Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety.doc
Скачиваний:
242
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

21. Когнітивний та особистісний розвиток дитини в дошкільному віці. Рольова гра як провідна діяльність дошкільника. Методи психодіагностики психічного розвитку дошкільників.

Рушійними силами розвитку психіки дошкільника є протиріччя, які виникають у зв'язку з розвитком ряду потреб дитини. Найважливіші з них: потреба в спілкуванні, з допомогою якої засвоюється соціальний досвід; потреба в зовнішніх враженнях, в результаті чого відбувається розвиток пізнавальних здібностей; потреба в рухах, яка призводить до оволодіння цілою системою різноманітних навичок та вмінь. Розвиток провідних соціальних потреб у дошкільному віці характеризується тим, що кожна з них набуває самостійного значення. Провідним засобом спілкування у дошкільників є мова. Молодші дошкільники задають «тисячі» запитань.

У дошкільному віці виникає й інша форма спілкування — особистісна, яка характеризується тим, що дитина намагається обговорювати з дорослими поведінку і вчинки інших людей і своїх власних з погляду моральних норм.

Рольова гра — самостійна діяльність дітей, що моделює життя дорослих.

Учені розглядають гру як провідну діяльність дошкільника І визначають соціальну обумовленість її розвитку (Л.С. Виготський, Д.Б. Ельконін). Вона являє собою діяльність, в якій діти виконують ролі дорослих, відтворюючи в Ігрових умовах їх життя, працю та стосунки між ними. Через гру дошкільники задовольняють свої потреби у спілкуванні з дорослими, у суспільному житті з ними. Виникають перші види дитячих ігор: режисерська гра, образно-рольова гра. . Якщо в 3—4 роки дитина може присвятити їй тільки 10—15 хвилин, після чого їй необхідно переключитися на щось інше, то в 4— 5 років одна гра може продовжуватися 40—50 хвилин.

Психологічна готовність до шкільного навчання— це складне утворення, до структури якого входить особистісна, інтелекту­альна і соціально-психологічна готовність. Психологічна готов­ність включає здатність дитини до прийняття нової «соціальної позиції» — положення школяра, здатність управляти своєю поведінкою, своєю розумовою діяльністю, певний світогляд, готовність до оволодіння, провідною й молодшому шкільному віці діяльністю — учбовою. Вступ дитини до школи —- важлива подія у її житті. Діти по-різному переживають її залежно від психологічної готовності. Перехід дітей на положення школярів зобов'язує дотримуватись правил шкільного життя незалежно від того, хочеться чи не хочеться це робити.(Скрипченко)

Якості з яких складається готовиність дитини до школи: (Кутішенко)

  1. Фізична готовність

  2. Психологічна готовність : а) Субєктивна(бажання йти до школи, готовність прийняти нову позицію школяра, прагнення до цієї позиції)

Б) Обєктивна: - інтелектуальна(розвинений інтелектуальний інтерес, володіння розумовими операціями, наявнісит словникового запасу)

- моральна (знання норм поведінки, позитивне ставлення та їх втілення0

- соціальна(потреба спілкуватися з дітьми, уміння підпоряд.інтересам дит.груп); -- вольова (уміння підпорядковуватися меті, досягати вирішення задачі,спостерігати,слухати,запамятовувати, розв.дисциплінов)

Тест Керна-Ирасека

Цей тест дозволяє досить швидко визначити, наскільки у дитини сформовані функції, необхідні для школи: мова, розумовий розвиток, вміння виконувати навчальну завдання, навички образотворчої діяльності. Особливості виконання завдань тесту дозволяють виявити рівень вольової організації дитини, так як йому доведеться виконувати малопривабливу роботу протягом необхідного часу. Коли дитина відтворює письмові букви і геометричні фігури (для дітей дошкільного віку це виключно абстрактні форми), виявляється, чи досяг він такого рівня психічного розвитку, щоб зрозуміти принцип завдання, «наслідувати зразком» і «засвоїти зразок». Завдання тесту також дають уявлення про розвиток дрібних м'язів кисті і вираженості тонкої рухової координації, таких необхідних для становлення навичок письма і вдосконалення малюнка.

Тест складається з трьох завдань: малювання фігури за поданням, графічне копіювання написаної фрази і точок у певному просторовому положенні. Час на виконання кожного завдання не обмежена, не квапте дитини, нехай він покаже все, на що здатний.

При виконанні даного тесту допомогу надавати забороняється.

Якщо дитина не може висидіти виконання всіх завдань, за час виконання тесту встає, тікає, махає руками і т.п., це може говорити про незрілість емоційно-вольової сфери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]