Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основное(шпоры) о методике преподавания укр. яз.docx
Скачиваний:
467
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

87. Види диктантів

1. Загальне поняття про диктанті, види диктантів

Диктант - це вид орфографічного вправи, сутність якого для учнів полягає в запису сприйманого на слух речення, слова, тексту.

Спостереження свідчать, що роль диктантів при навчанні російській мові значна. Ефективність його досягається тим, що учень, мовчки вимовляє звуки, вчиться співвідносити звуки і букви і відчувати звук як фонему. Диктант вимагає посиленої уваги, яку визначає швидкість і точність освіти навичок. Це і дає підставу рекомендувати диктант як один з основних видів роботи під час навчання правопису.

Диктантом зі зміною тексту називається будь-який диктант, під час запису якого продиктований текст змінюється за завданням вчителя: вибирається вказаний матеріал, змінюються конструкції продиктованих пропозицій, вставляються нові слова або словосполучення та інше. Такі диктанти не записуються дослівно і вимагають активної розумової діяльності, що допомагає краще зрозуміти і запам'ятати матеріал

Диктанти проводяться за зв'язного тексту. Текст повинен бути зрозумілий учням, цікавий за змістом і формою викладу, повинен давати нову інформацію про навколишній світ, виховувати. При роботі над диктантами зі зміною тексту учні потребують додаткового часу, тому диктувати потрібно повільніше, ніж звичайні диктанти.

- Вибірковий диктант - це письмова робота, в процесі якої школярі з продиктованого тексту вибирають і записують слова, словосполучення або - рідше - пропозиції на закрепляемое правило.

- Розподільний диктант - це письмова робота, в процесі якої учні записують весь диктуються текст, розподіляючи його по групах за вказівкою вчителя.

- Вибірково-розподільний диктант - це письмова робота, при виконанні якої проводиться не лише вибіркова запис диктуемого тексту, але й розподіл записаного на групи.

- Творчий диктант - це запис тексту під диктовку з граматичним, орфографічним, пунктуаційних чи стилістичним зміною кожного пропозиції за завданням вчителя.

- Вільний диктант - це проміжна робота між диктантом та викладом, при якій текст, прослуханий учнями, не записується під диктовку, а переказується вільно.

- Відновлений диктант - це робота по зв'язного тексту, в процесі якої школяр спочатку прослуховує запропонований уривок, потім пише по ньому вибірковий диктант і нарешті, відновлює зв'язний текст за виписаними категоріям.

- За аналогією - це така творча робота, в процесі якої учень прослуховує читається вчителем текст, а потім записує самостійно складений зв'язний текст, подібний з продиктованим за композицією і граматичній структурі, але відрізняється від нього за змістом.

- Попереджувальний диктант використовується з метою відпрацювання прийомів застосування правил і спрямований на оволодіння учнями алгоритмом дій. Перед записом тексту або в процесі запису (при так званому коментувати лист) учні пояснюють, як напишуть слово і чому.

- Пояснювальний диктант включає доказ написання орфограми після запису пропозиції або тексту в цілому. Даний вид диктанту представляє собою свого роду колективну перевірку написаного, розвиває увагу учнів до орфограмма. У процесі запису учні підкреслюють орфограми, що потребують перевірки, після запису - контролюють запис виконання роботи.

- Самодіктант або лист по пам'яті: учні запам'ятовують текст, візуально або на слух сприйнятий, і потім пишуть його самостійно.

- Візуально-слухові диктанти починаються з самостійного читання учнями тексту, потім йде пошук і пояснення орфограмм.

Розглянемо деякі види диктантів на прикладах.

Вибірковий диктант.

Виписати з тексту підмет.

У двір прийшла сім'я лосів. Біля них зібралися люди і побачили на задніх ногах лосицю рани. Тварина мучилося від ран. Добров приніс марганцівку, йод, бинти і став обробляти рани.

Через три дні сімейство покинуло гостинний двір.

Розподільний диктант.

Виписати речення з повними дієприкметниками в один стовпчик, а з короткими - в іншій.

У вересневий ранок йде першокласник, супроводжуваний батьками, в школу, щоб скористатися своїм правом на освіту. І важко сказати, хто схвильований в цю годину більше - дитина або батьки. Право на освіту гарантовано Конституцією. На педагогів покладено обов'язок вчити і виховувати дітей. А школярі повинні стати освіченими, багато знаючими людьми. Це їхня головна цивільний обов'язок, вирішальна їх подальшу долю.

Вибірково - розподільний диктант.

Виписати імена прикметники, розподіляючи їх на якісні та відносні.

Мова йшла про хліб, про дбайливе відношення до великого дару землі. Я слухав, а сам згадував той день, який не зазначений у календарі червоною цифрою, а для мене на все життя залишився чудовим святом. Ми поверталися зі школи, дорога до дитячого будинку була не близька. Перш ніж повернути на путівець, ми обов'язково заходили в сільмаг. Ми дивилися, що дають по продовольчих картках. Картки - це прості паперові талончики. Тільки якщо у тебе їх немає, то й купити навіть хліба ти не можеш. Так от, в той пам'ятний день 1947 ми купили буханець хліба без всяких талончиків. У цей день було скасовано в нашій країні карткова система.

Творчий диктант.

Відновити первісний текст, поставивши слова з основою на шиплячий в однині.

Літні ночі короткі. Скоро перші промені сонця зазирнули в намет і розбудили мене. Товариші мої забрали під плащі і міцно спали. Я дістав обручі, м'ячі та вийшов з намету. Подивився на курені, де спали сторожа. Там було тихо. Я пішов на річку. На березі шурхотіли очерет. Над моєю головою пролетіли стрижі.

Вільний диктант.

Визначити основну думку тексту.

Тихонович думав, як би він вчинив у важку хвилину. Адже вона буває в житті кожного. І не обов'язково тільки на війні. Хоч один раз на долю людини випадає таке випробування, коли перечекати або сховатися не можна.

І відразу стане ясно, як ти є. Здатний ти на відважні вчинки або смалодушнічал, злякаєшся.

Відновлений диктант.

Відновити текст в тих же синтаксичних конструкціях за виписаними іменам числівником.

Відстань від Землі до Сонця дорівнює майже 150 мільйонів кілометрів. Пішохід, долаючи щодня по 30 кілометрів , Йшов би до Сонця 14000 років. Поїзд, що йде без зупинок зі швидкістю 100 кілометрів на годину, досяг би Сонця через 170 років. Літак, що летить зі швидкістю 100 кілометрів на годину, долетів би до Сонця через 17 з гаком років. Звук, що досягає в атмосфері швидкості 350 метрів в секунду, від Землі до Сонця дійшов би за 14 років.

Диктант за аналогією.

Після проведення спостережень та бесіди написати про калину, горобині або черемшині.

Абрикосове дерево розквітло - воно стало дивно нарядним. Всі його гілочки, унизані рожево-білими квітами, виглядали невагомими. Подуй вітер - не стане ошатного дерева: віднесе він його весняний вбрання за тридев'ять земель.

Незабаром квіти дали зав'язь, - це були маленькі абрікосікі, на смак гіркувато - кислі. Зав'язь обліпила всі гілочки - стало тяжким дерево. Зелені абрикоси з ранку до вечора дивилися на сонце, самі ставали схожими на маленькі шматочки сонця. Золотому

а.