Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Organizatsiya_turizmu.doc
Скачиваний:
527
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
496.64 Кб
Скачать

1.Поняття “туризму” як сфери господарської діяльності.

Сучасне визначення туризму, прийняте ООН, полягає в тому, що туризм – це активний відпочинок, що впливає на зміцнення здоров'я, фізичний розвиток людини, пов’язаний з пересуванням за межі постійного місця проживання.

У деяких країнах туризм став вагомою статтею доходів держави і належить до найперспективніших галузей національної економіки. В Україні туризм визнано однією з галузей пріоритетного розвитку.

Туризм - це могутня індустрія, що включає в себе різноманітні види підприємництва. В області туристичного обслуговування знаходять своє застосування багато підприємств, організацій і фірм.

На думку фахівців, найбільший вплив на розвиток туризму роблять: готельний бізнес, транспорт, туристичні агентства, туроперейтинг і глобальні комп'ютерні мережі бронювання і резервування (ГКМ).

Готельні підприємства є як би базою будь-якого туристичного продукту. Транспорт також є невід'ємною частиною будь-якої подорожі, тому що воно має на увазі переміщення в просторі. Туроперейтинг - власне туристичне підприємство, що ставить своєю метою формування туристичного продукту і просування його до споживачів. Туристичні агентства - підприємства з продажу туристичних продуктів, туристичні магазини. ГКМ - глобальні комп'ютерні мережі (системи бронювання і резервування)

2.Умови та фактори розвитку туризму.

розвиток туризму в цілому залежать від комплексу умов: природно-географічних, історико-політичних, соціально-економічних, демографічних, що склалися у суспільстві, і факторів, які їх визначають. Останні прийнято поділяти на зовнішні та внутрішні.

До зовнішніх факторів розвитку туризму можна віднести географічне положення регіону, політичні відносини між країнами, міжнародний розподіл праці, рівень цін на міжнародному ринку та в різних країнах, співвідношення валют тощо.

Визначальними є внутрішні фактори розвитку туризму. Серед них — природно-географічні особливості й кліматичні умови країни, наявність та якість природних ресурсів і можливість їх зручного використання; економічна ситуація в країні; внутрішня політика країни, політична стабільність; суспільний лад, рівень розвитку продуктивних сил, структура і рівень добробуту населення.  точки зору впливу на туристичну діяльність усі фактори поділяються на фактори залучення (спонукають до подорожі) та фактори розподілу, або диференціації попиту (впливають на вибір місця подорожі).

3.Функції та значення туризму в суспільстві.

Роль, місце і значення туризму в житті культури і суспільства визначаються його основними функціями:  1)задоволенням потреб в самоактуалізації;  2) пізнавальної, через дану діяльність відкриваються можливості для активного придбання нових знань про культуру;  3) комунікативної, пов'язаної з розширенням і зміцненням кордонів спілкування;  4) соціалізацією і інкультурації особистості, пов'язаної з можливістю засвоєння соціальних і культурних норм;  5) мотиваційної, тобто дана діяльність здатна сформувати у свідомості людини певні ідеали та зразки поведінки, і навіть стиль життя.  Культурне самовираження народу завжди викликає інтерес. Туризм - найкращий спосіб знайомства з іншою культурою.  Гуманітарне значення туризму полягає у використанні його можливостей для розвитку особистості, її творчого потенціалу, розширення горизонту знань.. Поєднання відпочинку з пізнанням життя, історії та культури іншого народу - одне із завдань, яку повною мірою здатний вирішувати туризм. Сучасний туризм як соціально-економічне явище:  • Туризм входить до числа провідних галузей світового господарського комплексу Щодня більше 20 млн осіб на нашій планеті йдуть на роботу в туристські організації.)  •за своєю суттю є індустрією, сферою зайнятості;  • існує у вигляді туристського продукту і послуг, які не можуть накопичуватися і транспортуватися

• створює нові робочі місця і виступає найчастіше піонером освоєння нових районів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]