Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Organizatsiya_turizmu.doc
Скачиваний:
529
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
496.64 Кб
Скачать

11.Історичні передумови виникнення туризму.

Гіпотези виникнення туризму:

а) Біологічна гіпотеза полягає в тому, що туризм є виразником мандрівного інстинкту, закладеного в людині. Мотивація подорожей: цікавість.

б) Туризм є наслідком трудового процесу і побічним продуктом розподілу праці і обміну. В зв’язку з обміном товару здійснюється рух людей, у процесі якого пізнаються нові місця та з’являється звичка до подорожей. Мотивація подорожей: потреби.

Періодизація історії розвитку туризму:

І етап-Античний світ-початок подорожей, які були пов’язані з комерцією, пошуком засобів для існування, необхідністю покращання умов життя. Характеристика: Зміст подорожей полягав не у «насолоджені», а у «страждання», так як умови, за яких вони проходили були важкими та небезпечними.

ІІ етап-Середньовіччя-бажання держави розширити свої межі. Характеристика: Подорожі не були самоціллю, а засобом досягнення певного місця.

ІІІ етап-Епоха Ренесансу-бажання відпочити на термальних водах, навчальні та паломницькі подорожі; початок організованого туризму. Характеристика: Подорожі як самоціль були обмежені та стали привілегією меншості. Основна маса населення не залишала рідних місць.

12.Подорожі в Стародавньому світі та Середньовічній Європі.

- у результаті суцільних феодальних війн між окремими державами виникла несприятлива, ворожа атмосфера до подорожей та подорожуючих. Набувають розвитку лише подорожі з метою паломництва до Ватикану, Єрусалима, Константинополя та інших релігійних центрів.

- окремі експедиції мали характер розвідування, хоч і з великою небезпекою та труднощами (Хрестові походи та місіонерство).

- класове розшарування спричинило подорожі, які були доступні лише для рабовласницької і феодальної аристократії.

- значно переважають пізнавально-релігійні та розважальні мотиви подорожей перед природно-рекреаційними.

13.Соціально-економічні передумови сучасного етапу розвитку туризму.

  1. Економічне зростання і соціальний прогрес зумовили розширення кількості ділових поїздок і поїздок із пізнавальними цілями.

  2. Удосконалення усіх видів транспорту та здешевлення транспортних послуг.

  3. Збільшення чисельності найманих робітників та службовців у розвинених країнах і підвищення їх матеріального і культурного рівня.

  4. Інтенсифікація праці й одержання працюючими більш тривалих відпусток.

  5. Розвиток міждержавних зв’язків і культурних обмінів між країнами зумовив розширення міжособистісних зв’язків.

  6. Розвиток сфери послуг стимулював розвиток сфери перевезень і технологічний прогрес у сфері телекомунікацій.

  7. Послаблення обмежень на вивіз валюти в багатьох країнах і спрощення процеу перетину кордону.

14.Туристична політика та її види.

Тур. політика – це сукупність форм, методів і напрямів впливу держави на функціонування туристичної сфери для досягнення цілей збереження та розвитку народно-господарського комплексу. Види: міжнародна туристична політика, регіональна тур. політика, національна тур. політика, туристична політика окремих підприємств.

15.Структура управління туристичною сферою в Україні.

Суб’єктами туристичної діяльності України

1)Президент України (обласні, Київська та Севастопольська міськдержадміністрації) управління з питань туризму, готельного господарства та курортів обласних Київської та Севастопольської держадміністрації)

2) Кабінет Міністрів Укр. (Міністерство інфраструктури і туризму Укр. Є центральним органом виконавчої влади у сфері туризму, культури та мовної політики Укр; Державне агентство Укр. З туризму і курортів)- обласні, в містах Києві та Севастополі управліня і представництва

3)Верховна Рада України – Комітет з фізичної культури, молодіжної політики, спорту та туризму – Міністерство курортів і туризму АРК..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]