Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНД 45-141-99.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
9.2 Mб
Скачать

17 Заходи безпеки

При проведенні будівельно-монтажних робіт необхідно керуватися такими доку­ментами з охорони праці:

- Правилами безпеки при роботах на кабельних лініях зв'язку і проводового мовлення;

- Правилами пожежної безпеки на об'єктах зв'язку України;

- Санитарными нормами и правилами устройства и эксплуатации лазеров;

- Правилами охраны труда в лесной, деревообрабатывающей промышленности, лесном хозяйстве;

- Рекомендациями по безопасному проведению работ при вырубке, расчистке просек и заготовке столбов.

Усі робітники, зайняті на будівництві ЛС ВОЛЗ, мають пройти медичний огляд та навчання безпечним методам ведення робіт, а також відповідним вимогам Правил дорож­нього руху.

Керівники робіт – начальники структурних підрозділів, а також інженери, виконро­би, майстри або досвідчені робітники, призначені наказом адміністрації підприємства, зо­бов'язані особисто бути присутніми, керувати проведенням робіт і забезпечувати суворе виконання вимог правил безпеки на особливо небезпечних ділянках:

- при навантаженні і розвантаженні барабанів з оптичним кабелем масою понад 0,5 т;

- при розробці траншей і котлованів у безпосередній близькості від місця проходження силових кабелів, газопроводів, теплових мереж та інших підземних комунікацій;

- у разі виконання робіт на перехрещенні залізничного полотна чи трамвайних колій, а також на відстані до 1,5 м від них;

- при роботах у колекторах і тунелях;

- при роботах будівельних механізмів у безпосередній близькості від ліній електропередачі;

- при роботі в колодязях глибокого (понад 2,5 м) закладання.

Перед початком роботи на особливо небезпечній ділянці керівник робіт має про­вести з усіма робітниками інструктаж щодо безпечних методів виконання робіт. Проведен­ня повинно фіксуватися в журналі з обов'язковим підписом особи, котра одержала інструктаж, і особи, яка його проводила.

Відповідальність за стан безпеки, знання і додержання інженерно-технічними працівниками, робітниками і службовцями правил та інструкцій з техніки безпеки згідно з виконуваною ними роботою несуть керівники підприємства (фірми).

При розробці кінців оптичного кабелю слід уникати потрапляння гідрофобного заповнювача на слизову оболонку очей та відкриті ділянки тіла. Після виконання робіт необхідно протерти руки чистим бензином марки Б-70 і ретельно вимити теплою водою з милом.

При роботах з оптичним волокном слід уникати попадання його відходів на одяг. Роботи з ОВ потрібно виконувати у фартусі з прорезиненої тканини.

Відходи оптичного волокна після монтажних робіт необхідно збирати в окремий ящик, а після закінчення робіт звільнити ящик від відходів в окремо відведеному місці.

Монтажний стіл та підлогу в монтажно-вимірювальному автомобілі після закінчен­ня робіт необхідно обробити пилососом, а потім протерти вологою тканиною, користую­чись грубими гумовими рукавицями.

Обстежувати торець оптичного волокна за допомогою збільшувальних приладів (мікроскопа або збільшувального скла) при ввімкнених у нього оптичних передавальних пристроях забороняється.

При монтажних та вимірювальних роботах потрібно не допускати прямого попа­дання в очі випромінювання з оптичного тестера (іншого приладу) або безпосередньо з оптичного волокна, приєднаного до джерела випромінювання.

До роботи з електроприладами допускаються особи, які пройшли ввідний інструк­таж, інструктаж з правил безпеки на робочому місці з подальшою перевіркою знань і мають групу з електробезпеки не нижче третьої.

Усі електроприлади під час роботи мають бути надійно заземлені.

Забороняється монтаж ОК під час грози за наявності в його конструкції метале­вих елементів.