Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

46. Цивільно-правові форми отримання виключного права на твір

47.Договір про відчуження виключних прав на твір.

За договором про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності одна сторона передає другій стороні частково або у повному складі ці права відповідно до закону та на визначених договором умовах. На відміну від ліцензійного договору, договір про передання прав інтелектуальної власності спрямований на повну уступку майнових прав на твір, винахід, корисну модель, промисловий зразок, торговельну марку чи інший об'єкт інтелектуальної власності.

Як правило, за даним договором здійснюється повна уступка майнових прав на об'єкт інтелектуальної власності. Водночас, особливості правової охорони окремих об'єктів допускають можливість часткової передачі прав. Обсяг правової охорони торговельної марки визначається наведеними у свідоцтві її зображенням та переліком товарів і послуг. Класифікація товарів і послуг для реєстрації торговельних марок здійснюється на підставі їх групування у відповідні класи, згідно вимог міжнародних угод

Тому власник свідоцтва може передати належні йому права на торговельну марку для певних класів товарів і послуг, залишивши собі право на її використання щодо інших товарів, для позначення яких була зареєстрована марка. У такому випадку має місце часткова передача прав інтелектуальної власності.

Слід підкреслити, що згідно з даним договором здійснюється передача всього комплексу прав на об'єкт промислової власності, а не його окремої частини. Оскільки передача прав передбачає зміну особи патентовласника, дроблення майнових прав на запатентований об'єкт законодавством не допускається.

На підставі договору про передання прав інтелектуальної власності до набувача переходять всі права та обов'язки щодо об'єкта договору. Зокрема, обов'язки по використанню запатентованого об'єкта, по підтриманню чинності патенту чи свідоцтва та інші. Крім того, укладення договору про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності не впливає на ліцензійні договори, які були укладені раніше.

Зміст договору про передання прав інтелектуальної власності спрямований на безповоротне відчуження прав на об'єкт охорони.

ЦК України не містить особливих вимог до змісту договору, вказуючи лише, що умови договору про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності, що погіршують становище творця відповідного об'єкта або його спадкоємців порівняно з становищем, передбаченим законодавство, а також обмежують право творця на створення інших об'єктів, є нікчемними.

Окремі вимоги до договору про передання прав інтелектуальної власності на торговельну марку встановлені Законом України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг". Так, передача права власності на знак не допускається, якщо вона може стати причиною введення в оману споживача щодо товару і послуги або щодо особи, яка виготовляє товар чи надає послугу.

48.Договір авторського замовлення.

За своєю суттю авторський договір замовлення - це договір підряду, особливістю якого є виконання особливого виду робіт - інтелектуальних, і одержуваний результат даних робіт - результат інтелектуальної діяльності - твір.

Авторський договір замовлення може бути укладений тільки c фізичною особою - автором.

За договором одна сторона (автор) зобов'язується на замовлення іншої сторони (замовника) створити обумовлену договором твір науки, літератури чи мистецтва на матеріальному носії або в іншій формі.

Матеріальний носій твору передається замовнику у власність, якщо угодою сторін не передбачена його передача замовнику у тимчасове користування. При цьому під матеріальним носієм розуміється рукопис, картина, скульптура або інша річ, у якій втілено твір. Твір може бути невід'ємно з таким матеріальним носієм, тому в законі вирішується питання про право власності на таку річ.

Під інший формою створення твору розуміється, перш за все, його електронна запис. У цьому випадку твір може існувати одночасно на різних носіях і може бути передано замовнику на будь-якому з них або через мережу Інтернет.

У зв'язку з цим питання про право власності на носій твору, створеного в подібній формі, не має істотного значення, хоча саме умова представлення твору замовникові саме в тій або іншій формі в договорі слід обумовлювати.

Особливості договору авторського замовлення визначаються тим, що він полягає у відношенні твору, який ще не існує і буде створено лише в перспективі. Тому при складанні договору авторського замовлення поряд з умовою про предмет договору - створення обумовленого твори науки, літератури чи мистецтва - обмовляється, як істотне для договору авторського замовлення, умова про термін передачі твори замовнику. Договір, який не передбачає і не дозволяє визначити термін його виконання, не вважається укладеним.

У договорі авторського замовлення поряд з умовами, які стосуються створення обумовленого твори та строку його передачі замовнику, слід відобразити і умови щодо подальшого використання створеного твору.

У цих цілях договір авторського замовлення може надавати замовнику права використання цього твору у встановлених договором межах або передбачати відчуження замовнику виключного права на створений автором твір. Відповідно до такого договору застосовуються або положення ЦК про відчуження виключного права, якого положення про ліцензійні договори.

Складання вивіреного договору авторського замовлення з докладно описаними умовами допоможе уникнути непорозумінь між партнерами, захистити права на інтелектуальну власність , А також інші законні інтереси у разі їх порушення.