Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_po_Upr_proektami.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

50.Ресурсні гістограми: сутність, алгоритм побудови, згладжування ресурсних гістограм за умов нестачі ресурсів.

Після того як ресурси визначені й скоординовані з календарним планом, треба зіставити їх із наявними ресурсами фірми. Наявність ресурсів доцільно подати за допомогою таблиці «Календар та обсяги наявних ресурсів»:Вид ресурсу,Наявна кількість чоловік у день,Дата початку, Дата кінця. На підставі наведеної інформації в таблиці будуємо гістограму наявності ресурсів: Таблиця і гістограма не пов’язуються з роботами, а просто фіксують кількість наявних ресурсів у розрізі календарного часу. Вони дають змогу проконтролювати, чи не заплановані якісь роботи у періоди, коли відсутні ресурси (державні, релігійні свята і т. ін.). Гістограма потреби у ресурсах подібна до стовпчикових діаграм, де по горизонтальній осі вказуються календарні терміни, по вертикальній — щоденна кількість необхідних для виконання усіх робіт ресурсів по кожній професії окремо. Вона дуже широко застосовується у плануванні проектів, оскільки є наочною, її легко зрозуміти і поєднати з іншими аспектами планування. Для її побудови треба мати:календарний графік для ранніх строків (робимо припущення, що намагаємося виконувати всі роботи якомога раніше); прогнози потреби у ресурсах у розрізі робіт. Гістограма ресурсів будується виходячи з потреби по всіх роботах додаванням,на підставі чого будується календарний графік потреби у певному ресурсі по всіх роботах.

Зіставлення необхідних і наявних ресурсів дає змогу визначити нестачу або надлишок їх.

51.Визначення типу контракту. Адміністрування контрактів.

Здійснення проектів проходить на контрактній основі, яка використовується як для залучення окремих спеціалістів, різних підрядних і субпідрядних організацій і фірм для виконання робіт та послуг, так і для закупок і поставок необхідного обладнання і матеріально-технічних ресурсів.

Функції управління контрактами й забезпечення проекту ресурсами включають процеси вибору стратегії контрактної діяльності; інформаційно-рекламну роботу; визначення складу, номенклатури і строків залучених по контракту суб’єктів; підготовку контрактних пропозицій; вибір контрагентів і постачальників шляхом торгів, конкурсів, тендерів та інше; підготовку документації; підписання контрактів, контроль за ходом їх виконання, закриття і розрахунки по завершених контрактах.

Планування контрактів включає два основних процеси:

- визначення того, які ресурси та послуги необхідні в проекті;

- підготовка умов (документування вимог до ресурсів та послуг і визначення потенційних постачальників).

Планування контрактів — це процес визначення того, як потреби проекту можуть бути найкращим чином задоволені шляхом придбання ресурсів чи послуг у зовнішніх організацій.

В залежності від того, які ресурси чи послуги купуються, можуть використовуватися різноманітні типи контрактів (три основні типи):

1)контракт із фіксованою ціною;

2)контракт із фіксованою ціною одиниці продукції;

3) контракт із відшкодуванням витрат (покриття замовником витрат, пов’язаних із виконанням умов контракту).

План управління контрактами повинен описувати, методи та принципи управління контрактами протягом всього проекту та входить в план проекту як одна з основних частин.

Адміністрування контрактів — це процес управління контр-актами і відносинами між продавцем і покупцем.

До цього процесу належать:

– моніторинг і документування того, як продавець виконує свої обов’язки;

– коригувальні заходи;

– забезпечення основи для майбутніх стосунків з продавцями;

– управління контрактними змінами та відносинами з покупця-ми проекту.

У випадку значних закупок або придбань складається план ад-міністрування контракту. Цей план формується на основі вказаних покупцем особливих положень контракту (наприклад, вимог до до-кументації, поставок і виконання), яких повинні дотримуватися і по-купець, і продавець. План охоплює всі операції по адмініструванню контракту протягом всього життєвого циклу контракту. Кожен план управління контрактом є частиною плану управління проектом.

Досвід управління проектами свідчить, що причини зривів заку-півель і збільшення запасів в проектах — це відсутність інформації у постачальників, яка потрібна покупцю для ухвалення рішень, що і скільки йому потрібно замовляти у постачальників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]