Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_po_Upr_proektami.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

21.Складові системи планування та контролю проекту: мета, характеристика робіт.

Основна мета планування полягає в побудові моделі реалізації проекту. Вона необхідна для координації діяльності учасників проекту, з її допомогою визначається порядок, в якому повинні виконуватися роботи і т. д.

Характеристики робіт:

1. Визначення цілей і завдань проекту.

Цілі і завдання визначають об’єкт проекту, є причиною його запуску.

Якісні характеристики, якими повинні володіти цілі проекту:

  • конкретність, лаконічність, ясність;

  • вимірність мети;

  • точність і узгодженість;

  • реалістичність;

  • обмеженість за термінами.

2. Узгодження проміжних результатів (цілей) включають вимірні результати, певні продукції, послуги, вимоги, аналогічно цілям.

3. Виявлення вимог допомагає оцінити успішність виконання цілей і результатів. Формують менеджер, зацікавлені особи.

4. Визначення припущень і обмежень - можуть стосуватися людей, об’єктів, варіантів розвитку подій, які повинні виконуватися або бути в наявності.

5. Складання опису змісту проекту - документально формулює цілі і проміжні результати, служить основою для прийняття майбутніх проектних рішень - займається менеджер.

Включає:

  • загальну характеристику проекту (опис проектної документації);

  • цілі (критерії завершення);

  • повний список проміжних результатів;

  • список виключень із змісту (проміжні результати 2-ї фази);

  • оцінка термінів і вартості на рівні 1-го порядку;

  • функції і обов’язки;

  • критерії здачі-приймання продукції;

  • допущення;

  • обмеження.

6. Розробка комунікаційного плану:

- план управління змістом проекту - вказує спосіб визначення змісту, розробки структурної декомпозиції робіт, характеризує і документує метод управління змістом, включає управління змінами змісту.

- план взаємодії - вказує на інформаційні потреби зацікавлених осіб, періодичність і спосіб надання інформації. Визначає хто, коли і яку інфо отримує (зацікавлені особи).

22.Сітьове планування.

Сітьова діаграма (мережа, граф мережі, PERT-діаграма) - графічне відображення робіт проекту і залежностей між ними. У плануванні та управлінні проектами під терміном «мережа» розуміється повний комплекс робіт і віх проекту з встановленими між ними залежностями.

Мережеві діаграми відображають мережеву модель у графічному вигляді як безліч вершин, відповідних робіт, пов'язаних лініями, представляють взаємозв'язки між роботами. Цей граф, званий мережею типу «вершина-робота» або діаграмою передування-слідування, є найбільш поширеним уявленням мережі.

Існує інший тип мережевої діаграми-мережу типу «вершина-подія», який на практиці використовується рідше. При даному підході робота представляється у вигляді лінії між двома подіями (Вузлами графа), які, у свою чергу, відображають початок і кінець даної роботи. PERT-діаграми є прикладами цього типу діаграм.

Методи сітьового планування - методи, основна мета яких полягає в тому, щоб скоротити до мінімуму тривалість проекту. Ґрунтуються на розроблених практично одночасно і незалежно методі критичного шляху (СРМ - Critical Path Method) та методі оцінки та перегляду планів ПЕРТ (PERT-Program Evaluation and Review Technique).

Метод критичного шляху дозволяє розрахувати можливі календарні графіки виконання комплексу робіт на основі описаної логічної структури мережі і оцінок тривалості виконання кожної роботи, визначити критичний шлях для проекту в цілому.

Діаграма Ганта - горизонтальна лінійна діаграма, на якій задачі проекту представляються протяжними в часі відрізками, що характеризуються датами початку і закінчення, затримками і, можливо, іншими часовими параметрами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]