Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

134.Правова охорона нових сортів рослин у зарубіжних країнах.

Правова охорона нових сортів рослин у зарубіжних країнах здійснюється на основі Міжнародної конвенції з охорони нових сортів рослин та національного законодавства у цій сфері. Дана конвенція містить основні положення щодо визначення поняття селекціонера, його прав та обов’язків, особливості сортів рослин,які підлягають охороні, порядок подачі заявок на набуття прав селекціонера, розгляд цих заявок, проведення експертиз, т.д.

135. Поняття та ознаки інтегральної мікросхеми.

Інтегра́льна мікросхе́ма — мініатюрний мікроелектронний виріб, елементи якого нерозривно пов'язані конструктивно, технологічно та електрично. Виконує визначені функції перетворення і має високу щільність упаковки електрично з'єднаних між собою елементів і компонентів, які є одним цілим з точки зору вимог до випробувань та експлуатації.

За способом об'єднання розрізняють: -напівпровідникові, - монолітні (осн. тип), - плівкові, -гібридні.

За видом оброблюваної інформації — на - цифрові та аналогові.

За складністю і якістю оцінки І.м. поділяються на: - малі І.м. (МІС), - середні І.м. (СІС), - великі І.м. (ВІС), - надвеликі І.м. (НВІС).

Інтегральна мікросхема містить елементи і компоненти.

Елементом ) інтегральної мікросхеми називається частина ІМС, що реалізовує функцію якого-небудь простого електрорадіо- елементу (наприклад, транзистора, діода, резистора, конденсатора) Ця частина виконана нероздільно від кристала ІМС (або її підкладки). Елемент не може бути відокремлений від ІМС як самостійний виріб, тому його не можна випробувати, упакувати і експлуатувати.

Компонентом ) інтегральної мікросхеми також називається частина ІМС, що реалізовує функції якого-небудь електрорадіоелементу. Проте ця частина перед монтажем була самостійним виробом в спеціальній упаковці (комплектуючий виріб). Компонент у принципі може бути відокремлений від виготовленої ІМС.

136. Правова охорона компонування інтегральних мікросхем.

Під компонуванням інтегральної мікросхеми як особливим об'єктом правової охорони слід розуміти зафіксоване на матеріальному носії просторово-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з'єднань між ними.

ЦК визначає вимогу для придатності КІМС для набуття права інтелектуальної власності на нього — оригінальність. Оригінальним є будь-яке компонування, створене в результаті творчої діяльності автора, до того часу, доки не буде доведено зворотне.

Набуття права інтелектуальної власності на КІМС засвідчується свідоцтвом, яке діє протягом 10 років від дати подання заявки Обсяг правової охорони КІМС визначається його зображенням на матеріальному носієві.

Суб'єктами права інтелектуальної власності на КІМС є автор та інші особи, які набули відповідних прав за договором чи законом.

До майнових прав на КІМС належать: право на використання компонування інтегральної мікросхеми; виключне право дозволяти використання КІМС; виключне право перешкоджати неправомірному використанню КІМС, у тому числі забороняти використання та інші права. Вказані майнові права є чинними з дати, наступної за датою їх державної реєстрації за умови підтримання чинності, протягом 10 років, що обчислюються від дати подання заявки.

Особливістю правової охорони КІМС є збереження права попереднього користувача, який до дати подання заявки або заявления пріоритету добросовісно використовував КІМС або здійснив значну і серйозну підготовку до такого використання, на безоплатне використання КІМС.