Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

28.Художні твори як об’єкти авторської охорони.

29.Інтервю як об’єкти авторської охорони

Усні виступи, в тому числі у формі відповідей на записки та усні запитання із залу, відносять до об'єктів авторського права. Однак слід враховувати, що такі відповіді не будуть об'єктами авторського права в тому випадку, якщо містять лише повідомлення, "що мають характер простої прес-інформації".

Однак поки усний твір не зафіксовано на якомусь матеріальному носії, його практична захист становить досить складну задачу. Разом з тим незалежно від можливих практичних труднощів доказування правова охорона усних творів гарантується державою і закріплюється в законі.

Усні відповіді можуть бути зафіксовані на магнітній стрічці, завдяки чому вони стають літературним твором, вираженим вже не в усній формі, а у формі фонограми. При цьому авторські права на відповідні твори зберігаються за їх автором..Разом з тим якщо в статті, книзі або на фонограмі містяться не тільки відповіді опитуваного, але і тексти деяких питань, то даний випадок певною мірою можна розглядати як певний аналог інтерв'ю. Авторські права на інтерв'ю належать особі, яка дала інтерв'ю, та особі, що проводив інтерв'ю, як співавторам, якщо інше не передбачено угодою між ними. Використання інтерв'ю допускається лише за згодою особи, яка дала інтерв'ю.

Інтерв'ю - це один з жанрів журналістики. Воно є особливим видом творів, створених у співавторстві. Авторські права в такій ситуації належать як особі, яка дала інтерв'ю, так і особі, що проводив його

30.Фотографії як об’єкти авторської охорони

Фотографічний твір — це зображення, що отримане засобами фотографії або фотограми.

Авторським правом охороняються фотографічні твори й твори, виконані

способами, подібними до фотографії. Тривалий час визнання авторського права фотографів на свої твори натрапляло на величезний опір – фотографії не вважалися продуктом творчої діяльності

Фотографічний твір є об'єктом права інтелектуальної власності, а саме: об'єктом авторського права. Фотографічний твір є охороноздатним за умови, що він є оригінальним.

До неоригінальних фотографічних творів відносяться репродукції малюнків, карт, планів, креслень, гобеленів, вітражів та інші похідні фотографії, які передають суть сфотографованого об'єкта не вносячи до зображення творчої складової.

Таким чином, репродукції не охороняються авторським правом. При цьому слід мати на увазі, що використання репродукції є насправді використанням того об'єкта авторського права, який зображений на ній. Якщо твори скульптури, архітектури та містобудівництва постійно знаходяться на місцях, які відкриті для вільного відвідування, то будь-яка людина може виконувати фотозйомку цих об'єктів авторського права, посилаючись на свободу панорами. Однак у окремих країнах публічне використання такого фотографічного твору у публічних цілях буде можливим тільки з дозволу власника прав на зображений об'єкт авторського права. Це правило діятиме навіть у тому випадку, якщо об'єкт авторського права є фоном, а не основним об'єктом фотографії.

Використовувати фотографічний твір без дозволу власника прав на зображений об'єкт авторського права можна тільки за умови, що такий фотографічний твір було зроблено з метою висвітлення поточних подій в обсязі, виправданому інформаційною метою. Однак і у цьому випадку необхідно зазначати ім'я автора зображеного твору.