Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
уся робота.docx
Скачиваний:
111
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
343.72 Кб
Скачать

Рівні кредитного рейтингу ват «Ощадбанк», присвоєні агентством Fitch Ratings Ltd. У 2010 році

Рівень

Рейтинг

B

Довгостроковий рейтинг дефолта емітента в іноземній валюті

В

Довгостроковий рейтинг дефолта емітента в національній валюті

Стабільний

Прогноз

B

Короткостроковий РДЕ в іноземній валюті

D/Е

Індивідуальний рейтинг

4

Рейтинг підтримки

B

Рівень підтримки РДЕ

AАA(ukr)

Національний довгостроковий рейтинг

Стабільний

Прогноз

Рейтингові оцінки, що виставляються компанією, мають буквене позначення: від оцінки AAA, що привласнюється виключно надійним емітентам, до оцінки D, що привласнюється емітенту, що оголосив дефолт. Між оцінками AA і B можуть бути проміжні оцінки, що позначаються знаками плюс і мінус. Зокрема «AA» позначає, емітент має дуже низькі очікування по кредитних ризиках і дуже висока здатність своєчасно погашати фінансові зобов’язання. Схильність цієї здатності впливу передбачених обставин є незначною.

Розглянемо рейтинги, присвоєні банку агентством Moody’s Investors Service Inc. (Див. Табл. 2.21).

Таблиця 2.21

Рівні кредитного рейтингу ват «Ощадбанк», присвоєні Moody’s Investors Service Inc. У 2010 році

В3/NP

Рейтинг по депозитам в іноземній валюті -Bank deposits – Fgn Curr

В2/NP

Рейтинг по депозитам в національній валюті – Bank deposits – Dom Curr

A2.ua

Рейтинг банківських депозитів в національній валюті за національною шкалою - Bank deposits National Scale rating

A2.ua

Рейтинг незабезпечених зобов”язань в національній валюті за національною шкалою– NSR Senior Unsecured – Dom Curr

В2

Рейтинг незабезпечених зобов”язань в національній валюті - Senior Unsecured– Dom Curr

E+

Рейтинг фінансової стійкості

Стабільний

Прогноз

Рейтинги агентства розшифровують наступним чином:

А - інвестиційний рівень (надійні та стабільні фірми найвищої якості);

В – спекулятивний рівень (сильно залежні від економічного положення, фінансова ситуація помітно мінлива);

С – спекулятивний рівень (спекулятивні облігації, низька прибутковість фірми, неплатоспроможні компанії, дуже погане господарське становище, майже банкрут);

WR – відмовлено від рейтингування;

NR – не в рейтингу;

P – умовний.

Виходячи з оцінок рейтингових агенцій, їх рівень для ВАТ «Ощадбанк» є невисоким, однак з приводу оцінок цих агентств теж нема однозначної думки. Зокрема рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» закликає вітчизняних аналітиків уважніше підходити до оцінки ситуації у вітчизняній економіці, у тому числі в банківському секторі. Передусім, йдеться про правильну інтерпретацію повідомлень міжнародних рейтингових агентств кредитні рейтинги тих або інших фінансових організацій за міжнародною рейтинговою шкалою.

Зокрема, значний резонанс викликало повідомлення агентства Fіtch про зниження кредитних рейтингів деяких банків до рівня ССС за міжнародною шкалою. На підставі цього вітчизняні аналітики зробили висновок, що ці банки перебувають на межі дефолту. Дійсно, з урахуванням загальних країнових ризиків України, рейтинги цих банків перебувають на одному з найнижчих рівнів порівняно з іншими банками у всьому світі. Відповідно до класифікації агентства Fitch цей рейтинг свідчить про те, що «дефолт є реально можливим», однак йдеться про зобов’язання в іноземній валюті перед іноземними кредиторами. У цей же час всередині країни надійність цих банків та їх здатність виконувати свої зобов’язання в національній валюті оцінюється значно вище. За національною шкалою того ж самого агентства Fitch на сьогодні всі ці банки мають кредитний рейтинг ВВ(ukr). Це означає «доволі слабку кредитоспроможність відносно цих елементів та випусків зобов’язань у цій країні; в межах цієї країни, перспективи погашення таких фінансових зобов’язань є певною мірою невизначеними, та здатність своєчасно погасити зобов’язання залишається більш залежною від впливу негативних економічних змін, які можуть відбутися у майбутньому» [83].

Таким чином, на рейтинги міжнародних агентств при оцінці фінансової стійкості ВАТ «Ощадбанк» зважати потрібно, але враховувати і особливості національної економіки. Зокрема, аналізувати стан банку варто на основі порівняльної оцінки із іншими банками України і лише після цього зважати на рейтинг закордонної агенції.