Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

101.Публікації при патентуванні.

Із метою ознайомлення зацікавлених осіб із заявкою на винахід із спливом 18 місяців від дати національного (конвенційного) пріоритету Держпатент України публікує у своєму офіційному бюлетені визначені ним відомості про заявку. За клопотанням заявника зазначена публікація може бути здійснена раніше встановленого строку. На прохання винахідника його ім'я не повинно згадуватись в опублікованих відомостях про заявку. Після публікації заявки будь-яка особа має право ознайомитись із матеріалами заявки.

На підставі свого рішення про видачу патенту на винахід, корисну модель чи промисловий зразок Держпатент України публікує у своєму офіційному бюлетені визначені ним відомості про видачу патенту. Одночасно з публікацією відомостей про видачу патенту Держпатент України публікує опис до патенту на винахід, корисну модель, що містить формулу, та

опис винаходу і корисної моделі, а також креслення, на яке є посилання в описі винаходу чи корисної моделі.

Будь-яка особа має право ознайомитися з матеріалами заявки після публікації відомостей про видачу патенту.

102.Дострокове припинення чинності прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок та визнання їх недійсними.

Дія патенту на винахід, корисну модель і промисловий зра-

зок може достроково припинятися повністю або частково з двох підстав:

- за заявою власника патенту;

- за несвоєчасну сплату встановленого річного збору за

підтримання чинності патенту.

Патент може бути визнаний недійсним повністю або част-

ково у випадках:

- встановленої невідповідності запатентованого об'єкта

умовам патентоспроможності;

- наявності у формулі винаходу чи корисної моделі ознак,

яких не було у поданій заявці;

- порушення порядку зарубіжного патентування.

Щодо промислового зразка, то патент на нього може бути визнано недійсним повністю або частково через невідповідність запатентованого промислового зразка умовам патентоспроможності; за наявності у сукупності суттєвих ознак промислового зразка, яких не було у поданій заявці, а також в разі порушення порядку зарубіжного патентування.

103. Права та обов’язки патентоволодільців.

Права, що випливають з патенту, діють від дати публікації відомостей про його видачу. Патент надає його власнику виключне право використовувати винахід (корисну модель) за своїм розсудом, якщо таке використання не порушує прав інших власників патентів. Використанням винаходу (корисної моделі)визнається:

виготовлення продукту із застосуванням запатентованого винаходу (корисної моделі), застосування такого продукту, пропонування для продажу, в тому числі через Інтернет, продаж, імпорт (ввезення) та інше введення його в цивільний оборот або зберігання такого продукту в зазначенихцілях;

застосування процесу, що охороняється патентом, або пропонування його для застосування в Україні, якщо особа, яка

пропонує цей процес, знає про те, що його застосування забороняється без згоди власника патенту або, виходячи з обставин, це і так є очевидним.

Патент надає його власнику виключне право забороняти іншим особам використовувати винахід (корисну модель) без його дозволу, за винятком випадків, коли таке використання не визнається згідно з цим Законом порушенням прав, що надаються патентом.

Власник патенту має право дати будь-якій особі дозвіл (видати ліцензію) на використання винаходу (корисної моделі) на підставі ліцензійного договору Права, що випливають з патенту, не зачіпають будь-які інші особисті майнові чи немайнові права винахідника, що

регулюються іншим законодавством України

Обов'язки, що випливають з патенту. Власник патенту повинен сплачувати відповідні збори за підтримання чинності патенту і добросовісно користуватися виключним правом що випливає з патенту.