Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основное(шпоры) о методике преподавания укр. яз.docx
Скачиваний:
467
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

15. Значення української мови як навчального предмета. Пріоритети мовної освіти в

загальноосвітній школі. Українська мова належить до числа основних предметів у школах усіх типів. Вона виконує дві функції: 1) предмет вивчення в школі; 2) засіб навчання і спілку­вання (з її допомогою вивчаються інші предмети, здійснюється спілкування між учнями й учителями). Від змісту та рівня її викладання залежать успіхи учнів в оволодінні мовою як засобом спілкування в усіх формах її застосування і засвоєння інших шкільних предметів. Ці функції виконує українська мова і в школах нового типу. Однак при цьому треба враховувати ще й специфічні функції. У гімназіях, ліцеях гуманітарного профілю, школах (класах) з поглибленим вивченням української мови і літератури рідна мова як навчальний предмет є засобом поглиблення знань учнів з лінгвістики, удосконалення їхньої мовної і мовленнєвої компетенції, комунікативних умінь і навичок. Одночасно вона виконує основні свої функції - пізнавальну та комунікативну. Адже навчання і шкільне спілкування в більшості шкіл здійснюється рідною мовою. В ліцеях, гімназіях, коледжах негуманітарного профілю (технічних, математичних, природничих тощо) українська мова є засобом навчання і спілкування. Вивчаючи мову, діти засвоюють спеціальну термінолексику інших дисциплін і набувають навичок користування мовою в усному і писемному спілкуванні.

Ці функції української мови в школах нового типу зумовлюють зміст та органі­зацію її навчання. Мову справедливо відносять до числа основних предметів, що, безумовно, знаходить своє відображення в навчальних планах різних типів шкіл.

Пріоритети мовної освіти взагальноосвітній школі. За допомогою рідної мови діти починають пізнавати навколишній світ,входити в людську спільноту, прилучатися до національної та світовоїкультури, щоб потім, вийшовши зі стін навчального закладу, продовжуватирозвивати її далі як невід’ємну частку загальнолюдської культури. Як форма існування і вияву національної та особистісної самосвідомості рідна мова єзасобом самопізнання, саморозвитку і самовираження людини, формуваннянового типу особистості й суспільних відносин у полікультурному світі.

16. Структура мовної освіти

Мовна освіта відповідає основним етапам навчально-виховного процесу і має таку структуру: дошкільна, шкільна, вища.

На дошкільному етапі навчання мови характеризується органічним поєднанням мовної й мовленнєвої на основі ігрової діяльності. Особлива увага приділяється загальному розвиткові, формуванню понятійного і лексичного мінімуму, що охоплює основні сфери життєдіяльності дітей дошкільного віку. Велике значення надається розвиткові вмінь розуміти чуже мовлення, правильно вимовляти звуки, будувати та інтонувати речення, заучувати напам’ять вірші, спілкуватися, дотримуватися мовленнєвого етикету.

Шкільній етап мовної освіти є кількаступеневим (початкова, основна, старша). Кожен ступінь характеризується специфікою залежно від статусу виучуваної мови, мети і завдань курсу, комунікативних потреб, вікових особливостей учнів.

Основне призначення мовної освіти в початковій школі – забезпечити загальний розвиток учнів, виробити в них мотивацію до вивчення мов, розвивати вміння слухати і розуміти мовлення, навчити читати і писати, на основі доступної мовної теорії формувати практичні вміння і навички (зокрема й комунікативні), а найголовніше – уміння вчитися.

Навчання учнів іноземної мови здійснюється в межах найбільш типових сфер, тем, і ситуацій спілкування у відповідності до їхніх вікових особливостей та інтересів. Відповідно до умов навчання і згідно з Загальноєвропейськими рекомендаціями з мовної освіти іншомовні навчальні досягнення випускників початкової школи мають відповідати рівню А-1

В основній школі мовна освіта сприяє піднесенню рівня інтелектуального розвитку учнів. На цьому етапі вони засвоюють цілісну систему знань про мову, що стають підґрунтям для формування вмінь і навичок, необхідних для досконалого володіння нею. Цей найтриваліший шкільний ступінь мовної освіти характеризується активним гармонійним розвитком умінь і навичок учнів в усіх чотирьох видах мовленнєвої діяльності – аудіюванні, читанні, говорінні, письмі, посиленою роботою над засвоєнням норм літературної мови, культури мовлення і спілкування.

У сфері навчання іноземної мови розпочинається етап систематичної і послідовної роботи з автентичними навчальними матеріалами, які забезпечують нормативне оволодіння спілкуванням. Чіткіше простежується функція іноземної мови як засобу міжкультурного спілкування і як інструменту в діалозі культур і цивілізацій сучасного світу. Якість іншомовних навчальних досягнень випускників основної школи має відповідати рівню В-1

У старшій школі здійснюється подальший розвиток базових мовних, мовленнєвих, соціокультурних, діяльнісних умінь і навичок на основі систематизації, узагальнення й поглиблення знань з кожної виучуваної мови, здобутих на попередніх етапах навчання. Своєрідність профільного навчання мови в старшій школі полягає в розмежуванні філологічного і нефілологічного напрямів. Філологічний профіль зорієнтований на поглиблення мовної компетенції учнів, формування в них наукового світогляду, проникнення в сутність лінгвістичної дійсності, яка функціонує в мові й мовленні. Нефілологічний напрям оволодіння мовою спрямований на вдосконалення комунікативної компетенції учнів.

Іншомовна освіта учнів старшої школи характеризується зміною пріоритетів як у змісті навчання, так і у формах його реалізації. Визначальними стають види діяльності, що забезпечують умови різноканальної парної та групової мовленнєвої взаємодії через виконання різноманітних творчих вправ і завдань, які сприяють задоволенню іншомовних комунікативних потреб старшокласників, зумовлених їхніми інтересами, навчальним і життєвим досвідом, перспективами професійної діяльності. Іншомовні навчальні досягнення випускників школи мають відповідати рівню В-1+

Шкільна мовна освіта поглиблюється у вищих навчальних закладах, де, залежно від рівня державної акредитації, спеціалізації, обраного студентами фаху, диференціюється обсяг і зміст мовних і мовленнєвих знань, умінь і навичок. Університетська освіта дає можливість удосконалювати володіння мовами, насамперед державною, рідною та щонайменше однією з іноземних, адже належне знання мов передбачає вільне оперування мовними ресурсами, реалізацію комунікативних намірів, розвиток умінь працювати з фаховими і художніми текстами, довідковою літературою тощо.

Передбачається удосконалення власного мовлення впродовж життя, на етапі післядипломної освіти.

17. Відбір наукових знань, умінь та навичок, які забезпечують всебічний розвиток здібностей учнів, зумовлений освітніми і виховними завданнями школи. Виходячи з цих завдань, дидактика в питанні відбору навчального матеріалу притримується таких принципів:

1. Зміст освіти, зумовлений метою і завданнями виховання, має забезпечувати свідоме і активне засвоєння знань і трудових умінь, формування світогляду і норм суспільної поведінки, участь учнів у громадському житті і суспільно-корисній продуктивній праці.

2. Зміст освіти має забезпечувати зв’язок теорії з практикою, навчання з життям, з продуктивною працею. Наукові знання, що їх опановують учні, повинні бути теоретичною основою практичної діяльності майбутніх спеціалістів.

3. Зміст навчального матеріалу в середній школі повинен забезпечувати систематичне засвоєння учнями основ науки і техніки, розвиток широкого політехнічного кругозору, набування трудового досвіду і культури праці.

Систематичність, послідовність освіти виявляються в педагогічно правильному розташуванні навчальних предметів за роками навчання і побудові курсу відповідно до системи і логіки даної науки, завдань загальноосвітньої і трудової підготовки учнів на різних етапах навчання.

4. Навчальний матеріал, що становить зміст освіти на певних етапах навчання, повинен бути доступним для даного віку учнів, відповідати рівневі їхнього розвитку. Відповідність змісту освіти віковим особливостям, рівневі розвитку і підготовці учнів дає їм можливість свідомо сприймати знання, брати активну участь, у навчально-виховному процесі.

5. Наступність освіти на різних етапах навчання, що забезпечує перехід учнів початкових класів у старші класи. Наступність освіти виявляється в тому, що курс навчальних предметів на нижчому етапі узгоджується з курсом на вищих етапах освіти; разом з тим кожний етап освіти дає завершену суму знань, умінь і навичок, які забезпечують психологічну і практичну підготовку до праці, свідому і активну участь у будівництві комунізму.

6. Забезпечення принципу історизму в побудові курсу навчальних дисциплін, що вимагає включення до програми таких наукових даних, які розкривають явища і їх закономірності в русі. У процесі їх виникнення і розвитку.

7. Зв’язок дидактичного матеріалу з сучасністю, з досягненнями науки і техніки. Ознайомлення з науково-технічними досягненнями сприяє розвитку пізнавальних інтересів учнів, їх допитливості і творчих здібностей.

Ознайомлення з досягненнями науки і техніки в шкільному курсі основ наук не повинно порушувати внутрішньої логіки тієї чи іншої дисципліни, а має органічно пов’язуватися з програмним матеріалом даного курсу і відповідати віковим особливостям, рівневі розвитку і підготовки учнів.