Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_po_Upr_proektami.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

78.Заходи щодо поліпшення якості.

Заходи для поліпшення якості передбачають дії з підвищення ефективності виконання проекту для надання додаткових переваг зацікавленим сторонам проекту (замовникам, підрядчикам, споживачам і т. ін.). Здебільшого реалізація заходів для поліпшення якості вимагає підготовки запитів на дозвіл проведення змін у проекті й різних коригуючих дій, що вимагатиме від команди проекту управління цими змінами і їх контролю.

Тема. 9 Управління персоналом у проектах

79.Основні сфери та напрямки управління персоналом у проектах. Вимоги щодо проектного менеджера. Ознаки ефективного проектного менеджера.

Основними сферами управління персоналом у проектах є:

  • лідерство проектного менеджера;

  • розвиток команди і групової роботи;

  • мотивація індивідуумів і групи;

  • управління конфліктами.

Вимоги до проектного менеджера: фахова компетентність, методична компетентність, соціальна й особиста компетентність.

Методична:цілеспрямованість дій-показ дій за допомогою наочних схем і таблиць-презентація-документація-планування дій

-керування діями -лідерство в розмові

Соціальна: Здатність до:

- комунікабельності

- кооперування

- розумінню партнера

- особистого інтегрування

- мотивування

- вирішення конфліктів

Особиста: високоморальність- власна точка зору- ініціативність- творчий підхід- вміння висловлюватись- здатність володіти собою- інтуїтивність- уміння виступати. Здібність до вирішення проблем,орієнтація на ефективність та якість результатів, енергійність, ініціативність, відповідальність, незалежність та самовпевненість, стратегічне мислення, здатність переконувати та встановлювати звязки, вміння вести переговори.

80.Лідерство і делегування повноважень. Стилі лідерства.

Формами реалізаціі соціальноі влади в команді є лідерство та керівництво, які являють собою прояв процесу впливу, але мають різну природу. Керівництво – соц. харак-ка процесу взаємодіі між керівником і підлеглим, а лідерство – психологічна характеристика окремих членів групи. Важливим фактором психол. впливу керівника на групу є його авторитет, що формується з урахуванням особистісних властивостей керівника, його організаторського й мотиваційного потенціалу, стилю керівництва тощо.

Лідерство – процес психологічного впливу одного члена групи на інших, що спонтанно виникає в групі.

Делегування повноважень орієнтоване на підвищення ефективності управління, на розвиток творчих здібностей та управлінських навиків керівників різних рівнів. Передача частини управлінських завдань спеціалістам, керівникам підрозділів мобілізує їх на високопродуктивну працю, і, водночас, вона вивільняє значну частину робочого часу керівника підприємства. Цей час він може використати для вирішення більш загальних стратегічних завдань. Але існує аксіома, пов’язана з делегуванням повноважень: загальну відповідальність керівник не має права делегувати. З іншого правила витікає, що будь-яке делегування вимагає контролю за двома моментами: термін виконання делегованого

завдання чи проекту згідно встановлених домовленостей; професійну чесність (якість виконання роботи).

Стилі керівництва

Авторитарний

рішення приймаються одноосібно

накази, розпорядження, команди

або бере повністю на себе або повністю перекладає на підлеглих

ставлення до ініціативи пригнічується

ставлення кваліфікованим кадрам прагне задавити

недоліків немає "і не може бути за визначенням»

стиль спілкування«Тримає дистанцію»

характер відносин з підлеглими в залежності від настрою

жорстка формалізована дисципліни

невідворотність покарання - основний метод стимулювання

Демократичний

рішення приймаються після обговорення в групі.

пропозиції, поради

колективна відповідальність

ставлення до ініціативи заохочується

ставлення кваліфікованим кадрам прагне максимально ефективно їх використовувати

постійно підвищує свою кваліфікацію

підтримує дружнє спілкування

манера поведінки з усіма як з рівними коллегами

прихильник дисципліни «розумної достатності»

необхідно використовувати різні методи заохочення і покарання

Нейтральний

рішення приймаються самі собою (ким-то в групі) або за вказівкою керівництва

прохання знімає з себе будь-яку відповідальність

ставлення до ініціативи віддається в руки підлеглих

ставлення кваліфікованим кадрам відпускає їх у «вільне плавання»

ставлення до недоліків власних знань немає «великого значення"

уникає спілкування

м'яка манера поведінки

формально-попустітельское ставлення до дисципліни

ставлення до морального впливу на підлеглих байдуже

До основних завдань проектного менеджера відносять:

планування проекту (до прийняття рішень про здійснення);

- керування проектом;

- участь у реалізації проекту;

- контроль реалізації проекту.

На етапі здійснення проекту проектний менеджер із широкими повноваженнями відповідає за:

- результат проекту;

- проектний персонал (мотивація, кваліфікація, координація дій, запобігання конфліктам);

-  терміни й етапи здійснення проекту;

-  матеріальні засоби проектної роботи;

-  бюджет проекту (фінансові витрати на реалізацію проекту).

81.Формування команди проекту. Аналіз і оцінка зацікавлених осіб. Переговори та попереднє призначення до команди. Оптимізація структури персоналу проекту. Роботи по формуванню команди. Аналіз ролей членів команди (тест Белбіна).

При підборі персоналу можуть бути використані як внутрішні так і зовнішні джерела – переміщення персоналу, наймання нових працівників. При відборі та найманні членів команди поряд із досвідом, знаннями, технічною кваліфікацією необхідно врахувати такі якості як: честолюбство, ініціативність, енергійність, здатність виявляти й успішно вирішувати проблеми в умовах невизначеності.

Найбільш поширені методи оцінки персоналу:

  • Тест на профпридатність

  • Загальні тести здібностей

  • Вивчення біографіі

  • Особистісні тести

  • Інтерв’ю

  • Вивчення рекомендацій.

Формування команди розпочинається з прийому придатних кандидатів. При цьому можуть бути наступні форми найму працівників: призначення, обрання, наймання за контрактом. Найбільш мобільною й ефективною формою з них є контрактна. Незважаючи на явні переваги, контрактна форма найму працівників у нашій країні довгий час не набувала широкого поширення і застосовувалася в основному для перших керівників підприємств (організацій) і пенсіонерів, що продовжували трудову діяльність. Основна вимога даної форми полягає в тому, що в контракті повинна бути чітко сформульована мета його висновку, що входять у контракт як зобов'язання працівника, відповідальність працівника за їхнє невиконання і система оплати його праці. Організація роботи команди проекту характеризується:

чітким закріпленням прав та обов’язків кожного члена команди;

послідовною орієнтацією на кінцевий результат;

Модель формування ефективної команди проекту

Протягом 9 років британський дослідник доктор Мередіт Белбін разом зі своїми соратниками вивчав поведінку людей, яких збирали в різні команди і ставили перед ними різні задачі.  Було виявлено 9 типів поведінки в команді (по Белбіну “командних ролей”). Знаючи, до якого типу (типів) відноситься людина, можна сформувати команди для вирішення тих чи інших задач:

Реалізатор (Оптовий торговий агент) Консервативний, дисциплінований, надійний. В команді - організованість. Перетворення планів і ідей на практичні дії. Наявні недоліки - Недолік гнучкості. Поволі реагує на нові можливості.

Координатор (Голова правління) Зрілий, упевнений, віруючий в справу. В команді - Пояснювати цілі і пріоритети. Мотивувати колег. Просування при ухваленні рішень. Недолік креативності і гнучкості розуму

Мотиватор (Менеджер середньої ланки) Напружений, динамічний такий, що досягає успіху. Ставити під сумнів і оспорювати. Чинити тиск. Шукати обхідні шляхи. Схильний до провокації, легко запальний

Генератор ідей (Засновник компанії) Розумний, з розвиненим мисленням, неординарний. Створювати оригінальні ідеі. Вирішувати складні проблеми. Недостатньо гнучкий в спілкуванні і в управлінні людьм

Дослідник (Начальник відділу постачань)

Екстраверт, допитливий ентузіаст, товариський. Використовувати нові можливості. Розвивати контакти. Проводити переговори. Втрачає інтерес, як тільки проходить ентузіазм

Аналітик (Експерт) Розсудливий, розумний, стриманий. Бачити всі варіанти. Аналізувати. Проводити ретельну оцінку. Недолік енергії і здатності надихати інших.

Натхненник (Менеджер у зв'язках з громадськістю) Товариський, доброзичливий, сприйнятливий. Слухати, будувати, Запобігати тертям. Знаходити підхід до важких людей. Нерішучий в «слизьких» ситуаціях

Контролер (Старший торговий агент) Старанний, педантичний, небайдужий. Знаходити помилки, упущення і помилки. Концентруватися на цілях самому і допомагати це зробити іншим. Має схильність до надмірних хвилювань, не охоче делегує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]