Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНД 45-141-99.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
9.2 Mб
Скачать

12.3 Вимірювання після прокладання

Перед початком монтажних робіт на всіх будівельних довжинах ОК, прокладених на регенераційній ділянці, має проводитися повний комплекс вимірювань оптичних та електричних параметрів оптичного кабелю, як і при вхідному контролі, а також перевірятися ОВ на наявність мікротріщин та обривів волокон.

Для будівельних довжин ОК, прокладених у скелястому грунті чи в зайнятих ра­ніше прокладеними кабелями каналах кабельної каналізації, додатково проводяться вимі­рювання електричного опору ізоляції пластмасового захисного покриву оптичного кабелю між металевим броньовим покриттям (металевою оболонкою) і землею приладом, наприк­лад мегомметром МЕГ-9 чи подібним до нього. Виміряні значення мають відповідати нормі – 5 МОм·км.

Оптичні та електричні вимірювання й електричні випробування прокладених бу­дівельних довжин ОК мають проводитися так, як описано в 12.2.

Вимірювання параметрів будівельних довжин ОК на трасі проводяться в монтаж­но-вимірювальній машині ЛВМОК.

У разі завищення кілометричного загасання оптичного волокна на прокладеній будівельній довжині ОК більш ніж на 0,05 дБ/км порівняно з виміряним значенням при вхідному контролі або в разі виникнення різних неоднорідностей в оптичному волокні (за відсутності фактів порушення технології прокладання оптичного кабелю) замовником разом з підрядчиком і представником заводу-виробника приймається рішення про подаль­ше використання цієї будівельної довжини.

При механічному пошкодженні оптичного волокна в оптичному кабелі, внаслідок якого з’явилась мікротріщина або обрив волокна, на прокладеній будівельній довжині, за узгодженням з замовником, робиться кабельна вставка. При цьому складається двосто­ронній акт на додаткові муфти з обгрунтуванням причин, які зумовили їх монтаж.

Якщо виміряні значення електричного опору ізоляції пластмасового захисного покриву оптичного кабелю нижчі від норми, значення якої наведені в ТУ та стандарті на ОК, то необхідно визначити місце зниження електричного опору ізоляції, наприклад методом градієнта потенціалів за допомогою приладів-вишукувачів місць зниження ізоляції, таких як ИМПИ (при високих перехідних опорах від 1 до 5 МОм допускається допалювання ізоляції за допомогою високовольтного джерела напруги) чи мостовим методом за допомогою високовольтного моста, наприклад типу Р 41270, разом із джерелом напруги постійного струму типу 4110.

Місце зниження електричного опору ізоляції, пошкодження захисної поліетиле­нової оболонки має бути відремонтоване одним із таких способів:

- за допомогою липкого поліізобутиленового компаунду (ЛПК);

- заварюванням через нагріту вкладку;

- заварюванням через склострічку.

Зварюванням здійснюється, в основному, ремонт пошкоджень захисної поліети­ленової оболонки «цяткового» типу (при отворах в оболонці діаметром до 10 мм), а за допомогою ЛПК – як «цяткового» типу, так і типу «оголена ділянка» (решта пошкоджень).

Ремонт пошкоджень захисної поліетиленової оболонки оптичних кабелів, про­кладених у грунті, має проводитися в палатці при температурі навколишнього повітря від мінус 5 до 40С. Ремонт заварюванням через скло-стрічку рекомендується проводити тільки при додатних температурах навколишнього повітря.

Усунення пошкоджень захисної поліетиленової оболонки оптичних кабелів од­ним із наведених вище способів має здійснюватися так, як описано в Кратких техничес­ких указаниях по ремонту шланговых оболочек кабелей.