Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

165. Договірні зобов’язання зі створення інтернет сайту та хостингу

Аналіз відносин у сфері Інтернету дозволив дійти висновку, що під час створення Інтернет-сайту відбуваються певні процеси, які мають бути врегульовані в договорі. Зокрема, це – замовлення Інтернет-сайту, розміщення Інтернет-сайту у мережі Інтернет. Отже йдеться про два договори, які стосуються Інтернет-сайту, а саме: договір, за яким автор зобов’язується на замовлення Замовника створити Інтернет-сайт та передати його та виключні майнові права на нього Замовникові. Другий договір стосується надання послуг з хостингу, згідно з яким провайдер надає особі послуги з розміщення Інтернет-сайту на сервері (тобто надання на сервері дискового простору для розміщення Інтернет-сайту), надання йому унікальної адреси та забезпечення відповідної підтримки його діяльності.

Предметом першого договору буде створення Інтернет-сайту та перехід майнових прав на нього до замовника. Обов’язковим для договору є визначення назви Інтернет-сайту, змісту сайту (розділи, можливо, система навігації (лінійна, павутина тощо), система пошуку тощо), мови, якою буде написаний сайт та якою він буде переглядатися, браузери, в яких він буде переглядатися. Фактично усі зазначені умови спрямовані на індивідуалізацію предмета договору. Об’єктом даного договору у нашому випадку буде Інтернет-сайт, умови використання якого та майнові права щодо якого будуть передаватися за даним договором. Суб’єктами даного договору буде, з одного боку, фізична або юридична особа (замовник) та з другого – фізична особа (автор) або юридична особа (виконавець).

Договір на розміщення Інтернет-сайту у мережі Інтернет має ще назву договору хостингу. Ця назва пов’язана з назвою комп’ютера – тобто хостом, який постійно зв’язаний з мережею Інтернет. Якщо проаналізувати предмет даного договору на відповідність вимогам Цивільного кодексу України, то з необхідністю випливає висновок про те, що даний договір належить до категорії договорів надання послуг. Отже, за договором надання послуг з розміщення Інтернет-сайту у мережі Інтернет провайдер зобов’язується за завданням замовника надати послугу з розміщення Інтернет-сайту на власному сервері та його підтримку протягом дії договору, а замовник зобов’язується оплатити зазначену послугу. Враховуючи, що власник Інтернет-сайту має право змінити провайдера у майбутньому, то необхідно у договорі передбачити, щоб ця унікальна електронна адреса була зареєстрованою на ім’я замовника. У такому випадку замовник не матиме проблем з майбутньою зміною провайдера. Сторонами даного договору, з одного боку, буде провайдер, тобто організація, яка має у своєму володінні сервер, на якому буде розміщений Інтернет-сайт, та власник Інтернет-сайту, який може бути або автором, або особою, яка отримала на нього права на підставі закону або договору.

166. Сайт і засоби масової інформації: теорія і практика.

Засоби масової інформації (ЗМІ), — преса (газети, журнали, книги), радіо, телебачення, інтернет,кінематограф, звукозаписи і відеозаписи, відеотекст, телетекст, рекламні щити і панелі, домашні відеоцентри, що поєднують телевізійні, телефонні, комп'ютерні та інші лінії зв'язку. Всім цим засобам притаманні якості, що їх об'єднують — звернення до масової аудиторії, доступність багатьом людям, корпоративний зміст виробництва і розповсюдження інформації.

Сайт ( веб-сайт) — сукупність веб-сторінок, доступних у мережі (Інтернеті), які об'єднані як за змістом, так і навігаційно.