Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Organizatsiya_turizmu.doc
Скачиваний:
529
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
496.64 Кб
Скачать

4.Поняття туристичної послуги, її соціально-економічна характеристика.

Туристична послуга - результат діяльності туристичного підприємства щодо задоволення відповідних потреб туристів. Робота турпідприємства полягає як у організації всієї подорожі і в організації окремих послуг. Туристичним послугам, як і будь-яким іншим послугам, властиві особливі риси, які можна позначити як "три Н": - невідчутність. Туристичні послуги - не матеріальні. Вони належать до соціально-культурних (нематеріальних), оскільки визначаються діяльністю виконавця послуги по задоволенню со- ціально-культурних послуг споживача: фізичних, етичних, інтелектуальних, духовних та ін. їх неможливо побачити та оцінити в момент купівлі. Об'єктом таких послуг є власне споживач (турист); - нерозривність виробництва і споживання. Оскільки послуга є результатом безпосередньої взаємодії виконавця і споживача, то процес надання туристичної послуги (виробництво) відбувається паралельно зі споживанням.

- неможливість збереження туристичної послуги. Життєвий цикл туристичної послуги істотно відрізняється від матеріального товару, зокрема відсутністю етапу збереження. У структурі туристичних послуг розрізняють основні і додаткові послуги. Основні послуги, що пропонуються туристичним підприємством, включають: - послуги по організації перевезення; - розміщення; - харчування туристів. До додаткових послуг відносяться: - послуги по організації екскурсій;- послуги по страхуванню туристів;- послуги гідів-перекладачів;; - послуги з ремонту техніки;- послуги з прокату;- обмін валюти;- телефон;- пошта,- послуги побутового обслуговування- право користування пляжем т. п.

5.Туристичний продукт та його складові.

Отже, туристичний продукт - це сукупність речових (предметів споживання) та неречових (у формі послуг) споживчих вартостей, необхідних для задоволення потреб туриста, які виникають у період його туристичної подорожі.

Тур - це первинна одиниця туристичного продукту, яка реалізується споживачу як єдине ціле, на визначений маршрут та конкретний термін.

Товари - це специфічна матеріальна частина туристичного продукту (туристичне спорядження, буклети, сувеніри, листівки, плани і карти міст і т.п.) та неспецифічна частина туристичного продукту, куди входить велика кількість товарів, які є дефіцитними або більш дорогими в місцях постійного проживання туристів.

Комплексна система організації виробництва такого продукту називається індустрією туризму, яка об'єднує спеціалізовані підприємства, організації та установи. Згрупуємо їх за спеціалізацією: 1. Підприємства, які надають послуги по розміщенню

2. Підприємства харчування: 3. Транспортні підприємства

4. Туристичні фірми по виробництву та реалізації туристичногопродукту: 5. Рекламно-інформаційні туристичні установи: 6. Виробничі туристичні підприємства7. Підприємства торгівлі:

6.Класифікація туризму за видами та формами.

7.Класифікація маршрутів та турів.

8.Класифікація туристичних підприємств.

9.Типи туристів.

10.Класифікація туристичного обслуговування.

6.Класифікація туризму за видами та формами.

1.спрямованості туристичних потоків: виїзний, внутрішній, в’їзний, національний, міжнародний, у межах країни

2.охоплення території: внутрішньо регіональний, міжрегіональний, кругосвітній

3.терміну подорожі: короткостроковий, тривалий, вихідного дня

4.сезонності: сезонний, літній, постійно діючий, міжсезонний, зимовий

5.принципі оплати та організації продажу: елітний, комерційний, соціальний, інтенсив-тур

6.ступеня організованості: самодіяльний, на замовлення, плановий

7.демографічного та соціального складу учасників подорожі: дитячий, молодіжний, третього віку, шкільний, сімейний, за професійним складом

8. форми організації подорожі та обслуговування: стаціонарний, клубний, таймшер, зелений, сільський

9.засобу пересування: транспортний (залізничний, автомобільний, авіа, морський); з активними засобами пересування (пішохідний, лижний, кінний, водний, вело, спелеологічний)

10. за метою подорожі: пізнавальний, діловий, релігійний, рекреаційний, івентивний, екзотичний, гастрономічний, екстремальний, культурно-розважальний, етнічний, спортивний, навчальний, екологічний, пригодницький

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]