Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
уся робота.docx
Скачиваний:
111
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
343.72 Кб
Скачать

3.2. Ризик-менеджмент в системі управління фінансовою стійкістю банку

Необхідність ефективного управління ризиками, які супроводжують діяльність банку , є запорукою забезпечення фінансової стійкості. Питанням теорії та практики управління ризиками в зарубіжних країнах протягом останніх років приділяють підвищену увагу, зокрема багато досліджень спрямовані на пошук ефективних методів оцінки, моніторингу та контролю за ризиками, створенню систем управління ними.

Разом з тим, не всі рекомендації щодо управління банківськими ризиками варто використовувати в умовах української банківської практики, зважаючи на специфіку розвитку вітчизняних банків, недостатню розвиненість окремих секторів фінансового ринку.

Вітчизняні економісти також зробили великий крок уперед у напрямку дослідження банківських ризиків та формування систем ризик-менеджменту в банках, свідченням чого є ряд праць. Коли говорять про «систему управління ризиками» або ризик-менеджменту, то мають на увазі систему процесів прийняття рішень, ключовим завданням яких є необхідність максимально знизити невизначеність, у якій приймають рішення [23, с. 216].

До головних причин необхідності формування комплексних систем ризик-менеджменту у банках відносять:

1) зростання регулятивних вимог, зокрема спрямування на виконання положень Базельського комітету;

2) глобалізація ризику, диверсифікація та мінливість фінансових ринків, збільшення конкуренції;

3) стратегічне партнерство та потреба у формуванні позитивного інвестиційного іміджу (потенційні інвестори та партнери, аналізуючи фінансову стійкість банку, вивчають систему ризик-менеджменту);

4) поліпшення зовнішнього рейтингу, що сприяє зниженню вартості залучених коштів і зростанню ринкової капіталізації;

5) зниження фінансових витрат, зростання прибутковості (показника ROE, чистої процентної маржі) і, як результат, рух у напрямку раціонального зростання і забезпечення фінансової стійкості.

Ефективність управління ризиками позначається на рівні фінансової стійкості банку. Так, спроможність банку регулювати ризики, мінімізувати їх негативний вплив позитивно відображається на основних факторах фінансової стійкості, в іншому випадку виникає загроза дестабілізації фінансового стану банку.

Серед ризиків, які найбільше впливають на основні характеристики фінансової стійкості банку є кредитний, відсотковий, а також ризик ліквідності. Разом з тим, банки в процесі діяльності стикаються не лише з даними ризиками, вагому роль відіграють інші (операційний, ринковий, валютний), проте на кредитний, відсотковий та ризик ліквідності найбільш звертають увагу органи нагляду, до того ж банки вважають дані ризики найбільш небезпечними для фінансового становища, що підтверджується даними окремих експертних досліджень (Див. Табл. 3.2).

Зокрема, дослідження систем управління ризиками, що здійснювали А. Б. Камінський і А. Т. Кияк, передбачало отримання експертних оцінок від 25-и українських банків, сумарні активи яких на кінець першого кварталу 2005 р. становили 53 % від усіх активів банківської системи, кредити, надані суб’єктам господарювання цими банками, дорівнювали 46% від показника для банківської системи, зобов’язання – 57% від зобов’язань усіх банків. Вищезазначені показники дають стверджують про репрезентативність вибірки.

Таблиця 3.2