Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

137. Права авторів компонування імс.

Під компонуванням інтегральної мікросхеми як особливим об'єктом правової охорони слід розуміти зафіксоване на матеріальному носії просторово-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з'єднань між ними.

Суб'єктами права інтелектуальної власності на КІМС є автор та інші особи, які набули відповідних прав за договором чи законом.

До майнових прав на КІМС належать: право на використання компонування інтегральної мікросхеми; виключне право дозволяти використання КІМС; виключне право перешкоджати неправомірному використанню КІМС, у тому числі забороняти використання та інші права. Вказані майнові права є чинними з дати, наступної за датою їх державної реєстрації за умови підтримання чинності, протягом 10 років, що обчислюються від дати подання заявки

Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми

Майнові права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми є чинними з дати, наступної за датою їх державної реєстрації за умови підтримання чинності цих прав відповідно до закону.

Строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми спливає через десять років, що відліковуються від дати подання заявки на компонування інтегральної мікросхеми в установленому законом порядку.

138.Інформація як об'єкт виключних прав

Інформація являє собою відомості, що повідомляються однією особою іншій, про неї можна говорити і як про процес повідомлення цих відомостей. Інформація існувала завжди. Але основні принципи її організації впродовж історії не могли залишитися незмінними. Більш того, вони розрізнялися і розрізняються для різних видів інформації. З усієї маси інформаційних відносин виділилася група, що відрізняється декількома основними рисами. По-перше, об'єктом є відомості, інформація як така, у відособленому вигляді. По-друге, вони являють собою особливий товар, переданий іншим особам через ринок, як об'єкт економічного обороту, і в цій якості має комерційну цінність. По-третє, відомості повинні бути необщедоступнимі, інакше був би відсутній об'єкт передачі, об'єктом були б не відомості, а їх використання. Для відокремленої інформації потрібно особлива система регламентації, абсолютно нова правова база. Необхідною умовою пуску об'єкта в економічний оборот є закріплення на нього абсолютного права. Оскільки відомості являють собою нематеріальне знання, на них закріплюються права, зараховують до числа виключних. Право на інформацію складається з двох елементів - право на отримання інформації та право на її поширення. Перше взагалі відноситься не до цивільних, приватним, а до публічних прав. Тому воно потребує особливого розгляду. Право ж на передачу інформації має цивільно-правовий зміст, воно являє собою виключне право. Саме в цьому сенсі і буде використовуватися термін "право на інформацію".

Може скластися враження, що інформаційні відносини вже регламентовані традиційними виключними правами, насамперед тому, що вони теж поширюються на відносини з приводу нематеріальних результатів інтелектуальної діяльності. Проте це враження було б помилковим.

Особливі інформаційні відносини і право на інформацію з'являються тільки за умови, що повідомляються відомості набувають самостійну, незалежну від їх використання цінність, коли сама інформація чітко відокремлюються і саме тому як така бере участь в економічному обороті

139.ПОНЯТТЯ ТА ВИДИ ІНФОРМАЦІЇ.

Інформація - відомості про навколишній світ і що протікають у ньому процесах, що сприймаються людиною або спеціальним пристроєм. Об'єктом правового регулювання може бути тільки та інформація, яку людина отримує з навколишнього середовища і відображає у своїй свідомості.

Виділяються наступні юридичні властивості інформації.

1. Фізична невідчужуваність, так як відчуження інформації замінюється передачею прав на її використання.

2. Відособленість - для включення в оборот інформація використовується у вигляді символів і знаків і таким чином вона відокремлюється і існує окремо від виробника.

3. Двуедінство інформації і носія, тобто розуміння інформації як речі на матеріальному носії.

4. Розповсюджуваність - тиражування.

5. Організаційна форма інформації - документ. Можна класифікувати інформацію за різними підставами.

1. За формою вираження - документована. Це особлива організаційна форма вираження інформації, заснована на двуединстве інформації (відомостей) і матеріального носія, на якому вона відображена у вигляді символів, знаків, букв, хвиль або інших способів відображення.

2. За джерела створення:

а) недокументированная - залишається за межами правового регулювання;

б) правова - створюється в результаті правотворчої діяльності, правозастосовчої та правоохоронної діяльності:

нормативна правова інформація;

ненормативна правова інформація;

в) неправова - створюється не як результат правової діяльності, проте звертається в суспільстві у відповідності з приписами правових норм.

3. За ступенем доступу відкрита інформація (вся неправова; про вибори і референдуми; із офіційних документів) та обмежена інформація (державна таємниця; службова таємниця; професійна таємниця; особиста таємниця; комерційна таємниця; персональні дані; ноу-хау).

4. По колу осіб масова інформація (призначені для необмеженого кола осіб друковані, звукові, аудіовізуальні та інші повідомлення та матеріали) та індивідуальна (інформація є об'єктом цивільних прав).