Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ.doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
10.45 Mб
Скачать

1. Основи організації обліку коштів та дебіторської заборгованості

Облік грошових та розрахун­кових операцій призначений для виконання певних обліково-еко­номічних завдань, тому є важливою самостійною підсистемою у системі обліково-економічної інформації підприємства. Роль і зна­чення обліку грошових коштів та розрахункових операцій потре­бує застосування специфічних методів і прийомів організації як облікового процесу, так і роботи апарату бухгалтерії. Основними обліково-економічними об'єктами підсистеми обліку грошових та розрахункових операцій є:

- облік коштів та контроль за їх збереженням і раціональним використанням;

- облік внутрішніх та зовнішніх операцій за розрахунками з дебіторами;

- організація роботи апарату бухгалтерії.

Організація обліку грошових та розрахункових операцій поля­гає у цілеспрямованому упорядкуванні способів і методів збиран­ня первинної облікової інформації, обробки показників, вибору вихідної інформації, раціоналізації й удосконаленні оперативного контролю та роботи облікового апарату.

Для побудови раціональної організації обліку грошових коштів та дебіторської заборгованості за розрахунками необхідні певні передумови: забезпечення бухгалтерії нормативними документа­ми з обліку грошових коштів та дебіторської заборгованості; на­явність мережі банків для проведення безготівкових розрахунків; облаштування каси відповідно до вимог нормативних документів; наявність договорів з покупцями й замовниками; наявність у під­приємства обігових коштів, необхідних для забезпечення своєчас­них розрахунків; наявність штату касирів та інкасаторів відповід­ної кваліфікації.

Кожному підприємству доцільно розробити проект організації обліку грошових коштів та дебіторської заборгованості, яким регламентувати основні засади документування операцій та ведення аналітичного і синтетичного обліку (табл. 9.1).

Таблиця 9.1

Проект організації обліку грошових коштів та дебіторської заборгованості

Складова частина проекту

Зміст складової частини проекту

Загальна частина

Нормативні документи з обліку грошових коштів та дебіторської заборгованості, види розрахунків та порядок їх здійснення, види рахунків, які підприємство відкриває у банках

Документування касових операцій

Складання робочих інструкцій до касових прибуткових і видаткових ордерів і розроб­ка графіків документообігу.

Документування операцій по рахунках у банках

Складання робочих інструкцій до банків­ських документів і розробка графіків доку­ментообігу

Документування розрахун­кових операцій

Вибір форм документів для кожного виду розрахунків, розробка робочих інструкцій щодо порядку їх складання, перевірки, об­робки та облікової реєстрації і розробка графіків документообігу

Аналітичний і синтетич­ний облік грошових, коштів

Організація ведення журналу 1 і відомос­тей 1.1; 1.2; 1.3.

Аналітичний і синтетич­ний облік розрахунків

Організація ведення журналу 3 і відомос­тей 3.1 -3.2.

Організація роботи апара­ту бухгалтерії

Розробка положення про відділ розрахун­кових операцій та посадових інструкцій бухгалтерів, індивідуальних та структурно­го графіка облікових робіт.

Підприємства (підприємці) можуть здійснювати розрахунки за своїми грошовими зобов'язаннями у двох формах:

1) безготівковій формі - шляхом записів на рахунках, відкри­тих у банках.

2) готівковій формі - за допомогою готівки у порядку, установ­леному законодавством України.

При різних формах розрахунків використовуються різні мето­дичні засади документування та облікової реєстрації грошових і розрахункових операцій, тому організація їх обліку суттєво відріз­няється і потребує детального висвітлення.