Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

148.Поняття секрету виробництва

Секретом виробництва може бути обсяг інформації відомої за межами чийогось бізнесу; обсяг інформації відомої працівникам та іншим причетнимдо чийогось бізнесу; обсяг заходів, вжитих бізнесменом з метою охорони секре-тності цієї інформації; цінність цієї інформації для бізнесмена та його конку-рентів; обсяг зусиль чи сума грошей, витрачених бізнесменом настворення цієї інформації; легкість або складність з якими ця інформація може належ-ним чином здобуватися іншими.

Секрет виробництва розуміють як інформацію, яка охоплює формулу, зразок, компіляцію, програму, пристрій, метод,технічний прийом або спосіб і породжує незалежну економічну цінність, — дійсну або потенційну.

150.Обєкти та суб’єкти права на секрети виробництва

Субєктами права на секрети виробництва є:надавач інформації на секрети виробництва,одержувач,треті особи. Одержувач бере зобов'язання зберігати найсуворішу таємність розкритих йому секретів виробництва та всієї інформації,отриманої від них та вживати всіх заходів, необхідні для підтримання таємності секретів виробництва; одержувач зобов'язується відповідати за будь-яку шкоду,викликану порушенням угоди; порушення включає поширення одержувачем секретів виробництва будь-якій третій стороні;одержувач обіцяє не використовувати самому секрети виро-бництва і не розкривати їх третім сторонам без попередньої на теписьмової згоди надавача; якщо ж одержувач вважає за можливене застосовувати одне чи кілька обумовлених з надавачемобме-жень щодо розкриття секретів виробництва, то за 60 днів до здій-снення наміру їх розкрити письмово повідомляє надавачевіпроце; якщо одержувач подає надавачеві чіткі і переконливі доказидоречності таких винятків, то надавач висловлює згоду на засто-сування цих винятків.

Секрет виробництва як інформацію, яка охоплює формулу, зразок, компіляцію, програму, пристрій, метод,технічний прийом або спосіб і породжує незалежну економічнуцінність, — дійсну або потенційну.

Секретом виробництва може бути: обсяг інформації відомої за межами чийогось бізнесу; обсяг інформації відомої працівникам та іншим причетнимдо чийогось бізнесу; обсяг заходів, вжитих бізнесменом з метою охорони секре-тності цієї інформації; цінність цієї інформації для бізнесмена та його конку-рентів; обсяг зусиль чи сума грошей, витрачених бізнесменом настворення цієї інформації;

легкість або складність з якими ця інформація може належ-ним чином здобуватися іншими.

151. Правовий режим секретів промислу

Особа, яка винайшла і зберігає у таємниці виробничий процес, набуває право власності на нього і суд захищає такого власника від порушення контракту і від розкриття таємниці третім особам.

Деякі суди були схильні розглядати секрети виробництва як вид інтелектуальної власності, яка підлягає охороні. Якщо, наприклад, урядові відомства, яким така інформація надавалася, використовували її або розголошували її, то власникам мала сплачуватися компенсація.

Якщо сплинув час на подання заявки на патентно спроможне технічне рішення і заявка не була подана, то надання охорони цьому рішенню як секрету виробництва суперечить патентному законодавству. Воно дає рік з часу відкритого використання винаходу для того, щоб оформити і подати заявку на одержання патенту. Якщо заявка не подається, то вважається, що таке технічне рішення його творець дарує суспільству і воно стає публічним надбанням, доступ до якого мають всі бажаючі.

Охорона як секретам виробництва може надаватися патентно-спроможним винаходам, які, з огляду на ті чи інші чинники, не патентувалися.

151-152.Договори про використання ноу-хау(Договір про відчужування виключних прав на ноу-хау, Ліцензійний договір про надання права користування секретами виробництва)

За договором про відчуження виключного права на секрет виробництва одна сторона (правовласник) передає або зобов'язується передати належне їй виняткове право на секрет виробництва в повному обсязі іншій стороні - покупцеві виключного права на цей секрет виробництва.

При відчуженні виключного права на секрет виробництва особа, розпорядитися своїм правом, зобов'язана зберігати конфіденційність секрету виробництва до припинення дії виключного права на секрет виробництва.

За ліцензійним договором одна сторона - власник виключного права на секрет виробництва (ліцензіар) надає або зобов'язується надати іншій стороні (ліцензіату) право використання відповідного секрету виробництва у встановлених договором межах.

Ліцензійний договір може бути укладений як з вказівкою, так і без зазначення строку його дії. У разі, коли термін, на який укладено ліцензійний договір, не вказаний у цьому договорі, будь-яка з сторін має право у будь-який час відмовитися від договору, попередивши про це іншу сторону не пізніше ніж за шість місяців, якщо договором не передбачений більш тривалий термін.