Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНД 45-141-99.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
9.2 Mб
Скачать

10.3.4 Особливості прокладання оптичного кабелю в береговій частині підвод­ного переходу

У заплавній частині траси підводний ОК до місця стику з підземним кабелем має заглиблюватися на 1,2 м. Необхідність більшого заглиблення визначається проектом. За обривистих берегів чи берегів, які мають ухил понад 30°, ОК має заглиблюватися таким чином, щоб його ухил відповідав природному схилу грунту, для чого берег у місці прокладання кабелю має відповідно плануватися.

При прокладанні кабелю в берегах з ухилом понад 30° розробка траншеї вздовж 50 м від поверхні води (межі води і суші) має проводитися зигзагоподібно з відхиленням від середньої лінії на 1,5 м на ділянці довжиною 5 м.

У разі перехрещення водних перешкод з удосконаленими набережними спорудами на стику підводних оптичних кабелів і кабелів, прокладених у кабельній каналізації, мають бути встановлені кабельні залізобетонні монолітні або збірні колодязі. ОК на ділянці від колодязю до їх виходу в підводну траншею мають бути прокладені у сталеві труби з антикорозійним покриттям, які зварюванням з'єднані між собою в пакет. Пакет сталевих труб у підводній частині має виxoдити за стінку нaбepeжнoї (чи позначку найнижчого горизонту води на довжину не менш як 3 м.

10.3.5 Особливості прокладання оптичного кабелю через гірські річки

Через гірські річки оптичні кабелі мають прокладатися із заглибленням нижче рівня діяльного шару русла за допомогою ножового кабелепрокладача (при глибині річки до 1 м) так, як це описано в 10.3.2, чи в підводні траншеї згідно з рекомендаціями, наведе­ними в 10.3.3.

Перебування людей на кабелепрокладачі підчас прокладання оптичного кабелю через гірські річки забороняється.

Допускається прокладання оптичного кабелю на проектну глибину в діяльних шарах донних наносів русла річки за умови застосування таких технічних заходів захисту кабелю від переміщень та механічних пошкоджень (Методические указания М-029-75. Переходы кабелей через горные реки):

- прокладання ОК у металевих трубах, закріплених палями чи завантажених зверху баластом (каміння тощо);

- спорудження поперек річки на відстані від 3 до 5 м нижче по течії створу кабельного переходу заглибленої підпірної стінки, яка на висоту від 100 до 150 мм має виступати над рівнем дна;

- застосування габіонів у вигляді мішка (ящика) розміром від 2 х 2 м до 2 х 6 м, виготовленого із сітки з оцинкованого дроту діаметром від 4 до 6 мм та заповненого галькою чи камінням.

На гірських річках, гідрогеологічні русла яких мають гравелистий склад із середнім поперечним розміром гравійних фракцій від 35 до 130 мм, при максимальних швидкостях течії води до 5 м/с, середніх глибинах потоку до 5 м та питомих витратах водостоку до 5 м3/с рекомендується влаштовувати захист оптичного кабелю за допомогою гнучкого аркового переходу, що складається із системи спеціальних залізобетонних блоків (розробка Українського науково-дослідного інституту зв'язку).

Гнучкий кабельний перехід із залізобетонних блоків застосовується для пере­тину гірських річок, на яких можливе відведення діючого русла на час виконання будівель­них робіт.

Не рекомендується застосовувати конструкцію гнучкого кабельного переходу із залізобетонних блоків на гірських річках зі стрімкими скелястими берегами.

Конструкція гнучкого кабельного переходу має бути закладена в корінні бере­ги річки (материковий грунт) не менш ніж на відстань від 8 до 10 м з кожного кінця.

Будівництво гнучкого кабельного переходу має здійснюватися згідно з Вре­менными рекомендациями по проектированию, строительству и эксплуатации кабельных переходов через горные реки с применением гибкой многоарочной железобетонной кон­струкции (на четыре перехода).