Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНД 45-141-99.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
9.2 Mб
Скачать

12 Вимірювання та випробування оптичних кабелів

12.1 Загальні положення

З метою контролю якості проведення будівельно-монтажних робіт і оцінювання стану закінченої будівництвом ВОЛЗ на всіх етапах її будівництва мають приводитися оптичні та електричні (за наявності в конструкції оптичного кабелю металевих елементів) вимірювання та електричні випробування оптичних кабелів.

У таблиці 12.1 наведені параметри ОК, які необхідно вимірювати у процесі будівництва ВОЛЗ.

Оптичні вимірювання ОК мають проводитися згідно з вимогами КНД 45-113-98. Загасання в одномодовій волоконно-оптичній елементарній кабельній секції. Методики виконання вимірювань та цим КНД.

Електричні вимірювання та випробування ОК мають проводитися згідно з вимогами Керівного документа з електричних вимірювань на кабельних лініях міжміського зв'язку та Инструкции по испытанию электрической прочности изоляции междугородных кабелей связи.

Якщо до ОК з металевими елементами в конструкції проектом передбачений захист ВОЛЗ від корозії та її заземлення, то мають проводитись вимірювання потенціалів (струмів) на оболонці (броні) оптичного кабелю та опір заземлення. Виходячи з того, що корозійні вимірювання та вимірювання опору заземлення, які здійснюються при будівництві ВОЛЗ, не відрізняються від аналогічних вимірювань при будівництві лінії зв'язку із застосуванням кабелів з металевими провідниками, то у цьому КНД вони не розглядаються. Такі вимірювання регламентуються Руководством по защите от коррозии подземных металлических сооружений связи та Руковдством по защите подземных кабелей связи от ударов молний.

Технічні характеристики приладів та пристроїв для оптичних вимірювань і випробувань при будівництві ВОЛЗ наведено в додатку 4.

Таблиця 12.1 – Комплекс вимірювань у процесі будівництва ВОЛЗ.

Етапи

робіт

Параметри, які вимірюються

Засоби

вимірювання

Вхідний контроль

Коефіцієнт загасання, довжина ОВ.

Електричний опір ізоляції мідних жил, випробування напругою ізоляції мідних жил.

Рефлектометр

Кабельний прилад

Вимірювання після прокладання (підвішування) ОК

Коефіцієнт загасання, довжина ОВ.

Електричний опір ізоляції мідних жил, випробування напругою ізоляції мідних жил, електричний опір ізоляції металевої оболонки.

Рефлектометр

Кабельний прилад

Вимірювання під час монтажу ОК

Втрати у місці з'єднань ОВ, відстань між з'єднувальними муфтами.

Електричний опір ізоляції мідних жил, випробування напругою ізоляції мідних жил.

Рефлектометр

Кабельний прилад

Приймально-здавальні вимірювання

Загасання ОВ на регенераційній ділянці в обох напрямах.

Електричний опір ізоляції мідних жил, випробування напругою ізоляції мідних жил, електричний опір ізоляції металевої оболонки.

Оптичні тестери

Кабельний прилад

Примітка 1.Електричні вимірювання проводяться за наявності в конструкції ОК металевих елементів.

Примітка 2.Випробування наругою ізоляції мідних жил проводиться в процесі експлуатації за умови подачі напруги ДЖ по мідних жилах.

Прилади, які застосовуються для проведення вимірювань та випробувань ОК, мають бути перевірені згідно з діючим положенням про державну перевірку. Застосовувати вимірювальні прилади, які не пройшли метрологічної перевірки у встановлений строк, забороняється.