Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety.doc
Скачиваний:
242
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

42. Психокорекційна робота з дітьми.

Психокорекція являє собою спробу виправити вже виниклу проблемну ситуацію.

В якості теоретичної основи індивідуальної корекційної роботи використовується підхід, центрований на дитині (Г. Л. Лендрет), що спирається на такі основні принципи:

  • щирий інтерес до дитини і її внутрішнього світу;

  • безумовне прийняття дитини такою, якою вона є;

  • створення у дитини почуття безпеки, можливості дослідження себе і вільного вираження своїх почуттів;

  • надання дитині засобів вираження власного «я»;

  • поступовість корекційного процесу, проходження темпу, що задається дитиною.

Техніки психокоррекционного впливу (возможно, к детям тоже подойдет):

- Акцентування суперечностей в оповіданні клієнта.

- Переформулювання і переструктурування.

- Аналіз вторинної вигоди від проблеми.

- Пошук нових шляхів реагування.

Говорячи про специфіку корекційного процесу, необхідно відзначити, що при його організації необхідно враховувати як зону конфлікту дитини, так і зміст конфлікту.

Згідно А. А. Бодалєва, В.В.Століна, зона конфлікту визначається основними сферами життєдіяльності дітей:сім'єю або дитячим садком і школою (тобто колективом однолітків).

Оскільки у кожної дитини своя власна траєкторія руху, досить складно виділити етапи роботи. Однак можна виділити умовні етапи:

  • На початковому етапі (1-4-е заняття)переважають почуття самотності, невпевненості, дифузійної тривоги. У малюнках та іграх зображується внутрішній світ дитини. Нерідко тут проявляється страх саморозкриття: діти з різних поважних причин відмовляються від занять, не дозволяють вести записи, цікавляться, чи покажуть їхні малюнки батькам, і т. п.

  • На середньому етапі (5-8-е заняття)з'являються пригнічувані раніше почуття дитини: гнів, страхи, образи та ін. Починається робота з дослідження різних частин свого «Я». З'являється довіра до консультанта, дитина з готовністю входить в різні форми тактильного контакту з ним, прагне на заняття, засмучується при пропусках. Нерідко дитина підходить до обговорення своєї глибокої проблеми: страху перед батьком, страждання від розлучення батьків, ревнощів до сиблінгів і т. п.

  • На заключному етапі (9-15-е заняття)з'являються почуття радості, свободи, почуття власної гідності, гордість за свої досягнення, віра у власні сили. У малюнках та іграх присутні позитивні образи. Дещо втрачається інтерес до занять. Дитина погоджується пропускати їх, не заперечує проти їх завершення.

Три стратегічно важливих способи втручання, які допомагають консультантам встановити зв'язок з дітьми і полегшити для них процес розуміння себе це:

- Ігрова терапія;

- Бібліотерапія;

- Використання ігор.

Ігрова психокорекція- метод психологічного впливу на психіку людини через гру.

ДИТЯЧА ГРА- історично виник вид діяльності, що полягає у відтворенні дітьми дій дорослих і відносин між ними в особливій умовній формі.

Цілі методу:

• розвиток емоційної сфери;

• розвиток комунікативних навичок;

• подолання напруги, страхів, тривог, образи, болю, агресивності, сором'язливості;

• розвиток уяви і спонтанного самовираження.

Деякі напрямки ігрової психотерапії:

• «Визволяюча» ігрова психотерапія - це терапія відреагування. У ній застосовуються ігрові ситуації, в яких дитина може програти конфліктну або страшну для неї ситуацію в безпечній обстановці і відреагувати неприємні емоції. Це дозволяє дитині звільнитися від обтяжливого переживання, напруги, викликаної цією подією, і відчути себе краще.

Структурована ігрова психотерапія - допомагає вирішувати конкретні завдання (наприклад: агресивність до брата, сестри, батька, тривогу з приводу розлуки з матір'ю). Дитині пропонується вже задана ігрова ситуація, з розподіленими ролями, правилами і сюжетом. Проходячи таку гру дитина усвідомлює (розуміє) свої не ефективні способи реагування і вчиться тут же, взаємодіяти по іншому.

Ігрова психотерапія побудови відносин. Це гра, яка починається спонтанно між дитиною і психологом, в ході якої, спеціаліст досліджує способи поведінки дитини, і направляє дію або сюжет гри таким чином, щоб дитина вийшла на більш ефективні, продуктивні способи поведінки. Зміни відбуваються «тут і зараз». Після чого психолог пропонує обговорити ситуацію, яка склалася, що дозволяє дитині осмислити, що відбувається і закріпити нові стилі взаємодії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]