Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

167. Відповідальність за розповсюдження в мережі Інтернет інформації

Відповідальність за поширення інформації в Інтернет регулюється загальними правилами, встановленими щодо поширення інформації, яка порушує права громадян : Дисциплінарна • Адміністративно-правова • Кримінально-правова • Цивільно-правова .

Умови притягнення до цивільної відповідальності. Юридичним складом правопорушення, наявність якого може бути підставою для задоволення позову, є сукупність таких обставин:а) поширення інформації, тобто доведення її до відома хоча б одній особі у будь- який осіб;б) поширена інформація стосується певної фізичної чи юридичної особи, тобто позивача;в) поширення недостовірної інформації, тобто такої, яка не відповідає дійсності;г) поширення інформації, що порушує особисті немайнові права, тобто або завдає шкоди відповідним особистим немайновим благам, або перешкоджає особі повно і своєчасно здійснювати своє особисте немайнове право.

168. Цивільно-правовий захист прав авторів інтернет-сайту

Питання захисту авторських прав регулюються Цивільним кодексом та Законом України „Про авторське право та суміжні права”. Під дію Закону підпадають авторські права на літературні, наукові, науково-популярні, публіцистичні та інші.твори, твори образотворчого мистецтва, музичні твори та їх виконання, сценічні твори та їх виконання, а також комп’ютерні програми та бази даних. Відповідно до нещодавно внесених доповнень, публікацією твору або його поширенням вважається і розміщення твору в оцифрованому вигляді в Інтернет і тому потребує дозволу власника авторського права. Розміщення в Інтернет копії твору чи його частини без дозволу автора є порушенням Закону і може бути оскаржене в суді з вимогою відшкодування моральної шкоди та завданих матеріальних збитків (упущеної вигоди). Цим самим для авторів, власників Web -сайтів Закон створює певні умови для захисту своїх прав, але разом з тим накладає і відповідальність.

Перш за все слід мати на увазі авторські права на програми та дані, які власник сайту використовує на сайті та для його розміщення.

Web -сайт та кожна його сторінка є комп’ютерними програмами відповідно до означень, прийнятих в Законі. Захист авторського права на комп’ютерні програми здійснюється як на літературні твори. Ці положення, зокрема, забороняють копіювати HTML -тексти Web -сайтів та програми на зразок Java -скриптів чи Java -аплетів. Заборонено використовувати фрагменти програм для розробки інших програм.

Юридичний захист авторського права на сайт настає з моменту його розміщення і може бути додатково підтверджений розміщенням відповідного застереження про авторські права і умови копіювання матеріалів із сайту.

169. Іменне право.

Інтенсивний розвиток технологій робить присутність в мережі Інтернет більш актуальним для багатьох компаній. При цьому біль ша частина ділового світу надає перевагу, щоб їх знаходили за ім'ям (назвою) компаній або за назвою торгової марки. Назва компанії — це не тільки спосіб індивідуалізації. Перш за все — це актив. За назвою стоять немалі вкладення, роки роботи.

Багато назв у світі повторюються, і це не новина. Поява Інтер нету створила ситуацію, коли той, хто раніше «зайняв» адресу, який складається з унікальної комбінації букв, випередивши інших ба жаючих, позбавляє останніх можливості зробити те саме.

Для подальшого аналізу проблеми важливо відзначити кілька особливостей інтернет-адреси. По-перше, адресація — «наскріз на» і носить міжнародний характер; по-друге, її існування фак тично не обмежене якими-небудь тимчасовими рамками; по-третє, найбільш поширені адреси складені з букв латинського алфавіту. І нарешті, основна особливість — реєстрація будь-якої адреси но сить факультативний характер і дає власнику адреси виключне право на користування і розпорядження нею, тобто ніхто не зможе створити і привселюдно експлуатувати в Мережі адресу, ідентичну вже зареєстрованій. Причиною тому — унікальна для нашого не стабільного світу система ієрархії доменних імен, що є наддер¬жавним утворенням і одним з наріжних стрижнів Вавілонської вежі на ім'я «Інтернет».