Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ.doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
10.45 Mб
Скачать

2. Організація поточної звітності

Поточна фінансова звітність формується протягом року за пев­ний період часу (квартал, півріччя, 9 місяців). До неї належать Ба­ланс та Звіт про фінансові результати. Інші форми звітності, крім фінансової, можуть бути добові, тижневі, декадні, місячні, квар­тальні, піврічні, дев'ятимісячні. До такої поточної звітності нале­жать: оперативно-технічна звітність, податкова звітність, статис­тична звітність та звітність до позабюджетних фондів. Для організації робіт зі складання та подання звітності, у першу чергу, необхідно визначити: перелік форм звітності, які підприєм­ству необхідно подавати державним установам та іншим користу­вачам; користувачів звітності (за кожною державною установою); терміни подання кожної форми звітності; взаємозв'язок форм звіт­ності; осіб, відповідальних за виконання робіт зі складання кожної форми звітності; строки виконання робіт; оптимальні способи пе­редавання інформації між їх виконавцями; склад технічних засо­бів, необхідних для виконання облікових робіт.

Склад звітності, зміст кожної статті, порядок складання та по­дання, терміни подання та користувачі регламентуються норма­тивними документами органів державного управління (Міністер­ства фінансів України, Державної податкової адміністрації Укра­їни, Державного комітету статистики України, Пенсійного фонду та інших позабюджетних фондів, тощо). Такі інструкції необхідно систематизувати за тематичною ознакою (за суб'єктами держав­ного управління та видами звітності), постійно оновлювати та зберігати у бухгалтерії, забезпечивши доступ усіх працівників. Для контролю за їх наявністю доцільно вести спеціальний опис. У ньому вказують: назву нормативного документу, рік його затвер­дження, особу, за якої її закріплено; а також дату внесення змін або скасування (табл. 11.2).

Таблиця 11.2

Опис нормативних і методичних документів для складання звітності

Назва нор­мативного документа

Номер норматив­ного доку­мента

Дата за­твердження

та орган управління

Номер

справи, де

зберігається

Зауваження (дата внесен­ня змін або скасування)

Для забезпечення своєчасного складання і подання звітності та контролю за дотриманням термінів облікових робіт розробля­ють табель-календар звітності. Його доцільно розробляти окремо для коленого виду звітності (фінансової, податкової, статистичної

та внутрішньої). Табель-календар звітності є таблицею, у якій за підметом вказують форми звітності, які необхідно подавати у різ­ні органи державного управління (зовнішня звітність) або форми внутрішньої звітності, що надходять до керівництва підприєм­ством з його структурних підрозділів. За присудком таблиці вказу­ють періодичність, строк подання звітності, осіб, відповідальних за її складання і подання, способи подання (табл. 11.3).

Таблиця 11.3

Табель-календар звітності підприємства

Назва звітності

Строк подання

Відповідальна особа

Користувачі

Спосіб подання

Баланс підприємства

До 25 чис­ла місяця, наступного за звітним періодом

Головний бух­галтер

Міське управління статистики Міська по­даткова інспекція

Особисто

Звіт про фінансові ре­зультати

Теж саме

Заступник го­ловного бухгал­тера

Теж саме

Теж саме

Додатково до централізованих інструкцій зі складання поточ­ної звітності необхідно розробляти внутрішні робочі інструкції. У них визначаються сектори (відділи) підприємства і посадові особи, відповідальні за складання звітності та виконання підготовчих ро­біт, що забезпечують її складання; строки підготовки відповідними особами облікової інформації для складання звітності; терміни за­вершення робіт зі складання звітності та строки її подання; тру­домісткість робіт зі складання звітності, а також розробляється технологія складання звітності.

Особливістю організації робіт зі складання звітності є залу­чення працівників інших підрозділів управління підприємством, відповідальних за формування тієї чи іншої інформації. їх участь у підсумкових роботах також зазначають у робочих інструкціях. На­явність інструкції дозволяє оптимізувати методику й техніку скла­дання звітності, підвищує якість і ефективність облікових робіт. У робочих інструкціях можна врахувати особливості підприємства, застосувати раціональні прийоми складання звітності. їх розроб­ка є складовою заходів, що запроваджуються для удосконалення облікового процесу на підприємстві (табл. 11.4).

Таблиця 11.4