Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

21.Підстави виникнення та набуття прав на об’єкти інтелект. Власності.

Право інтелектуальної власності на результат творчої діяльності виникає внаслідок його створення, якщо такий об'єкт відповідає вимогам закону, а саме він має бути новим, втіленим в матеріальний об'єкт, придатним для використання, та відповідати іншим вимогам встановленим законодавством. Законом можуть бути передбачені й інші підстави виникнення права інтелектуальної власності на об'єкт, а саме з моменту реєстрації майнових прав або внаслідок використання. Внаслідок створення виникають авторські і суміжні права. Право інтелектуальної власності на об'єкти суміжних прав виникають, щодо виконань - з моменту їх першого здійснення, щодо фонограм і відеограм - з моменту їх вироблення, щодо передач - з моменту їх першого здійснення. Що стосується об'єктів права промислової власності, то момент виникнення права інтелектуальної власності встановлено законодавством щодо кожного окремого об'єкта, що знайшло своє відображення в спеціальних статтях Цивільного кодексу України, що регулюють відносини, які виникають у зв'язку з тим чи іншим об'єктом. Крім того, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності можуть переходити до третіх осіб на підставі цивільно-правових договорів. Такі права можуть бути передані повністю або частково. Також окремою підставою виникнення права інтелектуальної власності може бути перехід такого права у спадщину.

22.Розпорядження правами інтелектуальної власності.

Розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності здійснюється на підставі таких договорів:

1) ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності;

2) ліцензійний договір;

3) договір про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності;

4) договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності;

5) інший договір щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності.

Договір щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності укладається у письмовій формі. У разі недодержання письмової форми договору щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності такий договір є нікчемним. Законом можуть бути встановлені випадки, в яких договір щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності може укладатись усно.

23.Форми та способи захисту прав інтелектуальної власності.

Існує дві форми захисту прав інтелектуальної влас¬ності: юрисдикційна і неюрисдикційна. Неюрисдикційна форма передбачає захист права інтелектуальної власності своїми силами, без звернення за допомогою до державних або інших компетентних органів, тобто самоза¬хист. Наприклад, це може бути відмова здійснити певні дії, передбачені укладеним договором про передачу (уступку) майнових прав інтелектуальної власності або ліцензійним договором, відмова від виконання недійсного договору то¬що. Обрані засоби самозахисту не повинні бути забороне¬ними законодавством та не повинні суперечити моральним засадам суспільства.Юридичні форми захисту застосовують два порядки захисту: загальний (судовий) та спеціальний (адміністра¬тивний). Загальний порядок захисту здійснюється в судах.Спеціальний порядок захисту прав здійснюється в органах державного управління або в органах Антимонопольного комітету України, або в органах державної митної служби України.

Способи захисту права інтелектуальної власності

спосіб полягає в розгляді та вирі¬шенні суперечки органом державного управління. Правовою основою є Кодекс України про адмініст¬ративні правопорушення, а також закони України: "Про за¬хист від недобросовісної конкуренції", "Про авторське пра¬во і суміжні права", "Про охорону прав на винаходи і корис¬ні моделі", У галузі авторського права і суміжних прав адмініст¬ративний спосіб захисту прав передбачено тільки за публі¬чний показ, порушення умов публічного демонстрування і тиражування кіно- і відеофільмів без прокатного посвідчен¬ня. Стосовно об'єктів промислової власності цей спосіб за¬хисту прав передбачає накладення штрафів за неправомі¬рне використання фірмових найменувань, торговельних марок тощо. Засобом захисту в цьому випадку є скарга, яку у встановленому адміністративним законодавством поряд¬ку подають у відповідний орган державного управління

Цивільно-правовий спосіб захисту правСуперечки, що пов'язані з порушенням прав інтелек¬туальної власності, підвідомчі судам загальної юрисдикції і вищому господ. суду.

Суд, господарський суд має право прийняти рішен¬ня чи визначення про заборону випуску твору,використан¬ня постанови, фонограми передачі в ефір чи по проводах, про припинення їхнього поширення, про вилучення, конфіскацію всіх примірників твору, якщо буде досить даних про порушення авторського права і суміжних прав.Застосування цивільно-правових санкцій за пору¬шення прав на 01В можливо в межах загального терміну позову, тобто протягом трьох років з дати, коли власник права довідався чи повинний був довідатися про порушен¬ня свого права

Кримінальна відповідальність за порушення правПоряд з нормами цивільно-правового захисту прав на 01В, чинним законодавством передбачена також кримі¬нальна відповідальність.