винагороди, одержаної в результаті використання права слідування, здійснюються особисто автором, через його повіреного або через організації колективного управління.

44.Створення творів найманим робітником чи на замовлення.

Твори, що створюються найманими працівниками, в Законі іменуються «службовими творами». Найманим працівникам належать особисті немайнові права на створені ними службові твори. Майнові ж права належать їм лише в тому випадку, якщо це прямо передбачено в договорі між працівником і наймачем (в трудовому договорі або спеціальному договорі, що регламентує поділ прав на службові твори). Якщо такого не передбачено, то майнові права на службові твори «за замовчуванням» належать наймачеві. Мається на увазі, що наймач сплачує працівникові зарплату за створення творів, а в «обмін» на це отримує майнові права на створені працівником службові твори. Найманим працівникам належить також право на винагороду.

45. Держ. Реєстрація авторських прав.

Види реєстрацій:

Реєстрація авторського права.

1. Реєстрація авт.. права авторів на твір.

2. Реєстрація авторського права роботодавця на службовий твір.Реєстрація договорів, які стосуються права автора на твір.3. Реєстрація договору про передачу майнових прав на твір.4. Реєстрація договору про передачу виключного права на використання твору.

II. Документи, що потрібні для реєстрації авторського права та договорів, які стосуються права автора на твір.

Реєстрація авторського права.

Розгляд заявки і прийняття рішення про реєстрацію авторського права на твір або про відмову в реєстрації здійснюється протягом місяця від дати надходження правильно оформлених документів заявки.

Якщо заявка відповідає встановленим вимогам, приймається рішення про реєстрацію авторського права. В іншому випадку заявнику надається обґрунтоване рішення про відмову в реєстрації.

Заявник у тримісячний термін від дати одержання рішення про реєстрацію авторського права на твір повинен подати документ про сплату збору за оформлення і видачу свідоцтва.

На підставі рішення про реєстрацію та за наявності документа про сплату збору за оформлення і видачу свідоцтва відомості про реєстрацію авторського права на твір заносяться до Державного реєстру свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір.

Датою реєстрації авторського права на твір є дата занесення відомостей про реєстрацію до Державного реєстру свідоцтв.

Видача свідоцтва здійснюється Державним департаментом у місячний строк від дати реєстрації. Свідоцтво видається безпосередньо заявнику, його довіреній особі, або надсилається на адресу, зазначену в заяві.

Реєстрація договорів, які стосуються права автора на твір.

Розгляд заявки і прийняття рішення про реєстрацію договору, який стосується права автора на твір, здійснюється протягом місяця від дати надходження правильно оформлених документів заявки.Якщо заявка відповідає встановленим вимогам, приймається рішення про реєстрацію договору. В іншому випадку заявнику надається обґрунтоване рішення про відмову в реєстрації.На підставі рішення про реєстрацію договору відомості про його реєстрацію заносяться до Державного реєстру договорів, які стосуються права автора на твір.Датою реєстрації договору є дата занесення відомостей про реєстрацію до Державного реєстру договорів.

Видача рішення про реєстрацію договору здійснюється Державним департаментом у місячний строк від дати державної реєстрації. Рішення видається безпосередньо заявнику, його довіреній особі або надсилається на адресу, вказану в заяві.

Відомості про реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, публікуються в каталозі державних реєстрацій та в офіційному бюлетені.