Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНД 45-141-99.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
9.2 Mб
Скачать

11.3 Особливості монтажу муфт на річкових переходах

При перехрещенні ВОЛЗ водних перешкод із прокладанням кабелів по двох ство­рах у кожний з них включається по 50 % як робочих, так і запасних ОВ. Ємність основного і резервного підводних ОК має бути такою самою, як і ОВ лінійного ОК.

У кожному конкретному випадку приймається окреме проектне рішення щодо схеми монтажу ОВ лінійного ОК у точці розподілу його ємності на два підводні кабелі з урахуванням конструктивних особливостей ОК (кількість модулів та кількість ОВ у них).

У розгалужувальних муфтах з'єднання ОВ виконується за принципом «колір в колір» як про це сказано в 11.1.2. Усі комбінації розподілу ОВ за основним і резервним підводними ОК мають бути чітко зафіксовані в паспорті на муфту, а також всі ОК та модульні елемента з ОВ у муфті мають бути промарковані.

Тип розгалужувальної муфти та технологія монтажу конструктивних елементів ОК у муфті мають забезпечувати можливість у разі потреби (при пошкодженні одного з підводних кабелів) швидко виконати перемикання на резервний ОК, включаючи викорис­тання механічних з'єднувачів для ОВ.

Відстань від поверхні води до місця розташування розгалужувальної муфти має бути не менш як 30 м. Розгалужувальна муфта розміщується на березі в незатоплюваному місці у грунті або в колодязі кабельної каналізації.

11.4 Монтаж оптичних кабелів на проміжних та кінцевих пунктах

Лінійні ОК на вводі в технологічні приміщення об'єктів зв'язку з'єднуються зі станційними ОК в негорючій оболонці.

Допускається прокладання лінійного ОК по металоконструкціях технологічних приміщень, якщо траса прокладання не перевищує 15 м і немає потреби в монтажі розгалужувальної муфти. У таких випадках лінійний ОК прокладається по металоконструкціях в полівінілхлоридній трубці чи обмотується полівінілхлоридною стрічкою, або ж на оболонку ОК наноситься вогнетривка фарба.

При великій ємності лінійного ОК на проміжних та кінцевих пунктах ВОЛЗ в технологічних приміщеннях (кабельних шахтах, кросах) монтується розгалужувальна муфта або шафа, де лінійнім ОК розгалужується на кілька станційних ОК меншої ємності.

Схема вводу лінійного ОК в технологічне приміщення зв'язку зображена на рисунку 11.7.

1 – приміщення ЛАЗ

2 – стояк апаратури системи передачі

З – шахта

4 – лінійний ОК

5 – розгалужувальна шафа (муфта)

6 – станційний ОК

7 – пристрій для з'єднання ОВ зі станційними оптичними шнурами з роз'ємами

8 – оптичний крос

9 – станційні оптичні шнури на кабельрості

Рисунок 11.7 – Схема вводу лінійного ОК на кінцевому пункті ВОЛЗ

Лінійний або станційний ОК по металоконструкціях подається безпосередньо в лінійно-апаратний зал, де встановлена апаратура ВОСП. У ввіднокабельному пристрої для з'єднання оптичних волокон ОК і станційних оптичних шнурів кожне ОВ кабелю з'єднується зі станційним оптичним шнуром з роз'ємом на другому кінці, як це показано на ри­сунку 11.8.

Для монтажу вводнокабельного пристрою необхідно передбачити технологіч­ний запас ОК довжиною не менш як 5 м.

З'єднання ОВ лінійного та станційного ОК виконується так само, як і в з'єдну­вальних муфтах лінійного ОК методом зварювання, як це описано в 11.1.2.

Якщо лінійний ОК містить мідні жили для дистанційного живлення (ДЖ), від сто­яка ДЖ дистанційної муфти прокладається симетричний кабель, наприклад мари ЗКВ -1х4х1,2, жили якого зрощуються з мідними жилами ОК у станційній розгалужувальній муфті (шафі), як про це сказано в 11.1.2.

1 – оптичний кабель

2 – оптичні волокна ОК

З – оптичні роз'ємні з'єднувачі

4 – адаптери до роз'ємних з'єднувачів

5 – шнури з'єднувальні волоконно-оптичні з роз'ємними з'єднувачами

6 – касета для викладання запасу та з'єднань оптичних волокон

Рисунок 11.8 – Пристрій для з'єднання ОВ кабелю і станційних шнурів