Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНД 45-141-99.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
9.2 Mб
Скачать

10.2 Прокладання оптичного кабелю у грунт

10.2.1 Загальні положення

Оптичний кабель у грунті може прокладатись:

- безпосередньо у грунт;

- у раніш прокладену захисну пластмасову трубку або заздалегідь затягнутим у захисну пластмасову трубку, що дає змогу зменшити механічні навантаження на кабель під час прокладання і підвищити захист його від механічних пошкоджень під час експлуатації.

Прокладання оптичних кабелів у грунт (крім ОК міських телефонних мереж), як правило, має проводитися кабелепрокладальними механізмами. Розробка траншеї для ручного прокладання ОК допускається лише на ділянках, де використання кабелепрокладачів неможливе (наявність підземних споруд, утруднені умови, кам'янисті грунти тощо), а також у випадках, коли використання кабелепрокладачів є економічно недоцільним.

На міських телефонних мережах ОК прокладається, як правило, у каналах діючої кабельної каналізації. У разі відсутності на трасі прокладання ОК кабельної каналізації проводиться відкопування траншеї з наступним прокладанням у ній оптичного кабелю. При цьому в усіх випадках, коли за місцевими умовами є можливість застосувати землерийні механізми, траншеї для прокладання кабелю мають відкопуватися з використанням цих механізмів.

Вибір того чи іншого методу прокладання ОК здійснюється згідно з конкретним проектним рішенням будівництва ВОЛЗ.

При прокладанні ОК поруч з іншими підземними спорудами належить вжити заходи для запобігання пошкодження останніх.

Якщо траса прокладання ОК пролягає вздовж автомобільної дороги, допускається прокладання ОК у тілі насипу дороги. При цьому порядок проведення робіт визначається проектом з обов'язковим узгодженням із власником дороги. Відстань між оптичним кабелем і зовнішньою поверхнею відкосу дороги має відповідати проектній глибині прокладання ОК.

Глибина прокладання ОК визначається в кожному конкретному випадку проек­том і не повинна відхилятися від проектної більш ніж на ± 0,1 м.

Якщо обставини змушують прокладати ОК міських телефонних мереж на глибинах, менших від заданих у проекті, має використовуватися додатковий захист кабелів від механічних пошкоджень:

- укладання над кабелем цегли (бетонних плит) на насипну подушку із просіяного грунту або піску товщиною 0,1 м;

- прокладання ОК у захисних пластикових трубках або у пластикових жолобах.

Глибина прокладання ОК у грунтах І – IV груп має бути 1,2 м. У виняткових випадках допускається прокладання ОК у грунтах ІІІ і IV груп на глибині не менш як 0,8 м (Тимчасове керівництво з прокладання, монтажу, вимірювання і здачі в експлуатацію оп­тичних кабелів з одномодовим волокном).

Глибина прокладання підземних ОК у грунтах V групи і вищих, а також у грунтах IV групи, які розробляються вибуховим способом чи відбійними молотками, має бути:

- при виході скелі на поверхню – 0,4 м (глибина траншеї 0,5 м);

- за наявності над скельовою породою поверхневого грунтового шару – 0,6 м (глибина траншеї 0,7 м). При цьому заглиблення ОК у тверду породу (скелю) має бути не більш як 0,4 м при глибині розробки твердої породи (скелі) 0,5 м.

Прокладання оптичного кабелю (безпосередньо у грунт чи затягнутого в за­хисну пластикову трубку) у зонах, заражених гризунами, має здійснюватися в заздалегідь відкопану траншею на глибину 1,2 м. При цьому траншея має засипатися з пошаровим трамбуванням, як про це сказано в 8.3, безпосередньо після прокладання ОК.

Залежно від місця та способу прокладання ОК у грунт виконуються такі види робіт:

- розбивка траси;

- вирубування та розчищення просік;

- планування траси;

- попереднє пропорювання грунту по трасі прокладання;

- прокладання оптичного кабелю та попереджувальної стрічки (грозозахисного троса, якщо це вимагає проект) у грунт кабелепрокладачем;

- прокладання захисних пластикових трубок та їх монтаж;

- задування ОК у трубку;

- відкопування траншей вручну чи механізмами;

- улаштування переходів у місцях перехрещення із залізницею і шосейними дорогами;

- розмотування та прокладання оптичного кабелю у відкопану траншею;

- відкопування котлованів;

- прокладання оптичного кабелю на перехрещеннях з підземними спорудами;

- улаштування переходів через водні перешкоди;

- встановлення замірних стовпчиків або маркерів по трасі, на поворотах та перехрещеннях траси, у місцях зрощування будівельних довжин;

- фіксація траси прокладеного кабелю і коригування робочих креслень.

При прокладанні ОК оснащеність комплексних механізованих колон машина­ми та механізмами залишається така сама, як і при прокладанні звичайних електричних кабелів зв'язку: до їх складу входять автомобілі для транспортування барабанів із кабе­лем, автокран, трактори, бульдозери, екскаватори та спеціальні машини і механізми для прокладання кабелю (кабелепрокладачі, тягові лебідки, механізми для пропорювання грунту, машини для проколювання грунту під перешкодами та інші). Крім цього, комплексні меха­нізовані колони мають оснащуватися спеціальними лабораторіями для вимірювання і мон­тажу ОК на базі автомобіля, як про це сказано у 11.1.1.

Перед кабелепрокладальними роботами необхідно дістати від землевласників, по землях яких проходить траса ВОЛЗ, дозвіл на проведення цих робіт.