Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Organizatsiya_turizmu.doc
Скачиваний:
529
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
496.64 Кб
Скачать

22.Класифікація туристичних ресурсів.

Тур.ресурси – сукупність природних і створених людиною предметів та явищ довкілля, що використовуються в сфері туризму як об’єкти тур.зацікавлення, та похідні компоненти для створення тур.продукту.

Класифікація:

1.природно-кліматичні – прир.та кліматичні умови території (клімат, водні ресурси, ліси, парки, унікальні природні пам’ятки)

2.історико-культурні – пам’ятки матеріальної, духовної культури, створені в процесі історичного розвитку країни та народу(музеї,театри,археологічні, історичні, мистецькі, етнографічні пам’ятки)

3.соціально-економічні – економіко-географічне розташування країни, транспортна доступність, рівень ек.розвитку, організація тур.господарства, стандарти обслуговування, рівень добробуту суспільства

23.Послідовність розробки маршрутів подорожей та формування географії подорожей.

Розробка маршруту включає такі етапи :

-дослідження туристських ресурсів по передбачуваній трасі маршруту;

-маркетинг ринку на туристські послуги з даної траси маршруту ;

-визначення типу маршруту ;

-побудова ескізної моделі маршруту;

-прив'язка маршруту до пунктів життєзабезпечення

- розробка схеми безпеки на маршруті ;

-розробка паспорта маршруту ; погодження паспорту з відповідними службами ;

-пробна обкатка маршруту і внесення необхідних змін ;

-твердження паспорта маршруту

Зокрема, турфірми повинні враховувати такі вимоги:

- при складанні маршруту не допускати повторного транзитного відвідування туристами міста (пункту), у якому вони вже були;

- при виборі засобів перевезення варто віддавати переваги тим перевізникам, які можуть забезпечити швидшу і максимально комфортабельну доставку туристів з міста до міста;

- при плануванні пасажирських перевезень по маршруту необхідно також намагатися залишити якнайбільше світлового часу для організації екскурсій або вільної активності туристів, використавши з цією метою, наприклад, нічні години для перевезення потягом, а ранкові чи вечірні - для перевезення літаком або автобусом.

Велике значення для привабливості турів має їхня тривалість. Рекламуються, наприклад, короткострокові тури кінця тижня - "уїк-енд". Найбільш масовими є тур тривалістю 7-10 днів; поїздки тривалістю 14 днів і більш займають уже значно меншу частку в загальному асортименті пропонованих закордонних поїздок.

24.Характеристика асортименту послуг туристичної фірми.

Види послуг:

1.основні – послуги, що надають підприємства-виробники в галузі туризму і які є в основі тур.пропозиції. (послуги проживання, харчування, страхування і транспортні послуги)

2.додаткові – послуги, що надають підприємства-виробники та підприємства-посередники між виробниками і споживачами додатково до осн.послуг (послуги лікування, спортивні, побутові, торговельні, паспортно-візові, послуги індустріі розваг)

3.спеціалізовані – надаються підприємствами-посередниками в туризмі. (послуги тур.підприємств з організації подорожі, послуги туроператорів або тур агентів, екскурсійні послуги)

25.Вибір географії подорожей туристичним підприємством (фірмою).

Якщо майбутня основна діяльність пов'язана тільки з реалізацією внутрішніх турів, то необхідно визначити район прийому-відправки туристів. Якщо підприємство буде займатись міжнародним туризмом, то мають бути вибрані ті країни і регіони, де буде реалізований та спожитий туристичний продукт. Далі необхідно дослідити ринок туристичних послуг і вибрати свій сегмент туристичного бізнесу та довести конкурентоспроможність власного турпродукту.

Визначивши регіон ринку збуту туристичних послуг, необхідно провести розрахунок максимально можливих пропозицій та попиту цього ринку на перспективу по роках, місяцях, сезонах, днях тижня, а вже потім проаналізувати конкурентне середовище. При цьому вивчається статистика чисельності туристичних фірм, зареєстрованих у регіоні, обсяги реалізації ними туристичних послуг, цінові фактори, наявність монополістів, відмінність власного туристичного продукту від аналогічного продукту конкурентів та ін.

Якщо рішення по вибору регіону ринку збуту туристичних послуг визначається тільки умовами конкуренції, то приймається (після аналізу конкурентного середовища) одне з трьох рішень:

- вихід з цього ринку;

- прийняття стратегії конкурентоспроможності та робота на ринку шляхом завоювання свого сегмента.

- формування (виробництво) позаконкурентного туристичного продукту і робота в цьому новоствореному сегменті ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]