Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія економіки.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Тема 8: Філософія економіки

План лекції

  1. Технологічні, фінансові, наукові та соціокультурні засади економіки.

  2. Філософські аспекти економічних теорій.

1. Технологічні, фінансові, наукові та соціокультурні засади економіки.

  • Сутність економічних процесів у контексті найрізноманітніших форм життєдіяльності суспільства і особи розглядає філософія економіки.

  • Філософія економіки сфера філософського знання про сутність економічного буття людини в багатовекторному полі соціуму й гуманістичному аспекті.

  • Філософія економіки дає філософське розуміння змісту багатьох основних економічних категорій («економіка», «господарство», «виробництво», «праця», «гроші», «економічна людина», «свобода», «потреба» та ін.), які за своєю суттю і значенням виходять за сферу економіки.

Світоглядне і методологічне значення філософії економіки.

  • Філософія економіки продукує загальну картину економічної реальності. Вона розглядає систему господарювання як багатовимірний, суперечливий, об'ємний світ суспільства і природи, який перебуває у постійному русі й розвитку.

  • Вона виявляє необхідні орієнтири, завдяки яким людська особистість здійснює перспективне моделювання власної життєвої поведінки, створює необхідні умови для свого існування і розвитку.

Економічна сфера - особливий засіб самореалізації людини в процесі зміни нею зовнішнього і власного внутрішнього світу.

  • Економіка набуває статусу людиновимірної, універсальної єдиної матеріально-духовної сфери, в якій особистість реалізує себе як біосоціодуховна цілісність.

Значення терміну «економіка»:

  • 1) господарство, сукупність засобів, об'єктів, процесів, які люди використовують для задоволення своїх потреб шляхом створення необхідних благ, умов і засобів існування за допомогою праці;

  • 2) наука про господарство та засоби його ведення, про відносини між людьми в процесі виробництва і споживання, обміну товарами і послугами. Походить він від грецького слова «ойкономія» (оселя, закон), що позначало правила ведення домашнього господарства, вміння глави сім'ї управляти дружиною, дітьми, рабами, власністю.

Принципи ойкономії Арістотеля

  • Ідея самодостатності (натуральності) господарства в гармонійному об'єднанні домогосподарств-полісів, як аналога космосу, що вміщує в собі все суще. Поліс постає не тільки економічним чинником, а й засобом забезпечення морального вдосконалення, самореалізації його громадян. Таке господарство він називав природним.

  • Виробництво продукції для обміну (ринку), на його думку, є неприродним, оскільки ринкові форми спрямовані не на самозабезпечення і задоволення природних потреб, а на нагромадження грошей. А це спричинює руйнацію основного принципу життєдіяльності (помірності, міри), робить людей ненаситними.

  • Політична економія економічне вчення про закономірності виробництва, розподілу й обміну матеріальних життєвих благ у суспільстві на різних етапах його історичного розвитку.

  • Засновником політичної економії є британський учений Адам Сміт (1723 — 1790), який стверджував, що багатство — це не гроші чи золото, а продукт праці, найважливіший феномен господарського життя і фактор господарської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]