Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

34.Складні твори.

Складний об’єкт характеризується такими наступними рисами:

1) він складається з безлічі різнорідних об’єктів;

2) існує в цілому, без будь-якого зі своїх складових елементів не існує;

3) складові складного об’єкту можуть використовуватися окремо. Всі частини, що становлять складний об’єкт, є рівнозначними один щодо одного, тобто жодна з частин складного твору не є головною щодо інших його частин з погляду авторського права, важлива тільки здатність елементу складного твору бути використаним окремо від твору в цілому і від його інших елементів (мати самостійне значення). У зв’язку з чим складний твір – це твір, в якому:

1) з’єднані твори двох або більш галузей мистецтва (різнорідні об’єкти авторського права);

2) кожна з частин такого твору створювалася саме з метою створення цілісного твору;

3) кожна з частин твору не є головною по відношенню до інших;

4) частини твору можуть використовуватися як разом, так і окремо від інших частин твору, тобто мати самостійне значення [2, 12].

Складний твір – цей твір, що складається з різнорідних частин кожна з яких не є головною щодо інших частин, які первинно створюються як елементи цілого об’єкту авторського права, але після досягнення творчого результату можуть використовуватися як окремі об’єкти авторського права

35.Право на фільм як складний твір

Фільм-аудіовізуальний твір кінематографії, що складається з епізодів, поєднаних між собою творчим задумом і зображувальними засобами, та який є результатом спільної діяльності його авторів, виконавців і виробників. За способами фіксації зображення та розповсюдження фільми поділяються на кіно-, відеофільми тощо.

Виробництво фільму здійснюється відповідно до затверджених центральним органом виконавчої влади у галузі кінематографії технічних стандартів, норм та правил виробництва фільмів. Дотримання цих стандартів, норм та правил є обов'язковим для суб'єктів кінематографії незалежно від форм власності.

Право на розповсюдження і демонстрування національних та іноземних фільмів на всіх видах носіїв зображення надається суб'єктам кінематографії центральним органом виконавчої влади у галузі кінематографії. Документом, який засвідчує це право та визначає умови розповсюдження і демонстрування, є державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів.

Фільми, на які видані державні посвідчення на право розповсюдження і демонстрування, вносяться до державного реєстру фільмів.У разі створення фільму, вихідних матеріалів фільму та фільмокопій за рахунок коштів державного бюджету держава виступає суб'єктом майнових прав автора на фільм, права власності на вихідні матеріали фільму та фільмокопії відповідно до умов укладеного з автором фільму договору.

36. Суб'єкти авторського права.

Первинним суб'єктом авторського права є автор твору. За відсутності доказів іншого автором твору вважається фізична особа, зазначена звичай¬ним способом як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства). Суб'єктами авторського права є автори творів науки, літератури і мистецтва або їх правонаступники чи роботодавці, які на законних підставах отри¬мали виключні авторські права. Це можуть бути як фізичні, так і юридичніособи. Суб'єкти авторських прав поділяються на первинних і похідних.Первинним суб'єктом авторського права є автор твору. Автором твору може бути лише фізична особа незалежно від статі, віку, громадянства і стану дієздатності. За відсутності доказів іншого автором твору вважається фізична особа, зазначена звичайним способом як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства). Авторами визнаються не лише творці оригінальних творів, а й творці похідних (залежних) творів, зокрема пере¬кладів, переробок, копій творів образотворчого мистецтва тощо. Для виник¬нення авторських прав на похідний твір не має значення, чи охороняється за¬коном первісний твір.Суб'єктами авторського права є також інші фізичні та юридичні особи,які набули прав на твори відповідно до договору або закону. До них належать упорядники, автори похідних творів, суб'єкти права на службові твори, право¬ наступники, організації колективного управління майнових прав авторів.Упорядники. Автору збірника, бази даних чи іншого твору, який називається упорядником, належить авторське право на здійснені ним підбір чи розташу¬вання матеріалів. Упорядництво — це творча праця, що породжує авторські права навіть у тому випадку, коли систематизовані ідеї чи факти не є об'єкта¬ми авторського права. Виключні права на використання своїх творів незалеж¬но від видання в цілому зберігаються за авторами творів, що включаються до таких видань. Однак виключне право на використання такого видання в ціло¬му належить видавцю. Видавцем, зазвичай, є юридична особа. Видавець вправі при будь-якому використанні видання зазначати своє найменування або вима¬гати такого зазначення.