Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety.doc
Скачиваний:
242
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

43. Основні етапи консультування.

І. ПОЧАТКОВИЙ ЕТАП КОНСУЛЬТУВАННЯ

Знайомство з клієнтом і початок бесіди.

  • Перший контакт. Можна встати назустріч клієнтові або зустріти його в дверях кабінету, демонстрація доброзичливості і зацікавленості у плідній співпраці.

  • Підбадьорення. Бажано підбадьорювати клієнта словами на кшталт: "Проходьте, будь ласка", "Сідайте зручніше"

  • Власне знайомство. Можна сказати клієнту: "Давайте познайомимося. Як мені до вас звертатися?" Після цього необхідно представитися самому.

Формальності.

Консультант зобов'язаний надати клієнтові максимум інформації про процес консультування:

- основні цілі консультування;

- кваліфікація консультанта;

- оплата за консультування;

- приблизна тривалість консультування;

- доцільність консультування в даній ситуації;

- ризик тимчасового погіршення стану клієнта в процесі консультування;

- межі конфіденційності.

Необхідно домовитися з клієнтом, налаштувати його на роботу в режимі "тут і зараз".

Первинне інтерв’ю.

Приклад стандартної фрази: "Що Вас привело до мене?", "Отже, які питання ви хотіли обговорити зі мною?".

З боку клієнта перший етап роботи може супроводжуватися сумнівами, ваганнями, опором, що проявляється у небажанні сприйняти визначення ситуації психологом, в агресивному, ворожому, чи навпаки надто залежному ставленні, виникненні сексуального інтересу, прояви захисту, який перешкоджає встановленню стосунків довіри та поваги.

Час роботи на цьому етапі складає: 20-30 хв.

ІІ. ЗМІСТОВНИЙ ЕТАП КОНСУЛЬТУВАННЯ

Налаштування.

Психолог-консультант і клієнт взаємно налаштовуються один на одного (від 5 до 7 хв.)

Діагностика, розпитування клієнта.

Психолог-консультант прояснює проблему клієнта. Відбувається психодіагностика клієнта, якщо виникає необхідність її проведення для уточнення проблеми клієнта й пошуку оптимального її вирішення.

Формування гіпотез.

У кожній гіпотезі слід чітко формулювати:

а) чи бачить клієнт ситуації в правдивому світлі?

б) якщо не бачить, то в чому помиляється?

в) чи повна модель ситуації?

г) якщо не повна, то в чому можна, в чому потрібно розширити цю модель?

Критика гіпотез.

Консультант задає клієнту питання, спрямовані на уточнення. Рекомендується прагнути до хоча б зовнішньої структурованості бесіди. Результатом тут має бути те, що в підсумку залишається тільки одна робоча гіпотеза (основна).

Виклад своєї гіпотези клієнту.

Буває дуже рідко так, що клієнт відразу приймає гіпотезу і погоджується з нею. У процесі роботи з гіпотезою швидше за все спливуть нові подробиці, які складуть об'єктивну модель ситуації. Цілком імовірно, що гіпотеза виявиться неспроможною, в цьому випадку в якості робочої береться інша гіпотеза.

Знаходження істини.

    1. Повинна бути сформульована і прийнята обома сторонами об'єктивна несуперечлива модель проблемної ситуації.

Надання рекомендацій.

Психолог-консультант разом з клієнтом виробляє практичні рекомендації щодо вирішення його проблеми. Середній час, зазвичай витрачається на проходження цього етапу становить від 40 хв до 1 год.

Корекція установок клієнта.

Цілком імовірно, що набуття нового знання може виявитися недостатнім клієнту для управління проблемною ситуацією. Психолог разом з клієнтом виробляє список нових ефективних установок (заспокоїтися, мобілізуватися та ін.). Установки можна "приймати" у вигляді самонавіювання.

Корекція поведінки клієнта.

Допомога клієнтові в формулюванні можливих альтернатив поведінки. Аналіз і критика цих альтернатив, оцінка їх користі та ефективності. Вибір кращої альтернативи. Розробка плану впровадження цієї альтернативи. Натренувати на застосування альтернативи.

З боку клієнта цей етап характеризується надзвичайно напруженими й насиченими переживаннями, безліччю особистісного матеріалу, що виникає в усьому своєму розмаїтті під час та в проміжках між консультативними бесідами та психологічними сеансами. Це - стадія особистісних трансформацій та спроб залучення до нового способу проживання життя, вільного від колишніх проблем. Водночас, типовими проявами можуть бути почуття невпевненості у своїх силах, коливання від суму до радощів, страх майбутньої розлуки з психологом.

Критеріями успішного проходження даного етапу можуть слугувати почуття полегшення та вдячності, які виникають спонтанно.

Досить точно встановити час, необхідний для проведення даного етапу психологічного консультування, не представляється можливим, це залежить від специфіки проблеми клієнта і його індивідуальних особливостей. Іноді може займати від 4 до 6-8 год. і більше.

ІІІ. ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП КОНСУЛЬТУВАННЯ

Підбиття підсумків та закріплення мотивації клієнта.

Узагальнення передбачає план зміни подальшої поведінки клієнта. Найбільш вагомою умовою закріплення мотивації клієнта до змін є:

• нагадування клієнту про почуття персональної відповідальності за зміни;

• гарантування успішності процесу змін без допомоги психолога; • підтримка цієї мотивації після завершення консультації.

Обговорення подальших стосунків клієнта з консультантом

У більшості випадків, коли отримані результати задовольняють визначену мету, на заключному етапі автоматично відбувається процес "відокремлення" чи "психотерапевтичного розриву". Інколи консультант змушений стимулювати таке відмежування.

Клієнту необхідно знати про те, що психолог і надалі буде підтримувати позитивні зрушення і стежити за його розвитком, що можливість повторного звертання по допомогу існує.

Прощання

Клієнта необхідно провести до дверей, сказати декілька теплих слів.

З боку клієнта завершальний етап спільної роботи дещо важкий. Труднощі ці пов'язані із припиненням емоційно насичених стосунків, у яких людина почувалася захищеною.

В середньому робота на даному етапі проходить за 20-30 хв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]