Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

124. Оформлення права на сорти рослин, породу тварин.

Права на сорт набуваються в Україні шляхом подання до Установи заявки, експертизи заявки та державної реєстрації прав. Заявка на сорт подається до Установи особою, яка має на це право, повинна стосуватися тільки одного сорту. Державна реєстрація майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин здійснюється на підставі рішення про державну реєстрацію прав на сорт.

Заявка — це сукупність документів, необхідних для видачі патенту на сорт рослин. Для того щоб визначити, чи можливо на сорт, що заявляється, видати патент, експертний орган — Український інститут експертизи сортів рослин проводить експертизу. Експертиза заявки на патентноспроможність проводиться протягом трьох років. На підставі позитивного рішення Українського інституту експертизи сортів рослин щодо патентноспроможності сорту Держсортслужба приймає рішення про видачу патенту на сорт і вносить відомості про нього в Державний реєстр сортів рослин України

125. Патент на сорт та його особливості

Патент є офіційним юридично-технічним охоронним документом, що видається від імені держави уповноваженим на це державним органом. Патент видається на новий сорт, який відповідає умовам відмінності, однорідності і стабільності. Власник патенту має право використовувати сорт на свій розсуд.

Він може виробляти насіння сорту, доводити його до посівних кондицій для розмноження з комерційною метою, продавати або вводити в оборот будь-яким іншим чином, ввозити насіння на територію України, зберігати його для зазначених цілей, застосовувати в якості батьківської форми для одержання насіння.

Власник патенту має право забороняти будь-кому використовувати запатентований сорт.

Для того щоб стати власником патенту на сорт особа, яка має право на одержання патенту, повинна подати до Держсортслужби правильно оформлену заявку про видачу патенту

ля того щоб визначити, чи можливо на сорт, що заявляється, видати патент, експертний орган проводить експертизу. На підставі позитивного рішення Українського інституту експертизи сортів рослин щодо патентноспроможності сорту Держсортслужба приймає рішення про видачу патенту на сорт і вносить відомості про нього в Державний реєстр сортів рослин України.

126.. Порядок проведення формальної та кваліфікаційної експертизи.

Експертиза заявки складається з формальної (експертизи заявки на відповідність формальним ознакам Закону) і кваліфікаційної експертиз. Після формальної експертизи заявнику надсилають експертний висновок про її позитивні висновки і про можливість проведення кваліфікаційної експертизи або негативний експертний висновок. Правила здійснення формальної експертизи документів заявки на сорт затверджені наказом Мінагрополітики України від 13 грудня 2002 р. № 391.

Кваліфікаційна експертиза передбачає проведення комплексу досліджень заявки, потрібних для підготовки експертного висновку за заявкою та прийняття рішення щодо державної реєстрації сорту і прав на нього. її проводять за клопотанням заявника і за умови сплати ним відповідного збору. Заявник може подати зазначене клопотання не пізніше, ніж через 3 роки від дати подання заявки. Якщо це клопотання не надійде до Державної служби з охорони прав на сорти рослин у встановлений строк, заявка вважається відкликаною.

Під час кваліфікаційної експертизи:

а) визначається, чи належить об'єкт, описаний у заявці, та доданий до неї посадковий матеріал до сортів рослин;

б) провадиться експертиза запропонованої назви сорту;

в) визначається новизна сорту;

г) визначається відповідність сорту критеріям вирізняльності, однорідності та стабільності;

ґ) для визначення придатності сорту для поширення в Україні здійснюється державне випробування сорту. При цьому можуть бути враховані результати випробувань сорту, проведених компетентним органом будь-якої держави-учасника;

д) розглядаються можливі заперечення третіх осіб проти надання прав на сорт.

За результатами кваліфікаційної експертизи формулюється обґрунтований експертний висновок за заявкою і приймається рішення — про державну реєстрацію сорту і видачу патенту або про відмову в реєстрації сорту і видачі патенту.