Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Хрестоматія з філософії освіти

.pdf
Скачиваний:
429
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.02 Mб
Скачать

цьому уникаймо виснажливої фізичної праці. А ще не бажано поєднувати одночасно фізичну й інтелектуальну діяльність, оскільки вони природно заважають одна одній (тобто фізична – інтелектуальній, і навпаки).

–  Після цього, коли тіло набуде міцності, слід братися за виконання роботи в більшому обсязі.

–  Музика, власне, може поліпшувати стан здоров’я людини, розважати її та діяти заспокійливо. Зрештою, розваги існують заради спочинку.

–  Вивчення музики дарує радість і підносить настрій. Адже будь-що, пов’язане з розвагами, не завдає шкоди, а заспокоює.

–  Буває так, що люди вбачають у розвагах мету свого життя, оскільки вона, на їхню думку, полягає в радості. Тому вони не домагаються тієї мети, яка міститься у щасті, вважаючи його за певні розваги.

–  Вивчати музику необхідно ще й тому, що вона впливає на вдосконалення нашої моралі: вона-бо притягує до себе струни душі й захоплює. Захоплення ж і відволікання душі збуджує любов до моральних засад. А ще очевидно, що в мелодіях, віршах і ритмах існує схожість почуттів у переданні настрою: скажімо, смутку, задоволення, мужності, поміркованості, ненависті, любові. Внаслідок схожості змінюється душевний настрій слухачів. Тож буває так, що людина схиляється до чеснот, мов до свого образу. А тому схиляймося до різних виявів моралі, оскільки її різноманітність виявляється у таких нахилах.

–  Такий предмет найбільшою мірою годиться для хлопчиків,

зогляду на їхній вік, оскільки вони нічого не хочуть вивчати, коли це не дає радості. Музика ж саме з тих предметів, що за своєю природою здатні дарувати радість.

–  Вивчати музику корисно не тільки для співу, а й для поліпшення стану здоров’я. Адже неможливо, не опановуючи самого предмета, судити про нього поглядом знавця. А ще необхідно давати дітям якісь іграшки на кшталт «архітки»: її дають, щоб вони, бавлячись, не ламали чогось удома. Адже дитинство завжди пов’язане

зпустощами. Отож така забавка годиться саме для дітей.

–  У старшому віці люди повинні полишити вправляння; натомість вони мають судити з погляду, відносного (для їхнього віку), про предмет і правильно веселитися.

–  Вивчати музику необхідно до такої міри, аби це не завдавало шкоди юнакам і не перешкоджало їм у решті видів діяльності, адже

91

Розділ ІІІ. ЗМІНА ОСВІТНЬОЇ ПАРАДИГМИ У ДОБУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ. ХРИСТИЯНСЬКА ФІЛОСОФІЯ

некорисно, коли в юнацькому віці тіло гартується водночас для військових справ і державної діяльності.

–  Не користуймося флейтами або якимись іншими мистецькими інструментами, що не вдосконалюють моралі, а тільки виснажують організм та органи дихання, бо це зовсім не дає користі для свідомості чи інтелекту, а скорше відволікає від необхідної діяльності. Недарма говорять, що Афіна Паллада, котрій приписують покровительство наукам та ремеслам, відкинула геть флейту.

–  Так само відкидаймо той предмет виховання, зміст якого пов’язаний із боями і збуджує чи обтяжує тіло. Такі заняття притаманні звичайно незнатним особам, бо вони перетворюють людину на нікчему й любителя бридких занять.

–  Оскільки глядач буває двоякого роду: знатного походження, із знанням справи, і звичайного походження, без розуміння у справах, – то саме для цього, останнього, слід пристосовувати і влаштовувати змагання й видовища, котрі б заспокоювали. Адже кожен взятий окремо радіє з того, що йому до вподоби за природою. Душі ж звичайних глядачів позбавлені природних властивостей. Отож пристосовуймо і мелодії та ритми до їхніх спотворених смаків.

–  Для виховання добираймо таку музику, яка містить (у собі) щось середнє й можливе, тобто з рівномірним звучанням та із змістом, не складним для розуміння.

Іларіон

СЛОВО ПРО ЗАКОН І БЛАГОДАТЬ 27

<…>

(Похвала християнству)

І збулося слово Спасителя: «Багато хто зі сходу і заходу прийдуть і засядуть в царстві Небеснім із Авраамом, Ісаком та Яковом. Сини ж царства повкидані будуть у темінь кромешну» (Матвія 8:11–12). І знову: «Відійметься від вас Царство Боже і дасться народам, що плоди його буде приносити» (Матвія 21:43).

До них же послав (Ісус) учнів своїх, звелівши: «Ідучи через весь світ, проповідуйте Євангеліє всякому створінню, і хто увірує і охреститься – спасен буде» (Марка 16:15–16).

27  Молдован А.М. «Слово о законє и благодати» Илариона / А.М. Молдован. – К. : Нукова думка, 1984. – 240 с.

92

«Тож ідіть і навчіть всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина,

іСвятого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів» (Матвія 28:19–20).

Ліпше стало Благодаті на нових людей возсіяти. «Не вли­ вають­-бо, – згідно зі словами Господа, – вина нового учення благодатного у бурдюки ветхі, застарілі, в іудействі, а то прорвуться бурдюки і вино проллється» (Матвія 9:17, Карка 2:22). Не змогли-бо (іудеї, тінь Закону утримати, щораз ідолам поклоняючись, то як же їм істинної Благодаті науку зберегти? На нове вчення – нові бурдюки, нові народи, і обоє (Закон і Благодать) збережуться.

Так воно і є, бо віра благодатна по всій землі поширилась і до нашого народу руського дійшла, і озеро Закону пересохло, а євангельське джерело наповнилося і всю землю покрило і до нас розлилося. Це ж бо і ми зі всіма християнами славимо Святу Трійцю, а Іудея мовчить. Христос – прославляється, а іудеї – проклинаються. Народи – прилучаються, а іудеї – одвергаються. Так і пророк Малахія сказав: «Нема Мого благовоління на синах Ізраїлевих

іжертви із рук їхніх не прийму, бо від сходу до заходу ймення Моє звеличиться між народами і на всякому місці курять фіміам імені Моєму, бо ім’я Моє славне в усіх країнах» (Малахія 1:10–11).

ІДавид сказав: «Вся земля хай поклониться Тобі і співає Тобі» (Псалтир 66:2). «О Господи, Господь наш! Яке чудесне ім’я Твоє по всій землі» (Псалтир 8:2).

(Похвала християнізації Русі)

І ми вже не ідолослужителями звемося, а християнами; не позбавленими надії, а з надією на життя вічне. І вже не капища сатанинські городимо, а церкви Христові ставимо, уже не приносимо в жертву бісам один другого, а сам Христос за нас приноситься в жертву Богу й Отцю і множиться. І вже не жертовної крові вкушаючи погибаємо, а, причащаючись Христової пречистої крові, – спасаємося. Всі країни благі Бог нам помилував і нас не забув, захотів – спас нас і до розуму істинного привів. Опустошеною і пересохлою була земля наша, ідольський жар висушував її, та несподівано забило Джерело євангельське і напоїло всю землю нашу, як сказав Ісайя: «Розступиться вода перед тими, що ходять по безодні, і стане земля обезводнена – болотом, і з землі спраглої джерело проб’ється» (Ісаї 35:6–7).

І були ми сліпими, і світла правоти не бачили, а в омані ідольській блукали і до того ж глухими були до спасенного учення.

93

Розділ ІІІ. ЗМІНА ОСВІТНЬОЇ ПАРАДИГМИ У ДОБУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ. ХРИСТИЯНСЬКА ФІЛОСОФІЯ

Та помилував нас Бог, і возсіяло і в нас світло розуму, щоб пізнали Його, згідно пророцтва: «Тоді-то розплющаться очі сліпим і вуха глухих почують» (Ісаї 35:5).

Іми блукали на путях погибелі, щоб уподобитися бісам, а дороги, що веде до життя, – не знали. До того ж і мова наша була гугнявою, бо молилися ідолам, а не Богу своєму і Творцю. Навістило і нас чоловіколюбство Боже – і вже не ходимо за бісами, але ясно славимо Христа Бога нашого згідно пророцтва: «Тоді буде скакати кривий, немов олень, і буде співати безмовний язик» (Ісаї 35:6).

Іми, що були перед тим подібні звірині і худобі, не здатні відрізнити правиці від лівиці, до земного пристращалися і нітрохи не пеклися про небесне. Та послав Господь і нам заповіді, що ведуть до життя вічного, згідно з пророцтвом Осії: «І буде в день той, – говорить Господь, – складено їм заповіт з птицями небесними і звіриною земною, і скажу не моїм людям: «Ти народ Мій!», – а він скаже: «Ти єси Господь Бог наш!» (Осії 2:20, 25).

Ітак, чужими були – людьми Божими назвалися, і воро-

гами були – синами Його прозвалися. І не хулимо, як іудеї,

апо-християнськи благословляємо, не змову чинимо, як розп’ясти,

аяк розп’ятому поклонитися. Не розпинаємо Спаса, а руки до нього здіймаємо. Не пробиваємо ребер Його, а п’ємо з ран Його джерело нетління. Не тридцять срібняків одержуємо за Нього, але один другого і все життя наше Йому доручаємо. Не затаюємо воскресіння Його, але в усіх домівках своїх вістимо: «Христос воскрес із мертвих!» Не говоримо, що тіло Його викрали, але що вознісся на небеса і там буде. Не не віруємо, але, як і Петро, до Нього звертаємось: «Ти – Христос, Син Бога живого!» (Матвія 16:16). І з Хомою говоримо: «Господь наш і Бог ти єси» (Івана 20:28). І з розбійником «Спогадай нас, Господи, в Царстві своєму!» (Луки 23:42). І так, віруючи в Нього і святих отців, семи вселенських соборів28 настанов дотримуючись, молимо Бога і знову, й знову потрудитися і наставити нас на путь заповідей Його.

Ізбулося у нас про народи сказане: «Одкриє Господь силу Свою святую перед всіма народами і побачать у всіх кінцях землі спасіння, яке від Бога нашого» (Ісаї 52:10).

Ідруге: «Я живу, каже Господь, бо мені поклониться кожен рід, і кожен народ визнає Бога» (Павла до римлян 14:11).

28  Сім соборів – на перших семи соборах християнської церкви були вироблені основні догми християнської релігії. Собори відбувались із 325 по 787 рр.

94

ІІсаїне: «Нехай кожен байрак наповниться, і кожна гора і пагорбок знизиться, і будуть криві прямими, і шпичаки на шляху гладенькими, і з’явиться слава Господня, і все тілесне узрить спасіння від Бога нашого» (Ісаї 40:4; Луки 3:4–5).

ІДаниїлове: «Всі народи, племена та язики будуть служити Йому» (Даниїла 7:14).

ІДавидове: «Нехай визнають Тебе люди, Боже! Хай прославлять Тебе всі люди» (Псалом 66:4–6). «Хай возвеселяться і возрадуються народи, і всі народи, заплескайте в долоні і заволайте до Бога голосом радості, бо Господь Всевишній і грізний, цар великий всієї землі» (Псалом 46:2). І згодом: «Співайте Богу нашому, співайте, Цареві нашому, співайте, бо Цар всієї землі – Бог. Співайте розумно. Воцарився Бог над народами» (Псалом 46:7–9). «Вся земля нехай поклониться Тобі і співає Тобі, хай співає ж імені Твоєму, Вишній» (Псалом 65:4). «Хваліть Господа всі народи і похваляйте всі люди» (Псалом 116:1). І ще: «Від сходу і до заходу прославляється ім’я Господнє! Вищий над усі народи Господь. Над небесами слава Його» (Псалом 112:4; 148:11–13). «Як ім’я Твоє, Боже, так і слава Твоя – аж по кінці землі» (Псалом 47:11). «Вислухай нас, Боже, Спасителю наш, надіє всіх кінців землі та сущих на морях далеких» (Псалом 65:6). «Нехай пізнаємо на землі доброту Твою, і в усіх народах спасіння Твоє». «Царі земні і всі люди, князі і всі судді земні, юнаки

ідіви, старі з отроками нехай славлять ім’я Господнє!» (Псалом 148:11–13).

ІІсаїне: «Послухайте мене, люди Мої, – каже Господь, – і царі прислухайтеся до Мене, бо вийде від Мене закон і суд Мій – світло народам. Наближається скоро правда Моя і вийде, як світло, спасіння Моє. Острови очікують на Мене і на силу Мою країни сподівання свої кладуть» (Ісаї 51:4–5).

(Похвала Володимирові)

Хвалить же похвальними голосами Римська земля Петра й Павла, від яких увірували в Ісуса Христа, сина Божого; Азія і Ефес

іПатм – Івана Богослова; Індія – Фому; Єгипет – Марка. Всі землі,

іміста, і люди шанують і прославляють свого вчителя, що навчив їх православної віри.

Похвалімо ж і ми, по силі нашій, учителя нашого і наставника, що сотворив великі і дивні діла, великого кагана землі нашої – Володимира, внука старого Ігоря, сина ж славного Святослава, що в часи, коли владарювали, мужністю і хоробрістю прославилися в багатьох країнах, а перемоги їхні і силу згадують донині

95

Розділ ІІІ. ЗМІНА ОСВІТНЬОЇ ПАРАДИГМИ У ДОБУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ. ХРИСТИЯНСЬКА ФІЛОСОФІЯ

і славлять. Не в убогій-бо й невідомій землі владарювали, а в Руській, яку знають і до якої прислухаються по всіх чотирьох кінцях землі.

Сей славний, од славних народжений, благородний, од благородних, – каган наш Володимир – виростав і міцнів від дитячих літ, аж доки змужнів, міццю і силою вдосконаливсь, мужністю і розумом дозрів і єдиновладцем став землі своєї, підгорнув під себе довколишні землі – одні миром, а непокірні мечем.

І так він усі дні життя свого управляв землею своєю правдою, мужністю і розумом, і зійшло на нього навіщення Всевишнього, – споглянуло на нього всемилостиве око благого Бога і возсіяв розум у серці його, щоб зрозуміти суєту ідольської омани, відшукати єдиного Бога, який сотворив усяке створіння, – видиме і невидиме.

А ще завжди чував він про благовірну Грецьку землю, христолюбиву і сильну вірою, де шанують єдиного Бога в Трійці і йому поклоняються, де діють сили, і чуда, і знамення і де церкви переповнені людьми, де усі благовірні, всі ревно моляться, всі перед Богом схиляються.

І, слухаючи про се, запраг серцем, запалав духом, щоб самому християнином і всій землі його стати. Так і сталось.

Коли Бог забажав, скинув із себе людське єство каган наш і разом з ризами старозавітного чоловіка скинув із себе усе тлінне, отряс порох невір’я і ввійшов у святую купель і народився від Духа й води. В Христа охрестився, в Христа зодягнувся і вийшов із купелі обілений, став сином нетління, сином воскресіння й ім’я прийняв вічно імените з покоління в покоління – Василій29. І ним записався в книгу життя у вишнім граді і нетлінному Єрусалимі.

(Похвала народу руському)

Відтоді і донині вершиться подвиг благовір’я. Та не тільки ним виявляв живу в ньому до Бога любов, а й подвижництвом, звелівши по всій землі своїй хреститися во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа і ясно, і велегласно в усіх містах прославляти Святу Трійцю і всім стати християнами – малим і великим, рабам і вільним, юним і літнім, боярам і простим, багатим і вбогим.

Іне було жодного, хто б противився благочестивому його повелінню.

Іякщо хто і не з любові, то зі страху перед повелителем, всі хрестилися, бо благовір’я його з владою поєднувалося.

29  Василій – християнське ім’я князя Володимира, дане йому при хрещенні.

96

І в один час вся земля наша возславила Христа з Отцем і Святим Духом.

Тоді почав туман ідольський від нас відходити, а зорі благовір’я з’явилися, тоді пітьма бісослуження щезла, і слово євангельське землю нашу осіяло. Капища – руйнувалися, а церкви – ставилися. Ідоли – крушилися, а ікони святих – з’являлися, біси порозбігалися, і хрест освячував міста.

Пастори словесних овець Христових, єпископи перед святим вівтарем стали, жертву безкровну попи і диякони приносять, і ввесь клір прикрасив і в красу зодягнув святі церкви, апостольська труба і євангельський грім всі міста огласили, фіміам, Богу воскурений, повітря освятив, монастирі на горах постали, чорноризці появилися. Мужі і жони і малі й великі – всі люди святії церкви наповнюють, возславляють Бога і говорять: «Єдин Свят, Єдин Господь Ісус Христос на славу Богу Отцю. Амінь. Христос переміг, Христос здолав, Христос воцарився, Христос прославився. Великий єси, Господи, І дивні діла Твої. Боже наш, слава Тобі!» <…>

(Похвала Ярославу Мудрому і Києву)

Вельмидобрийівірний,покірнийсинтвійГеоргій30,якогоГосподь настановив наступником після тебе, наслідником твоєї влади.

Не порушує він твоїх уставів, а утверджує їх, не поменшує набутків твого благовір’я, а примножає їх, не говорить, а діє, і що недокінчене тобою – докінчує, як Соломон31 після Давида. А ще дім Божий святої премудрості32 поставив на святість і посвячення міста твого, яке прикрасив всілякою красою – золотом і сріблом, і камінням коштовним, і посудом священним, якими церква величається і славиться по всіх околичних країнах, бо ж іншої такої не знайдеться на всій півночі земній від сходу до заходу. І славний город твій Київ величчю як вінцем увінчав, а людей твоїх і город святий всеславний доручив скорій на поміч християнам Святій Богородиці, їй же і церкву33 на великих воротах спорудив на честь першого Господнього празника – Святого Благовіщення, аби благословення, яке архангел дав дівиці, було і городу сьому. До неї-бо (сказав архангел Гавриїл): «Радій, благодатная, Господь із тобою!» (Луки 1:28).

30Георгій – християнське ім’я Ярослава Мудрого, сина Володимира.

31  Соломон – іудейський князь, що довершував забудову Єрусалимського храму, який почав будувати його батько Давид.

32  Йдеться про будівництво Софійського собору в Києві.

33  Йдеться про церкву Благовіщення на Золотих воротах у Києві.

97

 

 

(Слово до Володимира)

 

 

Встань же, о чесна голово, із гробу свого, встань, струси сон!

 

 

Ти-бо не вмер, а спиш до загального усіх устання. Устань, ти не вмер,

 

 

бо не гоже тобі померти, увірувавши в Христа – життя всьому сві-

 

 

тові. Струси сон! Піднеси очі і подивись, якої тебе честі сподобив

 

 

там Господь. І на землі не безпам’ятний залишив синів своїх. Устань

 

 

і подивись на чадо своє Георгія! Поглянь на суть свою, подивись

 

 

на милого свого, подивись, бо його Господь вивів із лона твого,

 

 

подивись на того, хто прикрашає престол землі твоєї. І возрадуйся,

 

 

і возвеселися! А ще ж подивися і на благовірну невістку свою Ярину,

 

 

подивись на внуків своїх і правнуків, як живуть вони, як береже їх

ФІЛОСОФІЯ

Господь, як бережуть благовір’я, заповідане тобою, як до святих

Подивися й на город, як сіяє він величчю, подивись на церкви

 

 

церков учащають, як прославляють Христа, як поклоняються імені

 

 

Його.

ХРИСТИЯНСЬКА

процвітаючі, подивись, як християнство розростається, поглянь

на город, іконами святими освітлений і сяючий, і фіміаму пахощами

 

 

 

 

оповитий, і похвалами божественними і піснями святими оспіваний.

 

 

І все це побачивши, возрадуйся і возвеселися!

СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ.

І похвали Доброго Бога, що є будівничим всього цього. Подивись

саєш, а душі наші мертві, умертвлені хворобою ідолослужіння,

 

 

же, хай не тілом, то духом показує тобі все це Господь, щоб ти цьому

 

 

радів і звеселявся, бо твоє вірне насіння не засохло від спеки невір’я,

 

 

а дощем Божої помочі проросло і є багатоплідним.

ДОБУ

Радуйся, між владиками, Апостолом, що не мертві тіла воскре-

воскресаєш. Бо ти наблизив нас до Бога і дав пізнати життя Христа

 

 

У

нам, які зігнуті були бісівською оманою, і ти своїми духовними

очима випростав нас. Осліплені були бісівською облудою, а від тебе

ПАРАДИГМИ

ємо єдиносущу Трійцю.

 

 

зрячими стали і побачили світло трьохсонячного божества. Німі

 

 

були, а завдяки тобі заговорили і нині вже малі й великі прославля-

ОСВІТНЬОЇ

Радуйся, учителю наш і наставнику благовір’я! Ти у правду

зодягнений, міццю підперезаний, в істину взутий, розумом увінча-

 

 

 

 

ний і благодійністю, як гривною і прикрасами золотими, красуєшся.

ЗМІНА

Ти, чесна голово, для голих був одягом, для голодних – годуваль-

ником, ти був для спраглих утроби охолодою, ти був для удовиць

 

 

ІІІ.

помічником, ти був для подорожніх пристанищем, для бездомних –

стріхою, для ображених – заступником, для убогих – збагачен-

Розділ

ням. За добрі діла для них маєш на небесах винагороду, яку при-

 

 

готував Бог для тих, хто любить його. І спогляданням солодкого

 

 

 

 

 

98

обличчя Його насолоджуючись, помолись за землю свою, і за людей, над якими так благовірно владарював: хай береже Він їх у мирі і благовір’ї, заповіданих тобою. І нехай славиться у Ньому правовір’я і хай буде проклята всіляка єресь. І нехай збереже їх Господь Бог від всілякої війни і полону, від голоду і всілякої скорботи та образи. А ще помолися за сина свого – благовірного кагана нашого Георгія, щоб він у мирі й здоров’ї міг житейське море переплисти і до пристані небесного затишку пристати, неушкодженим корабель душі і віру зберігши, і з багатством добрих діл, несхибно даних Богом, людей управивши, стати з тобою, не соромлячись, перед престолом Вседержителя Бога і за труд догляду людей Його прийняти від Нього вінець слави нетлінної спільно з праведними, які трудилися задля Нього.

МОЛИТВА ДО БОГА УСІЄЇ ЗЕМЛІ НАШОЇ

Молю Тебе, о Владико, Царю і Боже наш, високий і славний Чоловіколюбче, нагороджуючи за труд, славу і честь, і навертаючи в прихильників Царства свого, благим будучи, пом’яни і нас, убогих твоїх, бо ім’я Твоє – Чоловіколюбець!

Хоча й справ добрих не маємо, та, заради милості Твоєї великої, спаси нас, бо ми люди Твої, вівці пастви Твоєї і отара, яку віднедавна почав Ти пасти, вирвав із згуби ідолослужіння. Пастирю добрий, що поклав душу за овець своїх, не залишай нас, оскільки і досі блукаємо, не отвергай нас, оскільки і досі согрішаємо перед Тобою, подібно новопридбаним рабам, які ні в чому не здатні догодити своєму панові. Не погнушайся стада малого, а скажи до нас: «Не лякайтеся, черідко мала, бо сподобалося Отцю вашому дати вам царство» (Луки 12:32).

Багатий милістю і благий щедротами обіцявся приймати тих, що розкаються, і, очікуючи навернення грішних, не пом’яни многих гріхів наших, прийми нас, звертаємося до Тебе, загладь записані гріхи наші, потамуй гнів, яким Тебе розгнівили, Чоловіколюбче! Тибо єси, Господь, Владика і Творець, у владі Твоїй – жити нам чи умерти. Упокорь милостиво гнів, який заслужили ми ділами нашими, відведи від нас спокуси, бо ми земля лише і порох, і не чини суд над рабами своїми. Ми люди Твої, Тебе шукаємо, до Тебе припадаємо, Тебе молимо: нагрішили і зла накоїли, не дотрималися і не зробили, як Ти нам заповідав. Земними будучи, до земних прихилилися і лукавство чинили перед лицем слави Твоєї. Похотям тілесним

99

Розділ ІІІ. ЗМІНА ОСВІТНЬОЇ ПАРАДИГМИ У ДОБУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ. ХРИСТИЯНСЬКА ФІЛОСОФІЯ

віддалися, стали рабами гріха і печалей житейських, були втікачами від свого володаря, убогими на добрі діла, окаянними у житті злому.

Каємось, просимо, молимо! Каємося за наші злі діла, просимо: хай страх перед Тобою вселиться в серця наші! Молимо: на страшному суді помилуй нас! Спаси нас, вияви щедрість, доглянь, відвідай, змилосердся, помилуй, бо Твої єсьмо. Твоє творіння, Твоєї руки діло. Коли ж беззаконня чиє побачиш, Господи Боже, хто вистоїть? А коли воздаси кожному по ділах його, то хто спасеться? Від Тебе прощення, від Тебе милість і рятунок великий. І душі наші в руці Твоїй, і подих наш – з волі Твоєї! Відтоді, як доброзичливо доглядаєш нас, – благоденствуємо, коли ж глянеш у гніві, – щезнемо, як вранішня роса, бо не втримається порох перед бурею, а ми перед гнівом Твоїм. Але як творіння Твоє, у Творця свого милості просимо: «Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї» (Псалом 51:3), бо все добре – від Тебе на нас, а все неправедне – від нас до Тебе, бо всі ухилялись, всі разом – негідні! Жодного нема серед нас, щоб про небесне старався і жив ним, але всі про земне, всі про печалі житейські, бо збідніла земля на праведників (Псалом 12:2) і не тому, що Ти залишив і злегковажив нас, але тому, що ми не шукаємо Тебе, а про видиме стараємось. А тому боїмося, що вчиниш із нами, як в Єрусалимі з тими, що залишили Тебе і не пішли Твоїм шляхом. Але не вчини з нами, як із ними. За діла наші, а не за гріхи воздай нам. Але терпи нас, і ще довго терпи. Зупини вогонь гніву Свого, направлений на нас, рабів Твоїх, сам навертай нас на істину Твою, навчай нас творити волю Твою, бо Ти єси Бог наш, а ми – народ Твій, частка Твоя, Твоє надбання. Не здіймаємо-бо рук наших до бога чужого, не пішли за якимось ложним пророком, ані єретичного вчення не сповідуємо, але до Тебе, правдивого Бога, волаєм, і до Тебе, на небесах сущого, очі наші возводимо, до Тебе руки наші здіймаємо, Тобі молимося.

Одпусти гріхи нам, бо Ти добрий Чоловіколюбець! Помилуй нас, бо Ти закликаєш грішників до покаяння! І на страшному Твоєму суді не переч стояти нам одесную Тебе і зроби нас учасниками благословення праведників.

І допоки стоятиме світ, не допускай на нас напасті спокуси, не віддай нас у руки чужинців, щоб не прозвався город Твій городом невільників, а стадо Твоє – зайдами в землі не своїй, і хай не скажуть інші країни: «Де Бог їхній?» (Псалом 76:10).

Не ввергни нас у скорботу і голод і не допусти даремних жертв, вогню, потопу, хай не зневіряться нетверді вірою! Менше карай,

100