Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Organizatsiya_turizmu.doc
Скачиваний:
529
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
496.64 Кб
Скачать

57.Паспорти та їх види. Правила оформлення паспортів громадянам України для виїзду за кордон.

Паспорт- офіційний документ, що засвідчує особу громадянина. У ньому містяться відомості про стать, вік, місце проживання, громадянство. Види паспортів (які дозволяють виїхати за кордон): - загальногромадянський закордонний паспорт (синій)

- дипломатичний паспорт(зелений)

- службовий (синій)

- проїзний документ дитини (голубий)

- посвідчення особи-моряка

- посвідчення члена екіпажу (пластикова картка)

- посвідчення особи на повернення в україну

Заяви про оформлення паспорта / проїзного документа розглядаються протягом не більш як трьох місяців з дня подання документів,а якщо терміново - протягом трьох робочих днів.

Для оформлення паспорта у разі тимчасового виїзду за кордон подається:

Заява, паспорт громадянина України, свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років), копія ідентифікаційного номера, дві фотокартки, квитанція про сплату державного

58.Класифікація віз та встановлення візового (безвізового) режиму.

Віза- це пеціальний дозвіл диплом представництва іноземн держави на вїзд, виїзд, проживання або транзитний проїзд через її території. Таке рішення може мати різний вигляд: відмітки (штамп або марка) або у вигляді окремого документа. Існують інші типи віз: електронна, миттєва, транзитна.

Підставою для видачі візи є згода приймаючої тур фірми надати туристу обслугов по назначеному маршруту.

Для отримання візи подають пакет документів: заповнюються візові анкети (з фото), сплачуються консульські збори. В деяких видах заявник може бути запрошений в консульство на співбесіду.

Класифікація віз:

- за спрямованістю (вїзна, виїзна)

- за спрямованістю подорожі (туристична, дипломатична, приватна, студентська, бізнес-віза, транзитна)

- за терміном дії ( короткострокова з одноразим вїздом, мультивіза, річна та трирічна віза)

- за охопленням території (національна, шингенська)

-за місцем оформлення (віза, що отрим в посольстві країни відвідування, візи, що оформлені на кордоні при вїзді в певну країну)

- за кількістю осіб (колективна, індивідуальна)

Безвізовий режим - це режим взаємин між країнами, при якому громадянам цих держав не потрібне отримання візи для в'їзду на їх територію.

Безвізовий режим може встановлюватися як в односторонньому порядку, так і в порядку взаємності (за двосторонньою або багатосторонньою угодою, наприклад, Шенгенська зона). Іноді при цьому можливе обмеження за типами паспортів (наприклад безвізовий режим для власників дипломатичних паспортів).

59.Шенгенська угода та шенгенська віза: правила оформлення документів туристів. Оформлення в’їзних віз.

Шенгенська угода — договір «Про скасування паспортного митного контролю між країнами Європейського Союзу»

Кожна країна – учасниця Шенгенського договору видає візи в стандартному режимі , але тип виданої ними візи – це «ШЕНГЕН». З ШЕНГЕН - ВІЗОЮ Ви зможете в’їхати на територію однієї країни та вільно подорожувати по всій ШЕНГЕН - ЗОНІ. Внутрішніх кордонів, контрольно-пропускних пунктів та перевірок між цими країнами більше не існує.

Шенген-візу можна оформить наступним чином

  • Як турист, в посольстві будь-якої із країн-участниць або місцевій турфірмі. Зазвичай, туристична віза буває тільки разовою.

  • Як член правління компанії з країн - учасниць Шенгенської угоди, що дає право отримати Шенген-візу строком на один рік, з наступним щорічним продовженням. Автоматичне отримання річної візи є великою перевагою для бізнесменів, багато подорожуючих по Європі.

Власники багаторазової Шенген-візи мають право знаходитись в Шенген-зоні не більше 90 днів, протягом 6 місяців, починаючи з дати першого заїзду на територію Шенгена.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]